Jídlo a stravování

Vysoký krevní tlak, rakovina střeva a žaludku: Proč zpracovaná masa nejsou vhodnou volbou ke konzumaci

To, že je zpracované maso obecně považováno za nezdravé, nejspíš víte. Mnoho studií nadměrnou konzumaci takového masa spojuje s chorobami, jako je rakovina či srdeční choroby. Důvodem je vysoký obsah chemikálií, které nejsou přítomny v čerstvém masu. Pokud mluvíme o masu zpracovaném, pak se jedná o maso, které bylo konzervováno solí, uzením, sušením nebo jinou formou konzervování.

Co patří ke zpracovaným masným výrobkům?

Ke zpracovaným masným výrobkům nepatří maso mražené ani takové, které bylo podrobeno mechanickému zpracování, jako je mletí nebo krájení. Naopak, do kategorie zpracovaného druhu masa můžeme zařadit:

  • Klobásy a párky.
  • Šunka a slanina.
  • Uzené maso.
  • Sušené maso.
  • Konzervované maso.

Škodlivé účinky na lidské zdraví

Konzumace velkého množství zpracovaného masa je mnohem častější u lidí s nezdravými návyky životního stylu. Jejich příjem ovoce a zeleniny je také mnohem nižší. Je možné, že spojení mezi zpracovaným masem a nemocemi je částečně způsobeno tím, že lidé, kteří jedí zpracované maso, mají sklon dělat jiné věci, které nesouvisejí s dobrým zdravím. Studie stále nalézají silné vazby mezi konzumací zpracovaného masa a různými chronickými chorobami.

Chronické choroby způsobené konzumací zpracovaného masa

Mezi chronické choroby, které vám při nadměrné konzumaci zpracovaných masných výrobků hrozí, patří následující:

  • vysoký krevní tlak,
  • srdeční onemocnění,
  • rakovina střeva a žaludku.

Dusitany, N-nitrososloučeniny a nitrosaminy

Právě tyto látky způsobují rakovinu a jsou obsaženy ve zpracovaném masu. Do masa se přidávají ve formě dusitanu sodného, který má hned několik funkcí. Jednak zachovává maso krásně červené, zvýrazňuje jeho chuť a jednak také zabraňuje růstu bakterií a tím prodlužuje životnost masa. Samotný dusitan a jemu příbuzné sloučeniny jsou dokonce zdraví prospěšné. Problémem je, že dusitan ve zpracovaném masu se může proměnit ve škodlivé N-nitrososloučeniny, z nichž nejrozšířenější jsou nitrosaminy.

Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH)

Uzení masa je jednou z nejstarších konzervačních metod, často používaných v kombinaci se solením nebo sušením. Vede to k tvorbě různých potenciálně škodlivých látek, mezi které patří právě PAH. Ty se přenášejí do vzduchu kouřem a hromadí se na povrchu uzených masných výrobků (nebo těch druhů mas, které jsou připravovány na otevřeném ohni). PAH mají potenciál zvýšit pravděpodobnost vzniku rakoviny.

Heterocyklické aminy (HCA)

Heterocyklické aminy (HCA) jsou skupinou chemických sloučenin, které se vytvářejí při vaření masa nebo ryb při vysoké teplotě, například při smažení nebo grilování. HCA způsobují rakovinu, pokud jsou podávána ve velkém množství. Obecně lze říci, že tato množství jsou mnohem vyšší než množství, která se běžně vyskytují v lidské stravě. Úroveň HCA lze minimalizovat použitím šetrných metod vaření, jako je smažení při nízkém zahřátí a vaření na páře. Vyvarujte se konzumaci spáleného, zčernalého masa.

Chlorid sodný

Zpracované masné výrobky mají obvykle vysoký obsah chloridu sodného, ​​také známého jako stolní sůl. Po tisíce let byla sůl přidávána do potravin jako konzervační látka. Nejčastěji se však používá ke zlepšení chuti. Nadměrná konzumace soli může hrát roli při hypertenzi a srdečních onemocněních. Přidání určitého množství soli do potravin za účelem zlepšení chuti je v pořádku, ale konzumace velkého množství ze zpracovaných potravin může vaše zdraví velmi poškodit.

Zpracované vs. čerstvé maso

Z výše uvedeného vyplývá, že zpracované maso obsahuje různé chemické sloučeniny, které nejsou přítomny v čerstvém masu. A velké množství těchto sloučenin je zdraví škodlivých. To je důvod, proč byste se měli konzumace nadměrného množství zpracovaných masných výrobků co nejvíce vyhýbat. Nicméně, občas si nějaký ten salám dopřát je v pořádku. Jen se vyhýbejte jejich konzumaci každý den.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Jeden komentář

  1. Misto 200g dusicnany prohnane, dobarvene a doslazene sunky si koupim 80g suseneho prosciutta kde je pouze cista sul. Zbyle bilkoviny doplnim nezpracovanym masem pripadne z rosltinnych zdroju. Ty jejich poctive, selske, babicciny a jine sunky se proste nedaji … fuj

Back to top button