OstatníPéče o tělo

Každá žena nad 40 by měla využívat tento éterický olej

Čtyřicet let je období, kdy je více pravděpodobné, že se objevují psychické, emocionální a fyzické změny. Změny se objevují na vašem těle, mohou se objevovat návaly horka, problémy s pamětí, možná je také krize středního věku, kdy nevíte přesně, co dál dělat. Stres může být součástí vašeho života. Jak si v tomto období pomoci?

Pomoc z přírody

Šalvěj muškátová se dlouhou dobu využívala k úlevě od nepříjemných příznaků, které přicházejí s menopauzou. Pomáhá také se stresem, trávením, návaly horka, kožními problémy, hormonální nerovnováhou, náladami či menstruačními obtížemi. Pokud i vy trpíte těmito obtížemi, tak čtěte dál. Tento článek přináší osm výhod, které éterický olej z šalvěje muškátové má.

Pomáhá hormonům v těle

Šalvěj muškátová ovlivňuje hormony v těle, protože obsahuje přírodní fytoestrogeny. Tyto fytoestrogeny, které se v šalvěji objevují, pomáhají zapůsobit na estrogenní účinky. Regulují hladinu estrogenu a zajišťují dlouhodobé zdraví pro dělohu. Snižují také riziko rakoviny dělohy a rakoviny vaječníků. Šalvěj může mít přínos také pro neplodnost, syndrom polycystických ovarií, rakoviny. Šalvěj pomáhá s přebytkem estrogenu v těle. Jde o skvěle efektivní silici, která může vyrovnat hladinu estrogenů. Studie, která byla zveřejněna v roce 2014 v Journal of Psyhotherapy Research zjistila, že inhalace šalvějového oleje může snižovat hladinu kortizolu a to až o 36%. Zlepší tak hladinu hormonu štítné žlázy.

Zmírňuje menstruační bolesti

Šalvěj pomáhá také zmírnit příznaky PMS, snižuje chutě, nadýmání, změny nálad a křeče. Velmi účinně snižuje četnost křečí, které se vyskytují v děloze. Ulevuje od bolesti hlavy a žaludku, pomáhá uvolnit nervové impulsy. Podle studie Oxford Brook University šalvějový olej snižuje fyzickou bolest, strach, úzkost u žen při porodu. Stačí ji využívat ve formě aromaterapie. Pro zmírnění menstruačních křečí pomůže pět kapek šalvějového oleje s jojobovým nebo kokosovým olejem. Naneste tuto směs na postižené místo.

Zabraňuje infikování

Šalvěj muškátová brzdí růst a šíření bakteriálních a plísňových infekcí. Tyto antibakteriální vlastnosti chrání tračník, střeva, močový trakt a vylučovací systém. Šalvěj je antiseptická, takže pomáhá také ranám. V roce 2015 studie zveřejněné v Postepy Dermatol Alergol bylo zjištěno, že šalvějový olej může být použit k léčbě infekce kůže, má totiž antimikrobiální vlastnosti. Pozor, nepoužívejte nadměrné množství jakéhokoliv esenciálního oleje na otevřené rány. Pouze okolo pěti kapek.

Zmírňuje stres

Šalvějový olej slouží jako antidepresivum a jde o nejen z nejlepších přírodních prostředků pro úzkost. Pomáhá obnovovat duševní sílu, přičemž zmírní pocity úzkosti a selhání. Má také euforické vlastnosti, napomůže klidu a radost. Studie, která byla provedena v Jižní Koreji, zjistila, že šalvějový olej by mohl být vyvinut jako terapeutické činidlo pro pacienty s depresí. Využijte šalvějový olej v aromaterapii, stačí smíchat šest kapek šalvějového oleje s dvěma kapkami kadidlového oleje a přidat do difuzéru či aromalampy.

Zlepšuje pleť

Šalvějový olej obsahuje látku zvanou linalylacetát, přírodní fytochemickou látku, která snižuje vyrážky, záněty, brání akné a suché pokožce. Redukuje vrásky, zajistí, aby vaše pleť byla správně hydratovaná, použijte tento olej jako zvlhčovač pleti. Šalvějový olej smíchejte v poměru 1:1 s kokosovým olejem nebo jojobovým olejem. Tuto směs použijte přímo na tělo nebo přímo na obličej.

Podporuje trávení a cholesterol v krvi

Šalvějový olej může zvýšit sekreci žaludečních a žlučových šťáv, urychlí se tak metabolismus, zmírní se nadýmání, zažívací problémy. Pomůže od křečí a bolestí břicha. To může také podpořit absorpci minerálů a minerálních látek, což podporuje zdravé střevní pohyby, léčbu vředů a úlevu od zácpy. Má velmi silné protizánětlivé a antioxidační účinky, může pomoci chránit kardiovaskulární systém a snižuje hladinu cholesterolu. Masírujte břicho se šalvějovým olejem a kokosovým olejem, můžete také využít horký obklad, pět kapek šalvějového oleje.

Zlepšuje krevní oběh

Šalvějový olej otevírá cévy a umožní tak zvýšení krevního oběhu. To pomáhá přirozeně snížit krevní tlak. Dále zvyšuje výkon metabolického systému, zvyšuje množství kyslíku, které se dostane do svalů a podpůrné funkce orgánů. Chcete-li si vytvořit i vy svůj vlastní šalvějový lék, přidejte šest kapek šalvějového oleje, dvanáct kapek mandarinkového oleje, šest kapek růžového muškátu a tři kapky skořicového oleje. To přidejte do rozprašovače, který doplňte do zbytku vodou a protřepte. Tuto směs můžete používat na tělo i tvář, kdy potřebujete.

Pomáhá spánku

Ti, kteří trpí nespavostí, mohou nacházet úlevu právě v šalvějovém oleji. Jde o přírodní sedativum, které navodí pocit klidu. Díky tomu bude jednodušší usnout. Když nemůžete spát, obvykle se dostavuje pocit únavy, což si vybírá svou daň, během dne jste nervózní, podráždění a může to mít vliv i na vaše schopnosti a fungování během celého dne. Nespavost má vliv nejen na hladinu nálady, na energetickou hladinu, ale i na vaše zdraví, kvalitu života nebo pracovní výkonnost. Chcete-li využít šalvějový balzám, pak vezměte deset kapek šalvějového oleje, deset kapek levandulového oleje, ½ šálku kokosového oleje, ½ šálku olivového oleje a ¼ šálku včelího vosku. Nechejte v hrnci na ohni a míchejte po dobu deseti minut. Následně nechte vychladnout a naneste na postižená místa v případě potřeby.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button