DetoxikaceJídlo a stravování

Který alkoholický nápoj je nejméně škodlivý?

Nadměrná konzumace alkoholu může vést ke zdravotním problémům. To ví asi každý a snad i všichni k alkoholu přistupujeme zodpovědně a opatrně. Světová zdravotnická organizace (WHO) dokonce uvádí, že neexistuje bezpečné množství alkoholu. Zatímco dřívější zdravotní výzkumy naznačovaly, že mírná konzumace alkoholu může mít určité zdravotní přínosy, nyní zdravotničtí odborníci doporučují, že bezpečná míra konzumace alkoholu neexistuje.

Starší výzkumy možná přeceňovaly zdravotní přínosy umírněného pití alkoholu. Starší studie mohou například naznačovat, že některé druhy alkoholu obsahují prospěšné sloučeniny, které by mohly podporovat zdraví srdce. To se dříve říkalo zejména o červeném víně, ale i o pivu. Rizika konzumace alkoholu, například zvýšení rizika rakoviny, však značně převažují nad možnými přínosy.

Pokud se člověk přesto rozhodne konzumovat alkohol v umírněném množství, mohou být některé druhy alkoholu zdravější než jiné. Které to ale jsou a jak správně volit, když už se chcete oddat alkoholovému opojení? Některé alkoholické nápoje například obsahují nadměrné množství cukru a kalorií, což může přispívat k přibývání na váze a dalším zdravotním problémům, jiné jsou v tomto ohledu přeci jen přívětivější.

Pochopením potenciálních rizik a přínosů různých druhů alkoholických nápojů mohou jednotlivci činit informovaná rozhodnutí o konzumaci alkoholu.

Nejzdravější alkoholické nápoje

Je opravdu těžké říct, že by jakýkoliv alkohol mohl být zdraví přínosný. Ani umírněná konzumace alkoholu není pro zdraví bezpečná. Odborníci se shodují, že nadměrná konzumace alkoholu může mít závažné nepříznivé zdravotní důsledky, včetně:

  • srdeční onemocnění
  • onemocnění jater
  • rakoviny
  • problémy s imunitním systémem
  • problémy s duševním zdravím
  • poruchy způsobené užíváním alkoholu

1. Červené víno

Červené víno pochází z hroznů, které obsahují antioxidační polyfenoly, včetně resveratrolu, antokyanů a katechinů. Červené víno jako takové může obsahovat sloučeniny prospěšné pro zdraví, které mohou pomoci s:

  • snižovat riziko srdečních onemocnění
  • chránit mozek a nervové buňky tím, že proniká hematoencefalickou bariérou.
  • snižování agregace krevních destiček, což pomáhá předcházet tvorbě krevních sraženin.

Mezi další přínosy může patřit ochrana před některými neurodegenerativními onemocněními.

2. Vodka se sodou

Vodka má nízký obsah cukru a kalorií. Standardní vodka má 133 kalorií na jednu porci.

Konzumace vodky navíc zvyšuje hladinu leptinu. Leptin je hormon, který uvolňuje tuková tkáň neboli tělesný tuk. Hraje klíčovou roli při dlouhodobé regulaci tělesné hmotnosti, protože jednou z jeho hlavních funkcí je řídit hlad a podporovat pocit sytosti neboli plnosti v těle.

3. Tequila s ledem

Tequila pochází z rostliny modré agáve, která se pěstuje především v Mexiku. Tento aromatický destilát obsahuje přírodní cukry zvané agaviny, které mohou podpořit zdraví trávicího traktu a regulaci hmotnosti. Starší výzkumy na myších naznačují, že agaviny obsažené v tequile mohou napomáhat hubnutí a podporovat zdraví kostí. Výsledky studií na zvířatech se však nemusí nutně přenášet na člověka.

4. Bloody Mary

Bloody Mary kombinuje vodku s rajčatovou šťávou a různými dalšími kořeními, jako je worcesterská omáčka, pálivá omáčka a sůl. Díky obsahu rajčatové šťávy poskytuje Bloody Mary také vitamíny a živiny.Rajčata jsou bohatá na lykopen, karotenoid, který může chránit před rakovinou, srdečními chorobami, úbytkem kognitivních funkcí a osteoporózou.

5. Spritzer z bílého vína

Spritzer z bílého vína je směs bílého vína se sodovkou nebo perlivou vodou. Jedna porce bílého vína obsahuje pouhých 121 kalorií, a lidé tedy mohou snížit příjem kalorií a cukru a přitom si nápoj vychutnat zředěním nebo smícháním s nekalorickým syceným nápojem. Výběr suššího vína, jako je Sauvignon Blanc nebo rulandské šedé, dále snižuje obsah cukru.

6. Šampaňské

Šumivá vína a šampaňské mají nízký obsah kalorií a sacharidů, přičemž jedna porce obsahuje přibližně 80 kalorií. Stejně jako jejich nešumivé protějšky obsahují i tyto druhy vína zdravé antioxidační polyfenoly.

7. Svařené víno

Svařené víno spojuje antioxidanty červeného vína se směsí koření a bylinek, které mohou zvýšit zdraví prospěšné vlastnosti nápoje. Tradičně svařené víno obsahuje cukr, ale lidé ho mohou nahradit stévií, přírodním sladidlem a alternativou cukru.

8. Mojito

Tento osvěžující koktejl pocházející z Kuby obsahuje rum, mátu, limetku, cukr a sodovou vodu. Ačkoli se nezdá, že by rum měl nějaké zvláštní zdravotní účinky, Mojito je nízkokalorická varianta, kterou mohou lidé zředit větším množstvím sodové vody a limetky, aby snížili relativní obsah alkoholu.

9. Lehké pivo

Světlé pivo je méně kalorickou a někdy i méně alkoholickou alternativou běžného piva. Člověk si může vychutnat malou sklenici piva za pouhých 100 kalorií.

Některé studie naznačují, že mírná konzumace piva v množství jednoho nápoje denně u žen a jednoho až dvou nápojů denně u mužů může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění a celkové úmrtnosti. Může mít i další přínosy pro zdraví metabolismu. Jedná se však o kontroverzní téma a mnozí odborníci na zdraví se domnívají, že rizika konzumace alkoholu převažují nad těmito potenciálními přínosy.

10. Cider

Cider vyráběný z jablek obsahuje méně alkoholu než víno, ale je také bohatý na antioxidační rostlinné sloučeniny. Tyto antioxidanty mohou pomáhat chránit buňky před poškozením, ke kterému dochází v důsledku působení volných radikálů. Tyto antioxidanty by mohly pomoci chránit před některými typy rakoviny, cukrovkou a srdečními chorobami.

Může se tedy vyplatit zaměřovat se na tyto druhy alkoholu a volit je častěji než jiné varianty. Stále ale platí, že nejlepší volbou je alkohol nepít vůbec – o žádné zásadní zdravotní přínosy nepřijdete.

ZDROJ: https://health.clevelandclinic.org/healthiest-alcoholic-drinks
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Joonas kääriäinen: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/239466/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button