Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Lepek: Nepřítel nebo nespravedlivě odsouzený?

Možná jste také v poslední době zaznamenali nový trend – i zcela zdraví lidé se stravují bezlepkově. Také vás napadlo, že by vám to možná mohlo pomoci být zdravější a cítit se lépe? Je to ale skutečně cesta k pevnějšímu zdraví, nebo spíše nezdravý trend který vám může i ublížit?

Jak si představit lepek?

Lepek je označením pro skupinu bílkovin, která se nachází typicky třeba v pšenici, žitu a ječmenu. Je odpovědný za některé problémy, které se mohou po konzumaci obilovin objevovat. Nejčastěji zdravotní komplikace způsobuje pšeničný alfa gliadin – nejagresivnější ze skupiny glutenových bílkovin.

Pro koho je lepek nevhodný?

Lepek ale není univerzálně špatný – zdravotní komplikace způsobuje pouze relativně úzké skupině lidí. Jedná se především o:

  • osoby, které trpí celiakií
  • osoby, které trpí alergií na lepek
  • osoby, které trpí neceliakální přecitlivělostí na lepek

U ostatních lidí je však konzumace lepku bezproblémová, neboť jej tělo umí dobře zpracovat.

Celiakie

Jedná se o chronické, geneticky podmíněné autoimunitní onemocnění střevní sliznice. Povětšinou je třeba toto onemocnění chápat jako celoživotní záležitost, kdy je nutné dodržovat bezlepkovou dietu. V opačném případě by totiž mohlo docházet k trvalému poškození střevní sliznice, a tím i sníženému vstřebávání živin. Jak tuto nemoc poznat? Konkrétní diagnózu může určitě jen doktor, ale typickými projevy jsou křeče v břiše, průjem, nadýmání nebo únava.

Alergie na lepek

Jedná se o variantu potravinové alergie. Od celiakie se liší především tím, že celiakie je chronickou záležitostí, ale alergie je akutní reakcí organismu na konkrétní alergen.

Neceliakální přecitlivělost na lepek

Příznaky bývají velmi podobné jako u celiakie, ale při odborném vyšetření tenkého střeva většinou není tato nemoc potvrzena. Často se objevuje náhlý úbytek energie, zažívací obtíže, ale třeba i migrény spojené s zejména s konzumací pšenice. Většinou je také potřeba držet bezlepkovou dietu, ale často ne tak přísnou nebo jen v omezeném rozsahu.

A když jsme zdraví? Je dobré lepek vyřadit nebo omezit? Na tyto otázky si nyní odpovíme?

Pomůže lepek s hubnutím?

Možná jste slyšeli, že po vyřazení lepku se vám bude snadněji hubnout. To ale není tak úplně pravda. Spíše jde o to, že při bezlepkové dietě je nutné vyřadit pečivo a většinu sladkých pochutin – pak se samozřejmě hned hubne rychleji a efektivněji. Nemůže za to však absence lepku ve stravě, ale něco úplně jiného. Abyste hubnuli, lepek vyřazovat nemusíte.

Bez lepku = zdravěji

Pokud jste zcela zdravý člověk, bez jakékoliv intolerance nebo alergie na lepek, pak vám bezlepkový jídelníček nijak neprospěje. V bezlepkovém sortimentu najdete potraviny zdravé, ale může být těžké vybalancovat správný poměr makro i mikronutrientů. Celiakům může často chybět tolik důležitá vláknina nebo minerální látky. Navíc je potřeba si také říct, že bezlepkový jídelníček je až třikrát dražší a popravdě také méně pestrý a chutný.

Může strava bez lepku uškodit?

Společně s obilovinami přijímáme i celou řadu jiných neméně důležitých živin. Patří k nim zejména vláknina, vitaminy skupiny B, železo nebo některé bílkoviny. Pokud se tedy již na bezlepkovou stravu adaptujete, je nutné o to více myslet na to, aby vám nechyběly žádné živiny. Jestliže chcete mít jistotu, že při přechodu na bezlepkový jídelníček budete mít dostatek všech důležitých živin, obraťte se na nutričního terapeuta.

Zalepí vám střeva?

Lepek získal svoje jméno podle své lepivosti – dokáže totiž perfektně lepit třeba při přípravě těsta na pečivo, ale střeva vám rozhodně nezalepí. Tato jeho vlastnost se využívá hojně v pekárenském průmyslu – protože pečivo bohaté na lepek je nadýchanější a chutnější. Nízké pH v žaludku, trávicí enzymy ze slinivky břišní a povrch sliznice ve střevech ale lepek snadno zpracují a žádné lepení střev nehrozí.

Je celiakie čím dál častější?

Někteří lidí používají jako argument i to, že údajně neustále roste počet těch, kteří jsou na lepek alergičtí nebo jim nedělá dobře. Pravdou ale je, že dle statistik je osob s diagnostikovanou celiakií v populaci pořád stejně. V rozvinutých zemích to bývá okolo 1 % populace, ačkoliv správně diagnostikovaných je pouze 20 % z nich. Dnes jen existují stále lepší a lepší metody, jak nemocné odhalit, a i díky tomu můžeme mít pocit, že je celiaků více.

Konzumace lepku je vyšší než dřív

Pravdou je, že se lepek vyskytuje v potravinách, kde byste ho možná úplně nehledali. Často bývá například v méně kvalitních uzeninách nebo dochucovadlech. Nadměrné konzumaci lepku se ale dá snadno vyhnout pečlivým čtením etiket a vybíráním kvalitních potravin.

Pokud tedy váš jídelníček stojí na pevných racionálních základech, nemusíte se lepku bát.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button