OstatníPéče o těloZdravé tipy

Zima neprospívá nejen pleti, ale i zubům. Zjistěte, jak předejít problémům

Zima je v plném proudu a ačkoliv nežijeme v podnebí, kde bychom často zažívali opravdu kruté mrazy, přesto jsme čas od času vystaveni dlouhotrvajícím teplotám okolo nuly. Tyto teploty jsou nejen fyzicky nepříjemné, ale mohou nám způsobit řadu problémů. Obvykle se hovoří zejména o pleti, která mrazem velmi trpí a musíme o ni o to více pečovat. Málokdo už ale tuší, že ani našim zubům zima vůbec neprospívá. Bude-li jim chybět poctivá péče, mohou se nám odvděčit nepříjemnými problémy. Dejte si na svých zubech záležet. Je to jedna z mála částí našeho těla, která se samostatně neobnovuje a o to více o ni musíme pečovat.

Mezi nejrůznější nepříjemné projevy zimy patří popraskané rty, sucho v ústech, přecitlivělost na teplé či studené nápoje či zápach z úst. V zimě přijímáme méně tekutin, což způsobuje i sníženou produkci slin. Sliny nejen udržují naše ústa vlhká, ale také chrání naše zuby před atakem bakterií. Zuby jsou tak náchylnější ke vzniku zubního kazu a snadněji se také může rozvinout zánět dásní.

Prvním krokem, který můžete udělat již dnes je zaměřit se ještě více na pečlivou a pravidelnou zubní hygienu. Pořiďte si i zubní nit a ústní vodu, čistěte zuby alespoň dvakrát denně po dobu nejméně 3 minut. Jen tak budete moci zimou projít bez potíží.

Voda

Mimo pravidelnou hygienu dutiny ústní, hraje velkou roli příjem vody. Možná si sami všímáte, že v zimě nemáte vůbec žízeň a pijete vlastně jen ze zvyku. Tělo odpařuje méně tekutin, takže žízeň pociťujeme méně, ale potřeba vody je stále stejná. Její nedostatek se právě typicky projeví snížením produkce slin a suchostí v ústech. Nezapomínejte tedy na pravidelný přísun vody nebo jiných tekutin. Dobře poslouží i zelený či ovocný čaj.

Správná technika čištění

Více než kdy jindy se zaměřte na správnou techniku své péče o zuby. Pokud používáte jen kartáček a pastu, zaděláváte si na problémy. Do mezizubních prostorů se nedostanete a právě tam vzniká nejvíce kazů. Pořiďte si tedy zubní nit nebo mezizubní kartáček a nechte si od lékaře poradit jak o své zuby správně pečovat. Technika správného čištění totiž není tak lehká, jak by se mohlo zdát. Po pečlivém vyčištění použijte i ústní vodu, která váš dech osvěží a zabrání vzniku zápachu. Ten v zimních měsících zažíváme častěji právě kvůli sníženému přijmu tekutin, který způsobuje, že se bakterie v dutině ústní rychleji množí.

Ulevte citlivým zubům

Pokud trpíte citlivými zuby, zkuste jim ulevit a vynechte potraviny a nápoje, které jim škodí. Zapomeňte na příliš horké nápoje, vyhněte se pálivým a kyselým jídlům. Všechny tyto potraviny narušují sklovinu zubu a činí jej náchylnějším k infekci a rozvoji zubního kazu. Dopřejte svým zubům i dásním nějaký čas na zotavenou.

Nepodceňujte prevenci

V neposlední řadě pamatujte také na to, že chladné počasí významně oslabuje naši přirozenou imunitu. Infekce, kterou by vaše tělo normálně zvládlo, může být v zimě počátkem zánětu nebo nemoci. A to se týká i dutiny ústní. Počáteční infekce dásní nebo zubů, která by jinak mohla sama odeznít, se v zimě často přemění v zánět dásně, který je již závažnou chorobou, kterou je třeba řešit. Nepodceňujte tedy prevenci a zajděte na kontrolu k zubaři ideálně právě v zimních měsících. Pomůže vám odhalit případné problémy včas a ušetří vás pozdějších nemilých překvapení v podobě oteklých dásní a bolavých zubů.

Pamatujte, že péče o chrup je investice, která se vám vždycky vrátí. Stačí se jen podívat na ceník zubařských úkonů a na sazby náhradního chrupu, a hned si budete zuby čistit pečlivěji. Zubaře se není třeba bát, dokud nenastane problém. Choďte tedy k němu tak často, abyste případným potíží raději rovnou předešli.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button