OstatníPéče o těloZdravé tipy

Nepřehlížejte těchto osm příznaků mozkové mrtvice

Aby lidský mozek správně fungoval, potřebuje kyslík a krev. Pokud jsou však cévy, které vedou do mozku ucpané, může se objevovat krvácení. Následkem je ischemická nebo hemoragická mrtvice. Bohužel často smrtelné.

mrtvice

Často ignorované příznaky

Podobně jako u jiných zdravotních problémů se i u cévní mozkové příhody objevují příznaky, kdy vás vaše tělo upozorňuje, že se něco děje. Mnoho lidí je však ignoruje, což není dobré. Cévní mozková příhoda je velmi nebezpečná, v současné době je na pátém místě seznamu hlavních příčin úmrtí v USA. To je důvod, proč je důležité naučit se, jak rozpoznat včasné příznaky cévní mozkové příhody.

Jaké jsou rané příznaky cévní mozkové příhody:

Bolesti hlavy a migrény

Jestliže se u vás objevují migrény a bolesti hlavy dlouhodobě, je třeba s tím začít něco dělat a řešit to. Neprodleně navštivte lékaře, který udělá vyšetření a vyloučí mrtvici.

Náhlý nástup únavy

Únavu cítí občas každý z nás, ovšem extrémní únava po delší dobu může být známkou cévní mozkové příhody. Často je však tento symptom přehlížen. Dle Americké asociace Stroke rozpoznáte příznaky mrtvice podle této zkratky – FAST. Co znamená?

F (face) – tvář povislá k jedné straně

A (arm) – necitlivost paže nebo slabost jedné strany těla

S (speech) – problémy s řečí. Dojde-li k mrtvici, nedostatek krve v mozku může způsobovat nezřetelnou řeč. Vy si můžete myslet, že mluvíte zřetelně, ovšem váš projev bývá zkomolený a nesouvislý. Jde o velmi vážný příznak.

T (time) – čas je v případech mrtvice podstatným. Okamžitě zavolejte sanitku, protože tento krok je často klíčovým. Hranice mezi životem a smrtí je často tenká.

Další příznaky cévní mozkové příhody, kterým je dobré věnovat pozornost:

Poruchy vidění v jednom oku

Rozmazané vidění nebo dvojité vidění v jednom oku. Často jedním z nejvíce přehlížených příznaků cévní mozkové příhody.

Zmatek a potíže s myšlením

Dojde-li k mrtvici, nedostává se do mozku kyslík a krev, což vede ke zmatku a neschopnosti správně mluvit a myslet.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button