Nemoci a komplikacePéče o tělo

Bojíte se demence? Takto je možné ji odvrátit

Mozek patří k našim nejdůležitějším orgánům. Je tedy pochopitelné, že právě o jeho zdraví se velká část z nás oprávněn strachuje. Ne všechny věci, které se ale o mozku říkají, jsou nezbytně pravda. Mnohé mají za úkol nás prostě jen zbytečně vyděsit. Nenechte se uvádět v omyl a vězte že mozek je často daleko efektivnější a lepší, než bychom možná čekali.

Zdraví a vitalita mozku jsou cílem výzkumu celé řady odborníků. A není se čemu divit. I když stále není jasné ani z poloviny vše, co bychom si o mozku přáli vědět, přesto se naše vědomosti za poslední desetiletí značně rozšířily. Některé nejčastější mýty ale stále mezi lidmi kolují a zcela zbytečně je straší. Co je pravda a co se jen jako fakt tváří?

Paměť je neměnná a nic s ní nenaděláte

To je daleko spíše jen výmluva těch, kdo neustále vše zapomínají, než skutečný vědecký fakt. Naopak se dnes ví, že paměť se rozhodně dá trénovat, a to až do takové míry, že i starý člověk ji může mít lepší než kdejaký mladík. Je to sice práce, ale rozhodně to jde. Je také potřeba počítat s tím, že někteří lidí mají k demenci vyšší dispozice, to ale nic nemění na faktu, že správnou péčí o mozek se dá demence značně zpomalit a většinu funkcí zachovat do vysokého věku.

Pro fungování mozku je zásadní fyzická i duševní aktivita, ale také třeba pobyt v přírodě nebo ve společnosti. Pomoci s pamětí může také nový koníček, hra na hudební nástroj nebo učení se novému jazyku. Dále se vyplácí provádět cvičení posilující koncentraci, třeba luštění křížovek a sudoku, nebo hraní karet či kognitivní hry na počítači.

Doplňky stravy vás nezachrání

Ano, jsou důležité, zejména v době, kdy může být dost obtížné získat vyvážený poměr všech důležitých látek přímo ze stravy, ale nejsou samospásné. Drahé doplňky stravy, bylinky nebo různá koření nikdy nemohou plně vynahradit kvalitní pohyb a vyváženou stravu. Zatímco seriózní výzkumy nikdy neprokázaly, že by jen samotné užívání doplňků stravy skutečně zlepšovalo funkce mozku, je prokázané, že středomořská kuchyně plná ryb, zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků oddaluje poruchy poznávacích funkcí a podporuje dlouhověkost.

Spánek není důležitý

To je snad vůbec ten největší omyl. Je dobře známé, že mozek potřebuje minimálně šest nebo sedm hodin na to, aby mohl zpracovat vše, co jste během dne zažili. Platí totiž, že během spánku dochází k odstraňování toxických proteinů hromadících za bdělého stavu, a proto je spánek zcela nepostradatelným nástrojem v péči o náš mozek.

Demence se nevyhne nikomu

To rozhodně nemusí být pravda. Stárnutí je sice největším rizikovým faktorem, ale rozhodně ji samo o sobě nevyvolává. Naopak se objevuje stále více důkazů, že aktivita, zdravá strava a společenské kontakty dokážou nástup potíží výrazně oddálit. Oproti tomu například užívání alkoholu, nedostatek pohybu nebo třeba špatně kompenzovaný vysoký krevní tlak či cukrovka zvedají riziko demence až skoro o polovinu.

Demence na všechny působí stejně

Výsledky různých bádání opakovaně potvrzují, že existují určité rizikové faktory, které zvyšují pravděpodobnost demence. Jde například o lidi s nižším vzděláním, kteří mozek pravidelně nezaměstnávají, ale častěji trápí také lidi s vysokým krevním tlakem a cukrovkou. Někdy je na vině také pohlaví – například Alzheimer častěji trápí ženy. Není tedy vůbec jisté, že zrovna vy musíte demencí trpět. Správnou prevencí a péčí o duši i tělo se dá nemoc odvrátit a užít si plnohodnotné stáří bez potíží.

ZDROJ: https://www.alzheimers.org.uk/about-dementia/risk-factors-and-prevention/how-reduce-your-risk-alzheimers-and-other-dementias

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button