Jídlo a stravování

Grilujte bezpečně! Těchto 8 tipů pomůže zamezit vzniku karcinogenů

Grilování na grilu je v létě nezbytností. Kdo by nemiloval šťavnatý kebab nebo hamburger čerstvě upečený na grilu? Je to prostě aktivita, na kterou se těší většina z nás, a to i přesto, že víme, že to není úplně nejzdravější způsob přípravy masa. Přestože grilování dodává grilovaným pokrmům neuvěřitelnou chuť a je snadným způsobem přípravy, studie prokázaly, že může zvyšovat riziko vzniku rakoviny. Když se maso griluje nebo smaží při teplotě nad 300 °C nebo na otevřeném ohni, vznikají heterocyklické aminy a polycyklické aromatické uhlovodíky. Tyto chemické látky mohou způsobit mutaci DNA, což může vést k riziku vzniku rakoviny. Ale není třeba se bát, našli jsme totiž několik tipů, které musíte znát, abyste v letošní grilovací sezóně grilovali bezpečně!

1. Marináda, marináda, marináda

Několik studií zjistilo, že marinování masa před grilováním výrazně snižuje jeho karcinogenitu. Například marinování kuřete v kombinaci jablečného octa, hořčice, citronové šťávy a soli výrazně snížilo obsah škodlivých látek v grilovaném kuřeti. Marinování vepřového masa v pivu vedlo ke stejně významnému snížení. Před grilováním tedy maso marinujte, ale minimalizujte cukry a oleje.

2. Rozmarýn je váš přítel

Toto aromatické, dřevité koření se může stát vaším novým nejlepším přítelem při grilování. Studie zjistily, že sloučeniny v rozmarýnu mohou během grilování blokovat tvorbu karcinogenních látek. Rozmarýn můžete použít sušený nebo čerstvý v marinádách nebo jednoduše potřít kořenicí směsí povrch masa před grilováním, abyste využili jeho výhod.

3. Pořádná dávka česneku a cibule

Studie ukázaly, že přidání česneku a cibule k masu před grilováním výrazně snížilo obsah karcinogenních látek. A samozřejmě dalším bonusem je skvělá chuť, kterou tato nesmrtelná zeleninová kombinace přináší vašemu jídlu.

4. Vyčistěte svůj gril

Před použitím grilu se ujistěte, že jsou všechny rošty čisté, a pokud nejsou, vrhněte se na ně s kartáčem a vydrhněte je! Když jsou na roštech zbytky spálených kousků, je pravděpodobné, že při zvýšení teploty budou kapat dolů a vznítí se velký plamen. Když je maso v přímém kontaktu s ohněm, vznikají na jeho povrchu polycyklické aromatické uhlovodíky. Důkladné čištění grilu před jeho použitím je tedy zcela nezbytné.

5. Šetřete tukem

Karcinogenní látky se nejčastěji tvoří při nvysokých teplotách a delší době vaření. Výběr libovějších kusů masa, jako je například flank steak, může přispět ke snížení obsahu karcinogenních látek, protože doba přípravy je rychlejší a maso není tak dlouho vystaveno přímému teplu. Pokud používáte tučnější kousky, nepečte je do té míry, aby byly zcela černíé nebo velmi propečené. Místo toho sundejte maso z grilu dříve, než se tak stane. Maso můžete také nakrájet na menší kousky, aby se rychleji propeklo. Vyhněte se grilování zpracovaného masa, jako jsou klobásy a párky v rohlíku, které obsahují dusičnany, což jsou prekurzory karcinogenních sloučenin.

6. Dejte si zeleninu (nebo ryby)

Při grilování zeleniny a ovoce nad plamenem se karcinogenní látky netvoří, a to hlavně proto, že produkty nemají takový obsah svalů a bílkovin jako maso. Z tohoto důvodu změňte některé grilovací návyky a zařaďte do svého grilovacího menu spoustu barevné zeleniny. Můžete také upustit od červeného masa a místo něj si vybrat ryby a mořské plody, které se připravují mnohem rychleji a nevyžadují příliš dlouhý pobyt na grilu.

7. Nezapomeňte pořádně obracet

Studie zjistily, že neustálé obracení masa na grilu může minimalizovat tvorbu karcinogenních látek. Při obracení se povrch masa neustále ochlazuje, takže se tolik nepřipaluje a nespálí, což pomáhá snižovat obsah nebezpečných sloučenin.

8. Vrstvěte fólií

Vzhledem k tomu, že mnoho karcinogenních látek vzniká při odkapávání tuku a šlehání plamenů, můžete gril vždy vyložit fólií a propíchat do ní malé otvory, aby mohly odkapávající látky sklouznout dolů. Tím zabráníte přímému kontaktu masa s otevřeným ohněm.

Grilování je luxusní záležitostí a určitě se na něj již všichni těšíme. Je ale škoda zbytečně se nechat ohrožovat zdraví škodlivými látkami, když jde riziko eliminovat. Zkuste výše uvedené tipy a užívejte si chuť grilovaného masa bez obav o vaše zdraví. A samozřejmě myslete na to, že všeho je třeba s mírou – i grilování se tedy dopřejte spíše jako doplňěk zdravé a vyvážené stravy.

ZDROJ: https://www.foodnetwork.ca/article/nutritionist-tips-reduce-carcinogens-when-you-grill/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Min An: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/1482803/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button