Péče o tělo

Trpíte na studené ruce a nohy? Tyto osvědčené metody vám zaručeně pomohou

Studené ruce a nohy jsou výsledkem přirozené odezvy vašeho těla na udržení správné teploty, v některých případech však mohou indikovat nějaký skrytý zdravotní problém. Špatná cirkulace krve, cukrovka, extrémní chladno, podchlazení, omrzliny, stres, reakce na léky, Raynaudův syndrom, dlouhodobá práce s vibrujícími přístroji – to všechno jsou možné příčiny spojené s chladnýma rukama. Kromě chladů je možné, že budete cítit i otupělost, vaše kůže bude napnutá, mohou se vyskytnout otevřené vředy a brnění v končetinách. Zde je několik jednoduchých metod, jak přírodně vyléčit studené ruce a nohy.

Koupel s ostrým kořením

Nejlepší způsob, jak se zahřát, je vyzkoušet koupel obsahující pálivé koření každý večer. Smíchejte 1 polévkovou lžíci mletého kmínu, zázvoru, cayennského pepře, černého pepře, skořice, oregana, šalvěje a rozmarýnu. Naplňte vanu horkou vodou a vložte všechno koření do cedníku pod tekoucí vodu.

Cayenský pepř

Nasypte okolo ½ čajové lžičky mletého cayenského pepře do vašich rukavic a ponožek a oblečte si je. Přítomnost kapsaicinové složky v tomto pepři zlepšuje krevní oběh v těle a pomáhá udržet ruce a chodidla teplá.

Alternativně můžete použít krém s obsahem cayennského pepře. Poznámka: Oblečte si tenké rukavice a ponožky, než si nasadíte páry s mletým pepřem.

Zázvor

Zázvor nejenom, že posiluje chuť pokrmů a předchází krevním sraženinám, ale také zahřívá tělo. Může být použit dvěma způsoby na léčbu studených rukou a nohou – první způsob je koupel v teplé zázvorové koupeli a druhý je pití horkého zázvorového čaje.

Česnek

Česnek nikdy nezklame, co se týče zahřátí rukou a nohou. Pravidelně konzumujte čtyři až pět stroužků česneku, abyste dosáhli požadovaných výsledků.

Cvičení

Jednou z nejčastějších přírodních léčebných metod na vlastnoruční zahřátí studených rukou a nohou je pomocí cvičení. Začněte denně cvičit po dobu alespoň jedné hodiny, aby byla vaše krevní cirkulace v normálu. Tímto navíc pomůžete nejen zahřát ruce a nohy, ale obecně pomůžete zdravému organismu. A jak se říká „ve zdravém těle, zdravý duch“.

Jídla bohatá na omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou velice nápomocné na pročištění cév a na udržení krevního oběhu v dobrém stavu. Zkuste konzumovat více a více potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny – mezi tyto potraviny patří například ryby jako makrela, losos, sleď atp.

Masáž

Masáž je skvělá metoda na léčbu studených nohou v noci. Masírujte svá chodidla teplým olivovým nebo sezamovým olejem, než se půjdete uložit ke spánku. Masírujte za pomocí palce a až skončíte, natáhněte na nohy bavlněné ponožky.

Bobule

Je to možná překvapivé, ale bobule jako borůvky a bobule hlohu mohou pomoci se studenýma rukama a nohama. Můžete k nim také přidat některé ingredience – cayenský pepř, česnek, nebo ginkgo bilobu – pro nejlepší výsledky.

Epsomová sůl

Další skvělou metodou je namočení chodidel v roztoku epsomové soli. Smíchejte okolo ½ čajové lžičky epsomové soli v lavoru s teplou vodou a nechte svá chodidla namáčet po dobu alespoň dvaceti minut. Nejen, že vám poskytne léčivé účinky, ale také vám dodá potřebný hořčík.

Choďte po trávě

Toto jednoduché řešení vám může poskytnou úžasné změny ve vašem stavu. Procházejte se bosí ráno po trávě. V těle se začne produkovat teplo a posílí se svaly v těle.

Zelený čaj

Zelený čaj stimuluje krevní oběh v těle. Do tohoto zeleného čaje můžete ještě navíc přidat zázvor – takto ho pijte dvakrát až třikrát denně. Alternativně můžete namočit dva až tři čajové pytlíky ve vaně plné vlažné vody a nechat v ní namáčet svá chodidla.

Levandulová koupel

Levandule patří mezi všestranné rostliny, které pomáhají od stresu, zlepšují spánek, a dokonce je užitečná i pro chladné končetiny. Dopřejte si hýčkání jako v lázních tím, že si přidáte do koupele levandulové lístky. Předtím, než je však přidáte do koupele, nechte je přes noc namáčet ve studené vodě. Poté už stačí jen relaxovat. Když si budete takovou koupel dopřávat před spaním, nejen že se vám zahřejí nohy, které by vám jinak bránily usnout, ale uklidňující levandule vám pomůže ke klidnému kvalitnímu spánku.

Esenciální oleje

Esenciální oleje z jalovce a eukalyptu posilují imunitní systém a zlepšují průtok krve. Přidejte pár kapek eukalyptového éterického oleje do nějakého rostlinného oleje a užijte tuto směs na masáže chodidel a rukou, abyste se zbavili chladu.

Co dělat, pokud máte studené ruce a nohy

  • Sestavte si vyvážený jídelníček plný potřebných živin, abyste si zajistili zdravý krevní oběh.
  • Chraňte své končetiny před zimním chladem! Noste rukavice a teplé ponožky, ať neprochladnete.
  • Zatínejte a uvolňujte prsty, abyste rozproudili krev.
  • Pokud jsou vaše ruce hodně studené, strčte je do teplých míst na vašem těle – do podpaží, na břicho, pod stehna při sezení.
  • Praktikujte různé druhy cvičných technik na uvolnění stresu.
  • Přestaňte pít alkohol, protože vám ředí krev.

Zdroj
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button