Zdravé tipy

Jaké benefity přináší čtení? Získáte bystřejší mysl i větší míru empatie

Je večer, máte po práci a chcete si trošku odpočinout. Co uděláte? Ais nebudete zdaleka jediní, pokud patříte spíše k těm, kdo si zapne televizi nebo si pustí YouTube. Co ale sáhnout po knize a začíst se do nějakého napínavého příběhu? Čtení vám totiž může přinést celou řadu velmi zajímavých benefitů, které možná vůbec neznáte, a přitom jsou velmi užitečné. Co vám čtení může přinést?

Slavné knihy

Víte, která je vlastně vůbec první kniha? Určitě si na tuto informaci vzpomenete – jde o Epos o Gilgamešovi, který vznikl přibližně v roce 2500 před naším letopočtem. Další zajímavostí je nepochybně to, že nejprodávanějším titulem je Bible, která si k roku 2021 přičetla na 5 miliard prodaných kusů. Další knihou stojící za pozornost je bezpochyby také tzv. Codex Leicester, což je zápisník Leonarda da Vinciho, který se zase prodal za astronomických 30,8 milionů dolarů, což z něj činí tu vůbec nejdražší knihu světa.

Benefity pro váš mozek

Je možné, že vás rodiče nebo učitelé nabádali ke čtení s tím, že díky tomu budete chytřejší a budete toho více vědět. To je sice značně zjednodušující sdělení, ale něco pravdy na tom přeci je. Je totiž dokázáno, že se při čtení v mozku zapojuje velký počet signálních drah a obvodů, díky čemuž se postupně i přenos informací mezi těmito drahami stává sofistikovanější a rychlejší. Pravidelné čtení vám tedy může pomoci zvýšit aktivitu mozku a dodat mu pořádný trénink, který potřebuje, aby podával co nejlepší výkony.

Vyhněte se slábnutí mysli ve stáří

Četba se dá považovat i za určitou prevenci proti úpadku mozkových funkcí, které jsou spojovány především se zvyšujícím se věkem. Senioři, kteří pravidelně čtou, se tak mohou vyhnout, nebo alespoň omezit výpadky paměti nebo některých diagnóz spojených s demencí.

Vyjadřování jako učenec

Pravidelné čtení knih bezpochyby vede k velmi intenzivnímu rozšiřování slovní zásoby. Právě knihy jsou totiž neomezenou studnicí různých slovních spojení, která byste jinde hledali jen těžko. Můžete si tak nenásilně a zábavnou formou rozšiřovat slovní zásobu. Navíc si tak také zlepšujete gramatiku a je větší šance, že nové výrazy použijete správně. Je však prokázáno, že má smysl číst také batolatům – ta se sice nová slova takto nenaučí, ale i tak jim prospívá k rozvoji kognitivních schopností.

Méně stresu

Podle vědců stačí jen 30 minut čtení a už tím snižujete svou hladinu stresu. To se projeví konkrétně například snížením hodnoty krevního tlaku, tepové frekvence nebo i menší mírou subjektivního vnímání nepříjemných pocitů. Podobné výsledky jako čtení přináší pak třeba také praktikování jógy nebo rozptýlení prostřednictvím humoru.

Lepší a rychlejší usínání

Čtení knih se také nezřídka spojuje s vyšší kvalitou spánku. Spíše než televize, která vyzařuje modré světlo, je před spaním vhodnější zvolit jako formu relaxace knihu. Čtení totiž také pomůže snížit hladinu stresu, podporuje snížení krevního tlaku i srdeční frekvence – a to vše dává vašemu tělu jasný signál, že je čas se uvolnit a jít spát.

Fantazie a empatie

Co jiného vám rozvíjí vaši schopnost představivosti tak skvěle jako právě knihy? Při čtení závisí podoba postav a dějů pouze na vaší fantazii. Proto daleko více zapojujete při čtení kreativní část mozku. V příbězích se navíc lze setkat se zkušenostmi a pocity, které následně můžete využít i v reálném životě, což vám může pomoci být vnímavějším a citlivějším člověkem.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/benefits-of-reading-books
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Thought Catalog: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ruce-zena-kofein-kava-904616/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button