Jídlo a stravováníZdravé tipy

Zdraví ohrožuje i střídmé pití alkoholu. Bezpečná míra jednoduše neexistuje

Alkohol se v Česku pije skutečně hodně. Ať už si to chceme připustit nebo ne, Češi pravidelně obsazují první příčky ve statistikách zkoumajících množství vypitého alkoholu na osobu za rok. Je také pravdou, že alkohol pijí i děti, kterým by se alkohol do rukou neměl dostat vůbec. A ruku na srdce – u vás to asi bylo podobné, ne? Jen málokdo může říct, že alkohol poprvé ochutnal skutečně až po 18. narozeninách.

Všichni asi tušíme, že alkohol není zcela zdraví prospěšný, ale často se utěšujeme tím, že jej přeci pijí všichni a sklenka čas od času nemůže uškodit. Jenže to není tak úplně pravda. Jediná sklenice vína nebo pivo denně má negativní dopad na zdraví člověka. Alespoň to tedy tvrdí, nejnovější globální výzkumy. Autoři většiny studií sice připouštějí, že střídmé pití může snižovat riziko srdečních onemocnění, avšak tento přínos převažují rizika spojená s rakovinou a dalšími onemocněními.

Metla lidstva

Označení alkoholu jako metly lidstva nejspíš není vůbec nijak nadnesené ani přehnané. Ročně zemře na následky pití alkoholu okolo tří milionů lidí a celkově je pití alkoholu sedmým nejrizikovějším faktorem pro předčasná úmrtí nebo invaliditu.

Aktuálně se obecně doporučuje pít maximálně dvě jednotky alkoholu denně pro muže a jednu jednotku pro ženy. Jenže co tato „jednotka“ vlastně znamená? Jednotka je 10 g čistého etanolu, což se rovná asi čtvrt litru piva. Teoreticky by tedy jedno pivo denně mělo být pro muže v normě, pro ženy už je ale dávka překročena dvojnásobně. Jeden takový drink denně sice riziko zvyšuje minimálně, ale pokud je konzumace skutečně každodenní, pak jsou čísla výrazně hrozivější. Navíc mnoho lidí si nedá jen jeden drink denně.

Čeští pijani

V Česku se přitom podle studie průměrná spotřeba alkoholu v roce 2016 pohybovala mezi dvěma a třemi jednotkami denně u žen a mezi čtyřmi až pěti jednotkami denně u mužů. Stále se ale můžeme chlácholit, že některé národy vypijí více, i když není jich mnoho – vedou Ukrajinci, Rumuné, ale na předních příčkách se drží i Portugalsko nebo Lucembursko.

Míra konzumace alkoholu, která minimalizuje zdravotní rizika, je míra nulová. Alespoň tak to tvrdí nejnovější studie. S každou skleničkou alkoholu jednoduše riziko nemocí nebo jiných problémů roste. A je jedno, zda si skelničku dáváte jednou nebo pětkrát do týdne. Při každodenní konzumaci bude riziko stoupat, ale i hloupá jedna sklenička vám může nadělat potíže. Mýtus, podle něhož jsou jedna nebo dvě sklenice denně dobré pro zdraví, není nic než mýtus.

Bezpečná míra neexistuje

Bezpečná míra podle studií neexistuje. Na druhou stranu je možné dívat se na výsledky i z jiného úhlu pohledu. Stejně tak nelze říci, že by existovala nějaká bezpečná míra řízení aut nebo praktikování adrenalinových sportů. Jednoduše s každou jízdou i s každým seskokem s padákem roste nebezpečí, že se zraníte nebo se zabijete. A přesto většina z nás auta řídí, a vládou to není nijak regulované a spousta lidí při adrenalinových sportech hazarduje se svým životem i zdravím.

Je to tedy na každém člověku osobně, aby se rozhodl, zda chce rizika spojená s pitím alkoholu podstupovat, nebo se bude raději pohybovat v bezpečné zóně totální abstinence. Většina lidí se asi rozhodne spíše naopak, už jen proto, že pití alkoholu je ve společnosti v rozumné míře všeobecně přijímané. Na druhou stranu je zajímavé si třeba uvědomit, že před několika stovky let bylo v široké společnosti akceptováno třeba i kouření, které je dnes již považováno spíše za otravný a odporný zvyk. Možná se tedy pohled dalších generací na alkohol promění natolik, že konzumace alkoholických nápojů bude stejně nežádoucí jako kouření.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button