Jen v USA existuje sedm miliard spotřebitelů, kteří každý den konzumují párky v rohlíku. Jde o vůbec nejpopulárnější jídlo z fast foodu. Nové výzkumy však ukázaly to, že rychlá občerstvení mohou být zodpovědná za čtyři typy rakoviny.
Dovezeny z Německa
Párky v rohlíku byly dovezeny německými přistěhovalci v 19. století. Na popularitě získaly velmi rychle, dnes se jedná dokonce o kult. V jedné zprávě Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že zpracované maso může způsobovat rakovinu, a to i včetně červeného masa.
Párky v rohlíku v sobě mají vepřové, kuřecí a hovězí maso. K výrobě párků továrny používají zbytky ze steaků nebo vepřových kotlet a vedlejších produktů jako např. zvířecí nohy, hlavy, tukovou tkáň a kůži. V průběhu výroby se všechny složky smíchají dohromady. Do toho všeho ještě přijdou přísady jako SAT, kukuřičný sirup, dusičnany a některé chemické látky – to vše spojuje riziko vzniku rakoviny, samozřejmě tu sehraje roli i velké množství soli.
Škodlivé látky
Některé instituce, jako lékařský výbor říká, že rizika spojena s konzumací párků v rohlíku jsou na stejné úrovni jako kouření. Nejvíc škodlivé jsou dusičnany a dusitany. A ty se při výrobě párků v rohlíku využívají. Během výrobního procesu jsou obě výše uvedené přísady tepelně zpracovány a vážou se s aminy, což vede k nitrosaminům.
Nitrosaminy jsou připojeny k několika typům rakoviny:
- Rakovina močového měchýře
- Rakovina tlustého střeva
- Rakovina žaludku
- Rakovina slinivky
American Institute for Cancer Research uvádí, že lidé, kteří jí jeden párek v rohlíku denně zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva o 21%. Dokonce i organické párky v rohlíku v sobě mohou mít dusitany, což je často vyšší obsah, než je běžně.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.