Péče o těloPřírodní léčba

Top 11 domácích léků pro zmírnění bolesti kloubů

Klouby jsou spojení mezi dvěma nebo více kostmi v těle, které spojují skeletální systém. Jsou-li klouby nějakým způsobem poškozeny, pak pociťujete velkou a nepříjemnou bolest a to při každém pohybu. Při bolesti sáhnete nejčastěji po léku, který vám přinese kýženou úlevu. Ovšem jen na chvíli.

Příčiny bolesti kloubů

Podle jednoho národního průzkumu si jedna třetina dospělých jedinců stěžovala na výskyt bolesti kloubů a to za dobu třiceti dní. Nejčastěji bývají zasažena kolena, ramena a boky. Bolest kloubů však může postihnout i jiné části těla. Může vás zasáhnout například u kotníků, u nohou nebo rukou. Riziko se zvyšuje s věkem.

Jaké jsou příčiny bolesti kloubů:

  • Revmatoidní artritida
  • Osteoartróza
  • Dna
  • Burzitida
  • Vyvrtnutí
  • Další zranění

Nepříjemné bolesti

Nepříjemné bolesti kloubů mohou být akutní nebo chronické. Ty akutní mohou zmizet během několika hodin nebo dní. Ty chronické bolesti se vás drží několik týdnů až měsíců. Bolesti mají také různou intenzitu od mírné až po velmi silnou až oslabující bolest. Bez ohledu na to, jakou má bolesti intenzitu, vám narušuje každodenní běžné činnosti.

Ideální je nejdřív navštívit svého lékaře, který zjistí pravou příčinu bolesti kloubů. I tak můžete udělat něco pro to, aby vás klouby už tolik nebolely. Sáhněte po přírodních domácích prostředcích, které mohou pomoci odstranit či alespoň snížit bolesti kloubů a to zcela přirozeně.

Kurkuma

Kurkuma je výborným ajurvédským lékem, který pomůže na bolesti kloubů. Obsahuje účinnou látku zvanou kurkumin, která má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Journal of Alternative and Complementary Medicine publikoval studii z roku 2009, která uvádí, že účinky kurkuminu a ibuprofenu jsou stejné, pokud jde o zmírnění bolesti u pacientů, kteří trpí kolenní osteoartrózou.

Pijte sklenici směsi teplého mléka s trochou medu a čajovou lžičkou kurkumového prášku. Tuto směs popíjejte několik dní. Také můžete užívat kapsle z kurkumy, dokud neuvidíte pozitivní výsledky. Doporučená dávka je 250 – 500 mg a to třikrát denně.

Pískavice řecké seno (Fenugreek)

Pískavice řecké seno má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. To z něj činní skvělý a účinný domácí prostředek, který funguje na bolest kloubů, zejména pokud je bolest zapříčiněna vznikem artritidy. Ideální je konzumovat jednu čajovou lžičku mleté pískavice řecké seno a poté vypijte sklenici teplé vody a to vždy ráno. Tento postup opakujte každý den, dokud nepocítíte úlevu od bolesti kloubů. Další možností je dát si jednu čajovou lžičku semínek pískavice do sklenice vody. Nechejte namočené přes celou noc a následující ráno konzumujte namočená semínka.

Kajenský pepř

Kajenský pepř obsahuje kapsaicin, který má přirozené analgetické vlastnosti a přispívá ke snížení mírné až střední bolesti kloubů. Dokazuje to také studie, která byla publikovaná v časopise Journal of the Medical Association of Thailand. Tvrdí, že gel s 0,0125% kapsicinu úspěšně snížil bolest kloubů u žen s kolenní osteoartritidou.

Smíchejte půl šálku teplého kokosového oleje se dvěma polévkovými lžícemi prášku z kajenského pepře. Aplikujte na postiženou oblast a nechejte dvacet minut působit, následně omyjte. Opakujte tento proces několikrát denně, dokud bolest nezmizí.

Jablečný ocet

Jablečný ocet pomáhá snížit bolesti kloubů tím, že eliminuje nahromaděné toxiny z pojivových tkání a z kloubů. Alkalizační účinek je zvláště prospěšný pro ty, kteří trpí artritidou. Také je jablečný ocet bohatý na minerály jako hořčík, vápník, fosfor nebo draslík.

Do hrnku teplé vody přidejte 1 – 3 čajové lžičky organického jablečného octa a přidejte trochu medu. Směs se doporučuje pít dvakrát až třikrát denně a to před jídlem. Vedle zmírnění bolesti kloubů je tato směs prospěšná pro vaše celkové zdraví. I když se zbavíte bolesti kloubů, můžete tuto směs nadále užívat.

