Přírodní léčba

Příznaky, že máte nedostatek vitamínu D a co s tím dělat

Vitamin D je jednou z živin, které se většině dospělých nedostává. Ale co přesně to znamená? A co je ještě důležitější, co s tím můžete udělat, pokud věříte, že máte nedostatek vitamínu D?

Přečtěte si níže odpovědi na tyto otázky a další.

Známky nedostatku vitaminu D

Jedná se o nejčastější příznaky lidí s nízkou úrovní vitamin D

1. Pocit únavy

Vitamín D pomáhá vašemu tělu produkovat serotonin, hormon, který působí dobře. Bez dostatečného množství vitaminu D je běžné, že se pravidelně cítí trochu modře. Všimli jste si, jak se mění nálady lidí v zimě na větší deprese, když je méně slunce? To proto, že nedostávají dostatek vitamínu D, aby pozvedli svou náladu. Chcete-li bojovat proti této situaci, musíte si být jisti, že máte dostatek vitaminu D z vaší stravy, během těchto měsíců s nízkým slunečním světlem.

2. Bolest kloubů

Pokud jsou vaše kosti a klouby často bolestivé, máte pravděpodobně nízkou hladinu vitamínu D. Protože vitamín D udržuje vaše kosti zdravé a silné, budou první, kdo si všimne, pokud máte nízkou hladinu vitamínu.

3. Bolest hlavy

Pokud vás často bolí hůava, jste mrzutí, pravděpodobně máte nízkou hladinu vitaminu D.

Rizikové faktory

Existují určité faktory, které nemusí nutně znamenat nedostatek vitaminu D, zvyšují však pravděpodobnost nedostatku vitamínu. Pro začátečníky, pokud jste ve věku nad 50 let, určitě budete muset zvýšit spotřebu vitaminu D, abyste ochránili kosti a bojovali proti osteoporóze. Také, pokud máte tmavší kůži, existuje korelace mezi ní a nízkou hladinou vitamínu D.

I když vědci tomuto spojení zcela nerozumějí, je to určitě něco, co je třeba vědět. Pokud trpíte Crohnovou chorobou nebo IBS, může vaše tělo obtížně absorbovat vitamín D, takže budete muset dostat více, než je průměrná požadovaná dávka.

Co můžeš udělat

Doporučuje se, aby dospělí denně dostávali 600 IU vitaminu D denně. Pokud se domníváte, že k tomu nedošlo, existuje několik způsobů, jak vám pomoci dosáhnout tohoto denního cíle. Je nesporné, že slunce je nejlepším zdrojem vitamínu D. Samozřejmě musíte být chytří, když jdete ven, ale mírné vystavení slunci zvýší vaše hladiny vitaminu D a zlepší Vaši náladu rychle a efektivně. Dietní zdroje vitaminu D zahrnují mléko, losos, žloutky, sýry a houby.

Zejména proto, že stárneme, vitamin D je pro naše tělo neuvěřitelně důležitým vitamínem. Zachovává naše kosti zdravé a pomáhá tělu absorbovat a užívat vápník, jak to považuje za vhodné. Ať už se vám to podaří od slunce, vaše strava nebo příjemná kombinace těchto dvou, ujistěte se, že máte vždy dostatek vitaminu D.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button