Péče o těloZdravé tipy

Intimní záležitost, o které se nemluví – aneb když zlobí hemoroidy

Je to problém, o kterém se příliš nemluví – a důvod je jasný. Nikdo se nechce s tak intimním problémem svěřovat, je to trapné a nepříjemné. Pravdou ale je, že těmito potížemi trpí daleko více lidí, než si myslíte. A je konečně načase přestat se bát mluvit o tom otevřeně. O čem je řeč? Samozřejmě o obávaných a proklínaných hemoroidech.

Možná vás ze začátku překvapíme jednou zajímavou informací – a to, že hemoroidy máte i vy. Že vás nic nebolí a netrápí? To není nutný předpoklad. Hemoroidy jsou žilní pletence nacházející se v oblasti konečníku a řitního otvoru. Máme je tedy úplně všichni, ale ne všichni s nimi máme potíže. Pokud nebolí, prakticky o nic nevíme. Jakmile ale dojde k jejich zánětu a rozšíření, dají o sobě dost hlasitě vědět a tehdy si teprve uvědomíme, že tam skutečně jsou a umí nám i pěkně zkomplikovat život.

Jak poznáte, že máte problém?

Jak se potíže s hemoroidy vlastně projeví? Existuje hned několik typických příznaků. Mezi ně bude patřit například:

  • bolest
  • svědění
  • pálení
  • krvácení z konečníku
  • vyhřeznutí hemoroidu mimo oblast vnitřního konečníku a další nepříjemné projevy

Hemoroidy se dále dělí na tzv. vnitřní a vnější. Vnější hemeroidy najdeme především na povrchu konečníku, v blízkém okolí řitního otvoru, někdy i trochu hlouběji. Jsou měkké, vlhké, nebolí a nekrvácí. Potíže se objevují ve chvíli, kdy se vytvoří krevní sraženina, ze které vzniká bolestivý uzlík. Vnitřní hemeroidy se tvoří hlouběji v análním kanálu. Velmi typickým příznakem je krvácení při vyprazdňování. V pozdějších stádiích pak může docházet také k vyhřeznutí hemoroidů. Žíly naplněné krví, která neodtéká, se dostanou ven.

Kdy vás hemoroidy mohou potkat? Potíže se mohou vyskytnou prakticky u každého nezávisle na pohlaví, věku nebo dalších faktorech. Existují však jisté přitěžující okolnosti. Mezi ně patří dědičnost, tělesná stavba, životní styl – sedavé zaměstnání, strava s nedostatkem vlákniny, malý příjem tekutin a těhotenství.

Co se s tím dá dělat?

V prvé řadě se neděste, není to nic, na co by se umíralo, a i když to bolí a je to nepříjemné, dá se s tím něco dělat. Pokud ještě nedošlo k rozšíření, které signalizuje především krvácení, můžete se pokusit vyléčit problém i s pomocí domácích léčebných metod. V lékárně můžete nakoupit různé mastičky, gely nebo krémy, které jsou určeny na léčbu těchto potíží. Aplikují-li se pravidelně, lehké potíže se tím většinou vyřeší a odezní.

S léčbou rozhodně není na místě otálet. Pokud se zanedbá, situace se začne postupně zhoršovat a řešení je daleko obtížnější. V pozdějším stádiu se zpravidla přistupuje k chirurgickému odstranění. V současné době přistupuje medicína nejčastěji k tzv. mikroinvazivním zákrokům, které nebývají tolik bolestivé a rekonvalescence po nich je výrazně kratší. V některých případech je ale nutné provést klasickou operaci. Ta vás pak vyřadí z běžného provozu i na několik týdnů, ale k úspěšné léčbě je někdy i toto potřeba. Lepší si pár týdnů poležet doma než pokaždé trpět na toaletě. V každém případě ale kontaktujte lékaře, nechte se odborně vyšetřit a doporučit si vhodný postup.

Povinnosti nekončí

I po zákroku nebo vyléčení hemoroidů na vás ale čekají další povinnosti. Důležitá je i tzv. péče “po”. Co tím myslíme?  Jde především o dodržování určitých opatření, které zafungují jako prevence a ochrana proti tomu, aby se celý problém opakoval. Za vhodná opatření lze považovat užívání léků na posílení žilní stěny, dodržování vyváženého jídelníčku, omezení dráždivých potravin nebo dodržování pravidelného pitného režimu. Dodržování zdravého životního stylu je pro úspěch léčby a zamezení návratu také klíčové. Zaměřte se na pravidelný pohyb a upravte i skladbu svého jídelníčku, aby obsahoval co možná nejvíce vlákniny.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button