DetoxikaceJídlo a stravováníNávodPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Zařaďte mátu do svého jídelníčku. Pomůže s trávením i špatným dechem

Máta peprná je velice užitečná bylinka, která se užívá k léčbě řady zdravotních potíží. Má velice silné aroma i výraznou chuť, která je pro mnohé lidi ne úplně příjemná, ale jiní na ni zase nedají dopustit.

Pokud chcete zařadit mátu do svého jídelníčku, můžete to udělat ve formě mátového čaje nebo mátového esenciálního oleje. Dejte si ale pozor, abyste to s konzumací příliš nepřeháněli, může to vést k nepříjemným vedlejším účinkům. Všeho tedy s mírou.

Pravidelná konzumace máty vám pomůže zbavit se některých zdravotních problémů a snížit své návštěvy u lékaře i potřebu polykat léky, vitamíny a jiné tabletky.

Pro dobré trávení

Pravděpodobně nejznámějším účinkem máty je to, že přispívá k dobrému trávení. Mátový čaj se tedy doporučuje pít po vydatném jídle nebo kdykoliv, když pociťujete nepříjemnosti v oblasti žaludku či střev. Velice rychle vás zbavuje nevolnosti a přispívá k obnovení střevní rovnováhy. Bojujete-li se střevními či žaludečními potížemi, dopřejte si alespoň dva šálky mátového čaje denně anebo můžete žvýkat i čerstvé mátové listy. Určitě se vám citelně uleví.

Uvolňuje napětí a zbavuje vás migrény

Máta také příznivě působí na bolesti hlavy způsobené napětím. Pomáhá účinně uvolňovat svaly celého těla a navodit pocit relaxace. Pomůže vám zbavit se i silných bolestí hlavy včetně migrén. Dobrou službu vám udělá nejen pití čaje, ale také masáž pomocí esenciálního mátového oleje. Naneste pár kapek na bříška vašich prstů a jemně jimi masírujte oblast spánků a krční páteře. Bolest by měla během pár minut povolit.

Zbaví vás špatného dechu

Špatný dech je něco, co čas od času potrápí většinu z nás. Není asi nic trapnějšího, když se od vás při hovoru lidé znechuceně odtahují. Bojujte s tímto problémem nejen častějším čištěním zubů, ale také s pomocí máty. Většina osvěžovačů dechu také obsahuje výtažky z máty, takže když si dopřejete mátový čaj nebo rozžvýkáte list máty, budete mít svěžest o to více koncentrovanou.

Řeší problémy dutiny ústní

Kromě špatného dechu vám pomůže i s jinými problémy, které mají příčiny v dutině ústní. Mohou to být nemoci dásní nebo zubů – se vším si máta umí poradit. Má antibakteriální vlastnosti a pomáhá zuby i dásně zbavovat plaku i bakterií. Dokáže také tlumit bolest a přispívá k rychlejšímu hojení. Pokud trpíte bolestmi v ústech, dopřejte si čaj raději vychlazený nebo esenciálním mátovým olejem masírujte dásně a okolí zubů.

Pomáhá při menstruačních bolestech

Máta má uvolňující a relaxační účinky a dokáže tedy zatočit i s menstruačními křečemi. Měkká svalovina se díky mátě uvolní a hydratace pomůže tělu lépe odvádět menstruační krev, což povede ke snížení bolestivosti a citlivosti v prvních dnech vaší menstruace.

Řeší nespavost a neklid

Nemůžete-li v noci usnout nebo vás trápí divoké sny a celkový neklid a nepohoda. Na vině může být řada faktorů, jejichž řešení byste neměli podceňovat. Mimo to si však můžete dopomoci k lepšímu spánku i horkou koupelí s přidáním esenciálního oleje z máty. Pomůže vám se uvolnit a zrelaxovat. Po takové koupeli již běžte rovnou do postele a nezdržujte se díváním na televizi nebo brouzdáním po internetu. Určitě se vám podaří usnout velice rychle a ráno se probudíte svěžejší než kdy dřív.

Připravte si mátový čaj krok za krokem:

Správný postup přípravy je alfou i omegou toho, aby máta skutečně zafungovala a zbavila vás potíží, které vás trápí:

  • Dejte vařit 2 hrnky vod.
  • Vezměte čerstvé mátové listy a jemně je natrhejte nebo rozdrťte v hmoždíři.
  • Jakmile začne voda vařit, přidejte do ní mátové listy.
  • Nechte 2 minuty louhovat a vodu již sundejte z plamene.
  • Poté přelijte přes sítko do hrnku. Čaj by měl mít jasně zelenou barvu a velmi silnou mátovou vůni.
  • Můžete dochutit medem, ale i sám chutná čaj výtečně.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button