Nemoci a komplikacePřírodní léčba

Bachovy esence: Může extrakt z květin skutečně léčit?

Pokud jste příznivcem mírně alternativní medicíny, jistě vám neunikly tzv. Bachovy kapky nebo vonné esence. Jde o výtažky z rostlin extrahované ve vodě či alkoholu, o nichž se tvrdí, že mají léčivé účinky a dokážou vás zbavit celé řady neduhů. Mnohdy se však slibují až skoro zázračné efekty, kterým může být zatěžko věřit. Zakladatel tohoto směru, lékař a homeopat Edward Bach, skutečně věřil, že energie získaná z rostlin má pozitivní vliv na řadu tělesných i duševních neduh a dokáže léčit podobně dobře jako klasická medicína. V 90. letech minulého století sám vytvořil seznam 38 rostlin, kterým postupně připsal různé účinky na různé neduhy, kterými můžeme trpět.

Co Bachovy esence dovedou?

Kompletní výčet jednotlivých druhů a jejích účinků si snadno dohledáte na internetu. Obecně se dá říct, že některé druhy kapek například pomáhají bojovat proti strachu přehnané obavě o druhé. Další zase pomáhají dělat správná rozhodnutí nebo vás zbavují nejistoty.  podporuje proces rozhodování a zbavuje životní nejistoty. Mohou také ulevovat od bolesti nebo osamění a chránit před vyčerpáním.

Zejména na konci minulého století byly Bachovy kapky vnímány jako skutečně funkční lék a mnoha lidmi byly v rámci homeopatické metody využívány. I dnes se jim popularita pomalu, ale jistě navrací, a mnoho lidí jim věří. Jak je to ale s nimi ve skutečnosti? Mohou skutečně pomoci nebo jde spíše o placebo?

Vědci jsou skeptičtí

Bachovy kapky samozřejmě byly několikrát podrobeny poměrně rozsáhlému testování a zkoumání, které ale nepřineslo přesvědčivé výsledky. Vědci se pokoušeli nějak objektivně popsat jejich účinky a také zhodnotit bezpečnost jejich používání. To, co se zjistilo bez dalších otazníků, je především to, že u těchto přípravků nebyl shledán žádný významný negativní efekt na zdraví. Dá se tedy říct, že je můžete bez obav používat, pokud jim věříte, ale čekat zázraky? To asi ne. Jejich bezpečnost spočívá právě v tom, že tyto esence neobsahují takovou koncentraci bioaktivních látek, která by mohla být potenciálně škodlivá.

Jenže podobně jako má nízká koncentrace bioaktivních látek pozitivní dopad na jejich bezpečnost, tak má negativní dopad na jejich reálný účinek. Lze tedy říct, že pokud subjektivně vnímáte, že vám kapky skutečně pomáhají, jedná se spíše o následek dobře známého placebo efektu. Ne nadarmo se říká, že víra dokáže zázraky. Vědecky se totiž nepotvrdilo, že by měly samy o sobě prokazatelné účinky.

Je možné Bachovy kapky užívat libovolně?

I když vážné následky jejich užívání nehrozí, stále je třeba s nimi zacházet s rozumem. Rozhodně bychom byli velmi opatrní v tom tvrdit, že je může užívat skutečně kdokoliv.

Realita je trochu jiná. Například u kojenců funguje imunitní systém jinak než u dospělých, a proto je potřeba být i v užívání Bachových kapek hodně obezřetní. Podávání květinových esencí s potenciálně alergizujícím efektem rozhodně není nejlepší nápad. Dalším problémem pak bývá obsah alkoholu, na což by si měly dát pozor hlavně těhotné nebo kojící ženy.

Jak lépe podpořit celkové zdraví?

Květinové esence vám pravděpodobně příliš nepomohou. A pro pevné zdraví prostě univerzální řešení neexistuje, ale je celá řada kroků, které mohou pomoci.

Starejte se o sebe

Pokud se necítíte dobře, není dobrý nápad tento stav ignorovat. Zejména vlivům stresu se v dnešní době nevyhnete. Proto je nutné umět s ním pracovat a zvládat jeho nápory. Naučte se relaxovat a vždy si dopřejte adekvátní míru odpočinku.

Nebuďte na to sami

Psychoterapie není jen pro blázny, takže není žádná ostuda, když i vy budete mít svého psychoterapeuta. Tento druh terapie vám pomůže efektivně vyřešit i takové problémy, které byste si možná na první dobrou s duševním stavem nespojili.

Naučte se správně jíst

Složení, množství a kvalita vaší stravy má zásadní vliv na to, jak se cítíte a jak vám je. Má tedy velký smysl zaměřit se na nastavení vyváženého jídelníčku, který pomůže zajistit optimální zdraví, výkonnost, funkce mozku, ale i lepší náladu.

Doplňte endorfiny

Tyto hormony štěstí jsou motorem pro naši dobrou náladu a pozitivní pocity. K jejich spolehlivému vyvolání vám perfektně poslouží fyzická aktivita. Stejně jako u stravy totiž platí, že podobně jako jídlo je základem pro pevné zdraví, platí to velmi obdobně i pro pohyb. Vždycky je tedy dobrý nápad vyrazit na procházku, nebo rovnou přejít do běhu. Najděte si sport, který vás bude skutečně bavit, a tomu se věnujte.

ZDROJ:` https://www.medicalnewstoday.com/articles/bach-flower-remedies, Aktin.cz

ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button