Jídlo a stravováníPéče o tělo

6 rostlin, které jsou bohaté na bílkoviny

V tomto článku si představíme 6 potraviny, které jsou velmi bohaté na bílkoviny a mohou nahradit maso. Tento seznam pomůže především jedincům, kteří chtějí omezit konzumaci masa nebo cvičí a potřebují dostatek bílkovin pro růst svalů. Rostlinná bílkovina může být navíc užitečná pro osoby, které mají zdravotní problémy a z nějakého důvodu nemohou konzumovat maso. Jdeme na to.

Maso je možné nahradit

Maso je jedním z nejlepších zdrojů přírodních bílkovin, ale není jediný. Mnohé rostliny jsou také velkým zdrojem proteinů. Níže si představíme 6 rostlin, které jsou doslova napěchované bílkovinami.

Quinoa

Quinoa je zvláštní rostlina – jedná se kompletní protein, který je velmi kvalitní a celkem běžně se používá pro růst svalové hmoty (100 gr. quinoi má zhruba 14 gr. bílkoviny). Navíc má nízký glykemický index, což znamená, že je bezpečná pro diabetiky.

Hrášek

Hrášek je velmi oblíbený během letních měsíců. Množství hráčku o 100 gramech obsahuje zhruba 10 gramů bílkovin. Hrách je možné uvařit zvlášť nebo přidat do polévky a neztratí nic ze své výživové hodnoty ani chuti.

Brokolice

Není příliš mnoho lidí, kteří milují brokolici. Jedná se však o jednu z nejzdravějších potravin na světě. Má četné zdravotní výhody, které slouží k léčbě různých onemocnění, včetně rakoviny. Brokolice je také skvělým zdrojem bílkovin – 100 gramů poskytne 4 gramy bílkoviny.

Čočka

Čočka je dalším výborným zdrojem bílkovin. Kromě bílkoviny, které obsahuje 10 gr. na 100 gramů čočky, je také bohatá na řadu minerálů, jako je hořčík. Ideální pro náhradu masa, jelikož je možné z čočky vyrobit hamburgery a další masům podobné pokrmy.

Kešu oříšky

Kromě toho obsahuje 18,5 gr. proteinu na 100 gramů oříšků, jsou také kešu oříšky bohaté na aminokyseliny, které jsou skvělé pro naše svaly. S jejich konzumací to nikdy nemůžete přehnat.

Slunečnicová semínka

Malá a celkem nenápadná slunečnicová semínka jsou velkým zdrojem bílkovin. Pouhých 100 gramů semen obsahuje více jak 20 gramů bílkovin. Ujistěte se, že si dopřáváte lahodnou svačinku v podobě slunečnicových semínek co nejčastěji.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button