OstatníZdravé tipy

10 dobrých důvodů, proč se nezbavovat láku z okurek

Všichni lidé na celém světě, obvykle vyhazují lák z okurek. Někteří jej vylévají do záchodu, což není úplně špatný nápad, protože lák čistí toaletu. Ve skutečnosti však tato kyselá šťáva může být velmi užitečná i v dalších případech. Můžete ji použít pro řadu různých věcí. Ukážeme vám 10 dobrých důvodů, proč se nezbavovat láku.

Zklidnění pokožky po spálení od sluníčka

Stačí namočit vatový tampon do láku a aplikovat jej na postiženou oblast. Ocet společně s okurkovou šťávou vám pomohou zmírnit popálení a uleví vám od bolesti.

Použití v koktejlu

Všichni víme, že lák není zrovna dvakrát výtečný na chuť. Můžete však vyzkoušet jednoduchý recept na koktejl, s kterým sklidíte úspěch. Stačí uchopit mixer a vložit do nádoby led, panák vodky a 2 panáky láku. Důkladně rozmělněte a protřepejte. Nalijte do koktejlové skleničky a můžete servírovat. Ujistěte se však, že budete pít zodpovědně.

Lék na kocovinu

Když pijete alkohol, vaše tělo je dehydratované a bolest z kocoviny v plném proudu. Pokud se tomu všemu chcete vyvarovat, ujistěte se, že než půjdete spát, vypijete trochu láku. Uvidíte, jak se druhý den budete cítit mnohem lépe.

Úleva od křečí a bolestí svalů

Mnoho sportovců a lékařů doporučuje po každém tréninku vypít ¼ sklenice okurkového láku společně s vodou. Takové množství by mělo zabránit křečím a únavě svalů.

Na zklidnění žaludku

Recepty na nakládané okurky jsou různé. Ve většině z nich, se doporučuje nakládat ve směsi octa a medu. Právě tyto dvě složky jsou velmi užitečné pro žaludek. Dopřejte si menší množství tohoto kyselého nápoje před jídlem a zabráníte žaludečním bolestem.

Proti nachlazení a bolesti v krku

Jedna polévková lžíce okurkového láku vám pomůže bojovat proti chladu a chřipce. Ocet funguje stejně účinně, jako sirup proti kašli. Navíc je přírodní a tělo jej lépe zpracuje.

Přísada do oblíbeného jídla nebo salátu

Lák z okurek můžete využít jako náhradu za ocet na zálivku salátu. Nebo ho můžete smíchat s jogurtem a vytvořit krémovou zálivku na vaječný salát, ryby nebo brambory. Někteří lidé používají lák i pro marinování masa, které je poté jemnější. Šťáva je vhodná i pro grilování ryb, které jsou poté chutnější a křehčí.

Konzervování potravin

Když máte prázdnou skleničku od okurek, která je plná láku, můžete ji využít pro konzervování potravin. Do sklenice vložte vejce natvrdo, cibuli nebo česnek. Uvidíte, jak vám potraviny vydrží déle. Tento trik skvěle funguje také na konzervované zeleniny, jako jsou rajčata, zelené fazolky nebo artyčoky.

Čištění mědi

Možná to z vás někoho překvapí, ale lák je skvělý pro čištění mědi. Stačí jen trošku láku nanést na houbičku a třít měděný předmět do té doby, než se začne opět zářit.

Vhodné jako hnojivo nebo odstranění plevele

Zní to trochu divně, ale lák z okurek funguje skvěle v obou případech. Pro rostliny, jako je lilie, petrklíč nebo vlčí mák, to 100% zabírá. Tyto rostliny totiž milují kyselou půdu a lák tak funguje, jako hnojivo. Pro všechny ostatní funguje lák jako odstraňovač plevele. Uvidíte, že se jej zbavíte raz dva.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button