Péče o těloZdravé tipy

Preeklampsie: Závažná nemoc, která může ohrozit vaše těhotenství. Pozor si dejte na krevní tlak

Těhotenství je náročné období v životě každé ženy. Střídají se při něm fáze únavy, euforie, smutku i radostného očekávání. Pro ženské tělo je těhotenství velkou zátěží a samozřejmě se během devíti měsíců může odehrát řada komplikací. Mezi nejzávažnější však patří tzv. preeklampsie, která může ohrozit život matky i dítěte.

O co jde?

Jedná se o onemocnění, které se týká výhradně těhotných žen. Objevuje se nejčastěji ve třetím trimestru a zpravidla je prvním vážným příznakem vysoký krevní tlak. Zcela zásadní je jeho včasná diagnostika, aby se předešlo závažným následkům. Nejrizikovější skupinou jsou prvorodičky. Někdy se nemoc objeví až ke konci těhotenství, ale pokud se začne rozvíjet již od raných fází, může být nemoc natolik závažná, že je nutné těhotenství přerušit. Onemocnění je vázáno na placentu. Způsobuje nedostatečné prokrvení a okysličení plodu, což vede k obranému mechanismu ze strany nenarozeného dítěte.

Proč onemocnění vzniká?

Důvodem bývá často nerovnováha mezi krevními látkami nastávající matky a dítěte. Pokud má těhotná žena v krvi látky prokoagulační, tedy ty, které podporují srážlivost krve, a dítě má v krvi látky protikoagulační s opačným účinkem, může dojít k poruše kardiovaskulární adaptability. Následkem dochází k poškození vnitřní výstelky cév, zúžení cév a úniku bílkovin do moči.

Pozor by si měly dávat zejména ženy, které mají toto onemocnění v rodinné anamnéze. Za rizikový faktor je taktéž považován příliš nízký nebo naopak vysoký krevní tlak před těhotenstvím, obezita, nadměrné množství plodové vody během těhotenství, cukrovka nebo imunologická onemocnění.

Pozornost věnujte těmto příznakům:

  • Vysoký krevní tlak
  • Otoky nohou
  • Bolesti hlavy
  • Nevolnost
  • Krvácení
  • Předčasné odlučování placenty

Je nesmírně důležité rozpoznat onemocnění včas a dopřát matce odbornou péči. Pokrok v medicíně umožňuje nemoc diagnostikovat již i v počátečním stádiu těhotenství.

Základem vyšetření je test moči na zvýšenou přítomnost bílkovin a měření krevního tlaku. Pomocí ultrazvuku je možné identifikovat růstové retardace a zhoršený průtok krve v cévách pupeční šňůry.

Jaké jsou možnosti léčby?

Těhotenství s diagnostikovanou preeklampsií je považováno za rizikové a je nutná hospitalizace. Těhotná žena musí být pod dohledem lékaře a neustále se sledují stahy dělohy a srdeční ozvy plodu.

Pokud by v pozdní fázi těhotenství byla diagnostikována porucha průtoku krve placentou, je potřeba přistoupit k předčasnému porodu. Většinou se volí císařský řez, ale vždy závisí na stavu těhotné ženy a jejím zdraví.

Dnes stále neexistuje účinná léčba tohoto stavu, mohou se pouze zmírňovat následky. Reguluje se vysoký krevní tlak, který je pro následující zdravotní stav těhotné ženy rozhodující. Dále se podávají léky proti křečím. Je nezbytné dodržovat klidový režim, přijímat hodně tekutin, dostatečně spát a vyváženě jíst.

Lze se preeklampsii nějak bránit?

Žádné zázračné návody vám nedáme, nejlepší prevencí je zdravý životní styl. To tedy zahrnuje celou řadu aktivit, které by však měla dodržovat každá těhotná žena, bez ohledu na její obavy před preeklampsií.

  • Pravidelný pohyb
  • Vyšší příjem bílkovin
  • Redukce hmotnosti v případě nadváhy
  • Snížený příjem soli
  • Omega 3 mastné kyseliny
  • Vápník a hořčík

Toto onemocnění je velmi vážné, na druhou stranu není třeba zbytečně panikařit a úzkostlivě sledovat jakékoliv možné příznaky. Jak je dobře známo, na naše zdraví má obrovský vliv i naše psychika a měly bychom si uvědomit, že přehnané obavy nikdy nepovedou k ničemu dobrému. I ženy, u kterých je preeklampsie více pravděpodobná, by se neměly zbytečně znepokojovat, ale spíše dělat maximum proto, aby jejich stav zůstal co nejdéle dobrý. Samotný předčasný porod nemusí být taková tragédie, pokud je miminko dobře vyživované a vyvinuté během správně probíhajícího těhotenství.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button