Péče o těloZdravé tipy

Cesta k pravidelnému vyprazdňování nevede přes projímadla. Zjistěte, co vám pomůže

Možná nepatříte mezi lidi, kteří by si nějak zvlášť kontrolovali to, jak často chodí na záchod. Ve výsledku je to ale možná malý nápad na změnu, jelikož právě pravidelné vyprazdňování nám může dát jistotu v tom, že naše trávení funguje správně. A to hodně říká nejen o stavu našich vnitřních orgánů, ale také o našem stravování a celkovém životním stylu.

Jak často je tedy „normální“ chodit na záchod a kdy už je to moc nebo málo často? Na tuto otázku není snadná odpověď, protože každé tělo funguje trochu jinak, ale určité extrémy se jistě dají i v rámci vyprazdňování stanovit.

V prvé řadě je dobré vědět, že nepravidelnost ve vyprazdňování se občas může stát vlivem stresu, změny prostředí nebo změny stravy. V takovém případě není třeba panikařit – je to zcela normální. Kdy už ale hovoříme o zácpě? Všeobecně se říká, že o zácpě lze mluvit tehdy, kdy dochází k vyprazdňování méně než třikrát do týdne.

Na projímadla nespoléhejte

Možná si říkáte, že dnes přeci není zácpa žádný problém – stačí přeci sáhnout po projímadle a je hotovo. To ale není příliš dobrý nápad. A to platí zejména tehdy, uchylujete-li se k takovému řešení často, tedy pokaždé, když máte pocit, že se nemůžete vyprázdnit. Projímadla totiž nejsou příliš šetrná, a právě ona mohou po čase být samotnou příčinou problému. Mohou totiž poškozovat pohyby střev a zácpu přímo iniciovat. Proto byste je měli užívat pouze v případě akutně vzniklé a úporné zácpy, která už trvá alespoň 5 dní. Namísto projímadel je možné zvolit šetrnější způsob, který představuje třeba léčba laktulosem nebo glycerinovými čípky, které jsou dostupné bez předpisu v lékárně.

Co je na vině?

Jakmile své akutní potíže vyřešíte, je jistě dobré zamyslet se na tím, proč tyto problémy vůbec vznikly. Kromě nadužívání projímadel může mít zácpa řadu dalších příčin. Může jít třeba o narušenou peristaltiku či střevní mikrobiom, potlačený vyprazdňovací reflex a mnohé jiné. Běžně však zácpu vyvolávají i další faktory jako je stres, cestování, některé léky, těhotenství nebo dehydratace. Právě nedostatečné pití stojí za problémy s vyprazdňováním zejména v letních měsících, kdy si zvýšenou potřebu tekutin často neuvědomíme, dokud nás samo tělo neupozorní.

Zmeňte své návyky

Na vyprazdňování má ale vliv i náš každodenní životní styl. Chybou bývá nepravidelnost stravy a nedostatek pohybu. Zácpu podporuje i zvýšená konzumace cukru, pšeničné mouky, mléčných a fastfoodových výrobků a polotovarů. Pokud se u vás zácpa vyskytuje často, pak je na místě zvážit změnu či úpravu životního stylu tak, aby vašim střevům lépe pomáhal plnit si svou nezbytnou funkci.

Tipy pro lepší trávení

  • Fermentované potraviny – Do stravy zařaďte neslazené jogurty, kefíry, kvašenou zeleninu, kyselé zelí, nebo probiotika.
  • Dodržujte pitný režim – Potřeba vody se u každého člověka liší. Závisí především na hmotnosti a fyzické zátěži. Obecně se však dá říci, že člověk by měl vypít asi 30-35 ml na kilogram své tělesné hmotnosti.
  • Pořádně kousejte – Ulehčete svým střevům se zpracováním potravy a řádně žvýkejte. Jídlo si lépe vychutnáte, a ještě se zbavíte trávících problémů.
  • Vsaďte na pohyb – Pohyb by ve vašem programu neměl chybět ani jeden den. Není nutné cvičit 2 hodiny denně, i krátká procházka udělá velký rozdíl.
  • Nepotlačujte nutkání na stolici – Vaše tělo ví, co dělá, tak se mu snažte vyhovět za každé situace.
  • Pomůže speciální stolička – Řada odborníků doporučuje provádět vyprazdňování v pozici, kdy jsou nohy výše než obvykle. K tomu vám pomůže speciální stolička, o kterou si během vyprazdňování opřete nohy. Pro tělo je takový postoj při vyprazdňování přirozenější a snazší.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button