DetoxikaceKrása

Marocký jíl, k čemu všemu je dobrý?

Když se řekne marocký jíl, ne všichni přesně vědí, o co jde a o co se jedná. Je známý pod jménem rhassoul nebo ghassoul, v překladu to znamená umýt se. Je možno jej použít jako šampon, pleťovou masku, jemný peeling nebo také jako mýdlo. Absorbuje nečistoty a je možno jej používat také jako detoxikační čisticí prostředek. Je velmi oblíbený v lázeňství, obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek, které se podílejí na zdraví pokožky.

Přírodní alternativa

Pokud hledáte přírodní alternativu k mycím gelům, mýdlům nebo šamponům, pak jste na správné adrese. I když to zní možná trochu zvláštně, jíl umí skvěle čistit a odstraňovat všechny další nečistoty. Jeho účinky jsou opravdu velmi široké, využíval se ostatně už ve starověku a to primárně k léčbě nemocí. V té době mohl pomoci proti úplavici, při léčbě kožních problémů nebo i moru.

Marocký jíl je v podstatě hornina, která vzniká zvětráváním. Říkáte si, jak něco takového může vůbec čistit pokožku nebo vlasy? A jak vůbec může léčit pleť? Je tvořen jílovými minerály, kaolinty a dalšími minerály. Tento jíl se před miliony lety usazoval v moři. Marocké ženy jej běžně používají místo šamponu nebo sprchového gelu. Máte problémy s mastnou pletí? Černými tečkami, akné, odumřelými kožními buňkami? Marocký jíl je to správné řešení.

Co vše přinese pokožce?

Kromě odstranění nečistot a pupínků umí dopřát pleti dostatečné množství hydratace a napomáhá k celkovému prokrvení pleti. Budete-li jej používat pravidelně, vaše pleť bude hebká, jemná a vláčná, také zpomaluje proces stárnutí. Při pravidelné aplikaci se všechny výše zmíněné složky dostávají do těla.

Co všechno ten zázračný jíl obsahuje?

  • Vápník fosfor
  • Sodík
  • Mangan železitý
  • Další minerální látky

Zábaly z jílu mají silný detoxikační účinek, mohou napomáhat zlepšení dermatitid, lupénky, mírní nebo léčí ekzém či odstraňuje pigmentové skvrny. Je důležité jej používat pouze jednou, při každé aplikaci tak musíte používat nový jíl, který v sobě nemá bakterie. A kde jej využít? Jako pleťovou masku, ale také na tělo nebo vlasy.

Pleťová maska z marockého jílu

Co budete potřebovat:

  • 1 polévková lžíce marockého jílu
  • 2 polévkové lžíce vody
  • Pár kapek arganového oleje

Jak postupovat:

V misce smíchejte všechny ingredience a nechejte pět minut stát. Aplikujte na navlhčený obličej a nechejte působit 8 – 15 minut. Nenechte masku úplně zaschnout! Jemně opláchněte. Tuto pleťovou masku používejte maximálně dvakrát týdně. Doporučujeme ze začátku nechat masku působit jen 8 minut, postupně čas prodlužujte. Po omytí masky na pleť naneste krém v dostatečném množství.

Šampon na vlasy

Co budete potřebovat:

  • 1 polévková lžíce marockého jílu
  • 2 polévkové lžíce vody
  • Med (či jinou blahodárnou složku)

Jak postupovat:

Pro mytí krátkých vlasů stačí jedna lžíce marockého jílu, pro delší dvě a více. Pamatujte si, že na jeden díl jílu potřebujete dva díly vody. Postupně si recept upravte podle vašich vlasů. Aplikujte na mokré vlasy, nechejte chvíli působit a poté smyjte.

Tělová maska

Výše uvedený recept je možno využít také jako tělovou masku nebo sprchový gel. Naneste na pokožku, nechejte chvíli působit, popřípadě krouživými pohyby vmasírujte do těla a následně po chvíli opláchněte. Pokožka bude krásně detoxikovaná a jemná!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button