DetoxikacePéče o těloPřírodní léčba

Detox střeva – jaké potraviny jsou skvělé pro čištění?

Zdravé střevo je základem pro zdravé tělo. Někdy to však jinak nejde a vaše tělo bude zahlceno toxiny, špatnými látkami a podobně. Boj s trávením, s problémy se zažíváním nebo s citlivostí na potraviny může být nepříjemný. Špatná strava, stres a mnoho dalších věcí je klíčem k problémům. Je potřeba čas od času vyčistit střevo a nezatěžovat tělo. Přinášíme deset, na první pohled obyčejných potravin, které je dobré přidat do vaší stravy. Jsou totiž skvělé a pomáhají čistit vaše tělo. Jaké potraviny to jsou?

Jablka

Jsou plné skvělých živin. Získáte z nich vlákninu, vitamíny, minerály a mnoho užitečných fytochemikálií – jako D-glukarát, flavonoidy a terpenoidy. Všechny tyto látky se využívají při detoxikačním procesu. Jeden z flavonoidů pomáhá s detoxikací, stimuluje tvorbu žluče. Játra se tak zbaví některých toxinů. Jablka jsou také dobrým zdrojem pektinu (rozpustné vlákniny), který můžete detoxikovat toxiny a všechny nepříjemné látky.

Borůvky

Borůvky jsou skutečně jednou z nejmocnějších léčivých a čistících potravin. Obsahují přírodní aspirin, který pomáhá mírnit účinky chronického zánětu, který poškozuje tkáně a zároveň napomáhá snižovat bolest. Působí jako antibiotika blokováním bakterií v močovém traktu, čímž pomáhají předcházet infekcím. Mají také antivirové vlastnosti a pomáhají blokovat toxiny před překročením hematoencefalické bariéry.

Chia semínka

Tato malá semínka jsou perfektními čisticími prostředky. Kdy je ponoříte do vody na několik minut, změní se v látku, která je podobná želé. Pomáhají vyčistit žaludek a je skvělý pro všechny, kteří mají problémy se zácpou. Obsahují také protizánětlivé omega-3 mastné kyseliny, za které vám vaše tělo poděkuje. Můžete přidat jednoduše jednu čajovou lžičku chia semínek do sklenice vody a vypít.

Kajenský pepř

Dělá víc, než jen trochu okoření vaše jídlo. Jde o skvělé rozpouštědlo, pomůže také uvolňovat jakékoliv sliznice. Díky kajenskému pepři se urychlí a také uklidní trávení, dokonce může pomoci bojovat s příznaky problémů s trávením.

Avokádo

Toto na první pohled divné ovoce je plné antioxidantů, snižuje hladinu cholesterolu a rozšiřuje krevné cévy, blokuje toxicitu, která napomáhá ničit artérie. Avokádo obsahuje glutation, což je látka, která blokuje různé karcinogeny a zároveň pomáhá játrům detoxikovat je.

Brokolice

Brokolice specificky pracuje s enzymy v játrech, aby se toxiny v těle mohly odstranit. Brokolice chutné skvěle, vyzkoušejte jí syrovou. Brokolice má silné protirakovinné, antidiabetické a antimikrobiální látky. Sulforafan pomáhá předcházet rakovině, cukrovce, alergiím a dalším problémům.

Zelí

Kromě čištění jater může zelí pomoci vypudit toxiny z těla a to například rychlejším vyprazdňováním. Obsahuje síru, což je podstatné pro rozbití chemikálií a odstranění z těla.

Fenykl

Fenykl má vysoký obsah vlákniny a může být také užitečný při prevenci rakoviny tlustého střeva. Kromě vlákniny je fenykl také velmi dobrým zdrojem pro vitamín B, který je nezbytný pro přeměnu nebezpečných molekul. Vitamín C se nachází ve fenyklu a je přímo antimikrobiální a je také potřebný pro správnou funkci imunitního systému.

Listová zelenina

Zelená listová zelenina je skvělý pro čištění střeva. Jsou také plné minerálů a antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před toxiny. Mějte na paměti, že spousta trávicích problémů může být vyléčena s pomoci vařené zeleniny, protože tu je jednodušší strávit.

Zelený čaj

Zelený čaj je často považován za skvělý doplněk k jakémukoliv detoxikačnímu programu a to díky jeho vysoké antioxidační hodnotě. Je to nejméně zpracovaný čaj, poskytuje spoustu antioxidačních polyfenolů, zejména katechin.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button