DetoxikaceZdravé tipy

Je vapování bezpečnější než klasické cigarety? Víme, co říkají vědci

Někteří odborníci považují vaping za méně škodlivý než kouření, ale o jeho dlouhodobých účincích se ještě musíme ještě hodně učit, abychom něco takového vůbec mohli říct. Současný výzkum naznačuje, že vaping stále představuje mnoho stejných rizik jako kouření.

Srovnání rizik klasických cigaret a vapovacích zařízení je předmětem diskusí mezi odborníky na zdraví již řadu let. Na rozdíl od spalitelných cigaret neobsahují vapovací zařízení tabák ani nevypouštějí dehet, což přispívá k názoru, že vapování je bezpečnější než kouření. V roce 2019 však výrazný nárůst počtu poškození plic souvisejících s vapingem vedl některé lidi k otázce, zda ve skutečnosti není vaping škodlivější než kouření.

Srovnání rizik

Vaping a kouření sdílejí mnoho stejných zdravotních rizik. Existují však určité rozdíly v závažnosti těchto rizik. Zde se podívejte na srovnání některých největších zdravotních rizik mezi oběma druhy kouření:

Dýchací potíže

Kouření i vapování dráždí dýchací cesty a plíce, což může přispět k několika zdravotním potížím postihujícím plíce, včetně:

  • astma
  • chronické bronchitidy
  • rozedma plic

O dlouhodobých účincích vapování se toho bohužel zatím tolik neví. Studie z roku 2020 však naznačila, že současní uživatelé e-cigaret mají asi o 40 % větší šanci, že se u nich objeví onemocnění dýchacích cest než ti, kteří e-cigarety nepoužívají a nekouří. Pořád tedy platí, že jakékoliv kouření je škodlivé a nezáleží již tolik na tom, co přesně kouříme.

Některé vapovací produkty navíc mohou obsahovat diacetyl, chemickou látku, kterou výrobci používají k přidání máslové chuti do některých vape příchutí. Právě tato látka se ale dlouhodobě ukazuje být pro plíce velmi škodlivá a vytváří jejich tzv. zjizvení.

Onemocnění srdce

Kouření souvisí s vysokým krevním tlakem, srdeční frekvencí a celkovým zhoršením kardiovaskulárních funkcí. Tyto faktory a tisíce škodlivých chemických látek v cigaretách mohou zvyšovat riziko srdečních onemocnění. Dokonce se uvádí, že až 20 % úmrtí souvisejících se srdečními chorobami vzniká v souvislosti s kouřením. Účinky vapingu na zdraví srdce jsou méně jasné, ale výzkumy jej spojují s podobným zvýšením krevního tlaku a srdeční frekvence. Opět lze tedy potvrdit, že i vaping má na srdce negativní vliv, byť možná není prokázáno, jak přesně velký je.

Rakovina

Faktem je, že u lidí, kteří kouří, je až 30krát vyšší pravděpodobnost vzniku a úmrtí na rakovinu plic než u těch, kteří nekouří. Výzkumy také spojují kouření cigaret se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva, prsu a dalších druhů rakoviny. E-cigarety nejsou na trhu dostatečně dlouho na to, aby odborníci plně pochopili souvislost mezi jejich používáním a rizikem vzniku rakoviny. Mnoho výrobků také obsahuje některé ze stejných karcinogenů jako cigarety, včetně:

  • formaldehydu
  • acetaldehydu
  • nitrosaminů

E-cigarety obvykle obsahují nižší množství škodlivých chemických látek. Pokud v současné době kouříte klasické cigarety, může vaping snížit vaše vystavení těmto chemikáliím a potenciálně snížit riziko vzniku rakoviny. Pokud však v současné době nekouříte ani nevapujete, může používání e-cigaret riziko rakoviny zvýšit.

A co střídání vapingu a klasických cigaret?

Vzhledem k tomu, že e-cigarety jsou o něco méně škodlivé než cigarety, někteří lidé používají vaping, aby snížili počet klasicky vykouřených cigaret. Opět ale chybí data o tom, jak na sebe tyto dvě varianty kouření vzájemně působí a jaké mohou představovat riziko. Obvykle se ale uvádí, že kouření a vapování v kombinaci obou jsou stejně škodlivé nebo možná ještě škodlivější než pouhé kouření.

Jak je to s vapováním za účelem odvykání kouření?

Výrobci původně zamýšleli, že e-cigarety pomohou lidem přestat kouřit. Někteří odborníci obecně považují vaping za méně škodlivý než kouření, ale není už příliš jasné, zda vaping může lidem skutečně pomoci přestat kouřit. Některé výzkumy sice uvádějí, že e-cigarety mohou lidem pomoci přestat kouřit, autoři však poznamenali, že k potvrzení účinnosti e-cigaret jako nástroje pro odvykání kouření potřebují více kvalitních studií.

Závěr

I když vaping není bez rizika, je obecně nejspíše méně škodlivý než klasické kouření. O e-cigaretách a vapingu se však stále musíme hodně učit, včetně celého rozsahu jejich dlouhodobých zdravotních rizik. Pokud v současné době kouříte a snažíte se snížit riziko negativních zdravotních dopadů, je nejlepší cestou zcela přestat kouřit. Pokud však nejste připraveni přestat užívat nikotin úplně, může být přechod na vapování o něco bezpečnější alternativou.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/is-vaping-worse-than-smoking-cigarettes#takeaway
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Miguel Arcanjo Saddi: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-dospely-kour-vousy-972346/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button