Česnek

Je bohatý na síru a selen. Je přínosem pro všechny, kteří trpí artritidou a bolestí kloubů. Síra pomáhá zmírnit bolesti kloubů a záněty a podle výzkumu může mít selen antirevmatický účinek. Artritičtí pacienti mají tendenci mít nízkou hladinu selenu v krvi. V kuchyni můžete použít dva až tři stroužky česneku, které budete surové konzumovat každý den. Další možností je konzumovat česnekové doplňky. Doplňky se doporučují konzumovat zejména ve chvíli, kdy vám vadí silný pach a chuť česneku.

Postiženou oblast můžete také masírovat s domácím česnekovým olejem. Nechejte působit tři hodiny a poté opláchněte. Tento postup můžete opakovat dvakrát denně, dokud se neobjeví pozitivní výsledky.

Lázeň s Epsom solí

Epsom sůl podporuje snadné vstřebávání hořčíku skrz kůži. Bolest kloubů je často spojená s nízkou hladinou hořčíku. Také hořčík pomáhá snižovat záněty a napomáhá detoxikaci buněk. Stačí přidat dva šálky této soli do vaší teplé lázně a dvacet minut v ní relaxovat. Připravte si tuto lázeň třikrát týdně, dokud se nezbavíte bolesti.

Zázvor

Díky protizánětlivým vlastnostem je zázvor vynikající přírodní léčbou bolesti svalů a kloubů. Můžete použít také sušený zázvorový prášek nebo čerstvý zázvor. Popíjet můžete také zázvorový čaj. Kromě toho můžete ve stejném poměru konzumovat med, kurkumu, zázvor a prášek z pískavice. Konzumujte jednu čajovou lžičku této směsi ráno a večer, dokud nezaznamenáváte pozitivní výsledky.

Kopřiva dvoudomá

Podle studií může být kopřiva užitečnou léčbou bolestí kloubů a to bez významnějších vedlejších účinků. Předpokládá se, že tato bylina obsahuje účinné sloučeniny, které snižují zánět. Je také bohatá na bór, minerál, který je důležitý pro zdravé kosti a klouby. Udělejte si kopřivový čaj. Do šálku horké vody dejte dvě až tři čajové lžičky sušených listů kopřivy. Nechejte působit patnáct minut, sceďte a konzumujte. Kopřivový čaj můžete popíjet třikrát denně, dokud bolest v kloubech nezmizí.

Kolagen

Kolagen je typ bílkoviny, které se nacházejí v lidském těle. Pomáhá utvářet klouby a udržuje vazivové tkáně silné. Kolagen obsahuje 19 různých aminokyselin, které tvoří základní složky bílkovin, které hrají podstatnou roli v duševním i fyzickém zdraví. A navíc zamezuje bolesti. Kolagen je vlastně takové přírodní lepidlo, které drží vaše klouby a pokožku pohromadě.

Navíc podporuje růst svalů, snižuje příznaky artritidy, léčí trávicí trakt a tepny, umí zlepšovat energetickou hladinu. Nejlepším zdrojem kolagenu jsou potraviny bohaté na bílkoviny a to včetně kuřecího a hovězího masa nebo ryb.

Studené a horké obklady

Teplo pomáhá zvyšovat oběh a uvolňovat bolesti kloubů a svalů. Studený obklad zmírňuje záněty a utlumí také bolest. To je důvodem, proč jsou tyto obklady pro bolesti kloubů tak účinné. Vezměte dva ručníky a zabalte je, nedoporučuje se pokládat ručník přímo na kůži. Horký obklad položte na bolestivou oblast a nechejte tři minuty působit. Poté ho odstraňte a položte studený obklad. Nechejte působit jednu minutu a odstraňte. To opakujte po dobu 15 – 20 minut a to několikrát denně, dokud se bolest neodstraní.

Jestliže máte problémy s oběhem, nevyužívejte léčbu s pomocí studených obkladů. Je-li oblast bolesti červená, horká nebo podrážděná nepoužívejte horké obklady.

Masáž

Masáž pomáhá zmírnit bolesti kloubů, uklidní záněty a zlepší oběh. Několik studií naznačuje, že pravidelná masáž může zmírňovat bolest kloubů, zlepší tuhost a rozsah pohybu. Chcete-li postižené místo masírovat, pak k tomu použijte teplý olej. Například ricinový, kokosový, olivový, česnekový. Při masáži vyvíjejte na oblast mírný a jemný tlak.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button