DetoxikaceJídlo a stravování

Doplňky stravy a hubnutí: Nevyhazujete jen zbytečně své peníze?

Každý, kdo se někdy pustil do hubnutí, se určitě po čase snažil najít nějaké zkratky. Je to přirozené, protože hubnutí obvykle nikdy nejde tak snadno a rychle, jak si na začátku představujeme, a někdy míváme také nerealistické cíle. Velmi snadno se pak stává, že se necháme zmást reklamami a doporučeními, která slibují rychlé řešení takřka bez námahy. To už je samo o sobě dost podezřelé. Jedním z těchto taháků mohou být také vitaminové doplňky stravy. Jak to s nimi je? Pomohou vám zbavit se nechtěných kilogramů nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Různé doplňky stravy jsou dnes běžnou součástí naší výživy. Na jednu stranu je to dobře, protože ne vždy se nám daří získat všechny potřebné látky jen ze stravy. Na druhou stranu to může být také slepá ulička, která nás může nejen připravit o peníze, ale také o zdraví.

Doplňky stravy, které pomáhají hubnout

Redukce hmotnosti se týká širokého spektra lidí. Dnešní doba nadbytku a celkové nestřídmosti vede i k tomu, že snadno přibýváme na váze. Nadváha a obezita jsou podle celosvětových statistik na vzestupu, a není tedy divu, že na tom pasou i nejrůznější společnosti či samozvaní odborníci na stravu nebo výživu. My pak můžeme v dobré víře naletět vitaminovému doplňku stravy, který vám slibuje zázračné hubnutí, ale ve skutečnosti nic takového neumí.

Je proto potřeba si vždy zcela racionálně uvědomit, že jakýkoliv doplněk stravy nemá moc vám zázračně sundat kila, maximálně může do jisté míry trochu pomoct. Klíčové je ale vaše vlastní úsilí, tedy zejména změna stravování a pohybových návyků.

Doplňky, které slibují zázraky

Představa, že jsme všichni stejní a na všechny funguje tentýž metr, je samozřejmě zcela zcestná. To je také důvod, proč každý zkušený výživový poradce ví, že univerzální jídelníčky nebo cvičební plány nikdy nemohou fungovat. Je potřeba daného člověka pečlivě přeměřit, promluvit s ním o jeho návycích a poté mu sestavit plán ušitý na míru. Rozhodně není pravda, že všem musí vyhovovat pravidelné jezení malých porcí několikrát denně, nebo že každému musí sednout přerušovaný půst či keto dieta.

Především je nutné se ujistit, že tělo má všechny živiny, které ke zdravému životu potřebuje. A to se liší v závislosti na pohlaví, věku, genetické zátěži, zdravotním stavu, psychické a fyzické vytíženosti a mnoha dalších faktorech. Je také potřeba si uvědomit, že každý organismus také potřebuje jiné doplňky stravy, které doplní ztráty přesně tam, kde je to potřeba.

Vitamíny jsou nepostradatelné

Jak vám tedy mohou vitaminové doplňky při hubnutí prospět? Pokud se má tělo zdravě zbavit toho, co nepotřebuje, tedy nadbytečných kilogramů, nesmí v žádném směru strádat a metabolismus by měl fungovat jako přesně natažené hodinky. Samotné vitamíny samozřejmě ke ztrátě hmotnosti nevedou, ale jisté je, že poskytují organismu důležité mikroživiny, které nesmí ve stravě postrádat. Jejich nedostatek totiž může brzdit procesy, jež se podílejí na snižování hmotnosti.

Co tedy konzumovat, aby se vám redukovalo snadněji?

Jistotou je vyvážená strava bohatá na ovoce a zeleninu, ale i další hodnotné potraviny. Zaměřte se především na nezpracované jídlo, které má nejvyšší výživové hodnoty. Pokud se budete držet správného stravování, budete mít i dostatek energie na pohyb, lepší náladu a chuť dále v hubnutí pokračovat.

Kromě klasické zásoby vitamínů je vhodné zaměřit se také na dostatečný příjem vlákniny, vápníku, draslíku, hořčíku a omega 3 nenasycených mastných kyselin. Zaměřte se na doplňky stravy, které tyto látky obsahují. Ujistěte se ale, že nejsou nijak zdravotně závadné a že obsahují co možná nejvíce přírodních složek.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/vitamins-to-boost-metabolism

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button