Jídlo a stravováníPéče o tělo

Užijte si Vánoce s dobrým jídlem, ale bez přírůstku na váze. S těmito tipy to zvládnete

Vánoce jsou samozřejmě krásným časem, na který se všichni těšíme, ale pro mnoho lidí je to také doba, která vzbuzuje obavy a strach z toho, že po Novém roce jako tolikrát opět nedopnou kalhoty. Mrazivé dny, tma a k tomu množství večírků a rodinných akcí, kde není nouze o jídlo ani alkohol. Vánoce prostě doslova nahrávají k tomu, abychom zapomněli na svůj režim a trochu si popustili uzdu. Jenže následky si ponesete někdy i mnohé měsíce.

Jak se tedy o Vánocích stravovat a co udělat, abyste letos konečně udrželi svoji konzumaci nezdravého jídla pod kontrolou a mohli na Vánoce skutečně vzpomínat v dobrém, a ne je celý zbytek zimy proklínat? Existuje hned několik tipů, které vám mohou pomoci zvládnout tyhle svátky v klidu a s rozumným množstvím zkonzumovaného jídla.

S pečením to nepřehánějte

Jistě, cukroví prostě k Vánocům neodmyslitelně patří a bez vanilkových rohlíčků by to prostě nebylo ono. Jenže zároveň platí, že čím méně pokušení, tím snazší odolávání. Omezte proto množství cukroví, které na vás číhá, na minimum. Udělejte si dva oblíbené druhy v rozumném množství a prázdné místo na stole vyplňte třeba čerstvým ovoce. Pokud také víte, že nějaké dobroty dostanete od maminky, babičky nebo tetičky, je dobré se na pečení úplně vykašlat, případně část pečiva věnujte potřebným. Nechte si právě tolik, abyste měli co nabídnout návštěvám, koledníkům či dětem a nemuseli jste odolávat plným krabicím ve spíži ještě v lednu.

Na návštěvu s plným břichem

Zní to zvláštně? Je to ale velmi efektivní strategie jak zabránit nechtěnému přejídání. Jestli jdete na rodinný oběd k babičce, těžko budete tvrdit, že nemáte hlad, když jste s jídlem počítali. Na běžné odpolední návštěvy však choďte s plným žaludkem – před odchodem si dejte něco sytého a zároveň zdravého. Vaše potřeba spořádat celý talíř plný cukroví bude výrazně menší, uvidíte. Pokud naopak návštěvu čekáte vy, máte možnost sami připravit zdravější pohoštění, kde budou vhodné alternativy, kteří si hlídají linii.

Správný pitný režim

Přestože by Vánoce měly být svátky pohody, neznamená to, že zapomenete na všechna pravidla, která po zbytek roku dodržujete. Rozhodně pro vaše tělo není dobré chodit z extrému do extrému a hodit najednou za hlavu veškeré vaše zásady. Určitě je například důležité nerezignovat na správný pitný režim (a samozřejmě nemáme na mysli alkoholické nápoje). Pijte čistou vodu nebo čaje a uvidíte, že budete mít menší nutkání pořád se cpát cukrovím nebo jinými dobrotami.

Neseďte jen doma

Ano, jistě musíte vidět co nejvíce pohádek a také se nehodí odcházet z rodinných návštěv, ale i v tomto programu se dá najít čas na pohyb. Nemusíte chodit přes svátky zrovna do fitka, ale malé domácí cvičení vám prospěje. Budete se cítit lépe a nebudete mít takové výčitky z kalorií navíc. Nejvhodnější jsou dlouhé procházky třeba zasněženou krajinou, které vás i pohladí po duši a dají vám prostor si odpočinout i mentálně. Zima není čas, kdy je dovoleno pouze jíst vydatná jídla a užívat si odpočinku. Sice je to období, kdy je ideální malinko zvolnit, ale ne povolit úplně.

Plánujte dopředu

Bojíte-li se nadbytečného příjmu kalorií a s ním spojených pneumatik nejen na břiše, pak se vyplatí plánovat svá jídla dopředu a rovnou počítat se zvýšeným kalorickým příjmem. Jde-li například o štědrovečerní večeři, která je velmi kalorická, znamená to například to, že během dne budete jíst méně a dopřejete si lehká a zdravá jídla. Tak vám zbude dostatečný kalorický limit pro večerní obžerství. Navíc – pokud si opravdu jednou do roka dovolíte skutečně se pořádně nadlábnout, s dobře udržovanou postavou to nic neudělá.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button