Péče o tělo

Znáte hygge? Tento pojem nabízí nový pojem na život, který vás bude bavit

V posledních letech (a zejména v zimních měsících) jste se jistě setkali s jistým slovem: Hygge. Ale co to vlastně hygge přesně znamená? Nejprve začněme tím, co vlastně znamená.

Tento dánský pojem,se nedá přeložit jedním slovem, ale zahrnuje pocit útulné spokojenosti a pohody díky radosti z jednoduchých a malých věcí v životě. Pokud jste si někdy v deštivou neděli v klidu a pohodě přečetli knihu a k tomu si dali šálek horkého kakaa, zažili jste dokonalé hygge, aniž byste o tom věděli. Hygge tak důležitou součástí dánské kultury, že je považováno za charakteristický rys jejich kulturní identity a nedílnou součást národní DNA.

Tato národní posedlost vším, co je útulné, je považována za jeden z důvodů, proč je Dánsko vždy na vrcholu žebříčku nejšťastnějších zemí světa, a to navzdory svým nechvalně známým mizerným, dlouhým a tmavým zimám. A v poslední době se tomuto úžasnému způsobu života začíná přizpůsobovat i zbytek světa.

Historie Hygge

Podobně jako německý pojem gemütlichkeit a nizozemská myšlenka gezelligheid je vřelý a útulný životní styl, který hygge podporuje, klíčovou součástí dánské kultury již od počátku 19. století, kdy se toto slovo poprvé objevilo ve spisovném jazyce (je odvozeno z norského slova pro „pohodu“).

Zatímco hygge – které se v Dánsku používá jako podstatné i přídavné jméno – je pro Dány spíše způsobem života, ve Velké Británii se jako trend životního stylu ujalo v roce 2016 poté, co o něm vyšlo několik knih. V roce 2017 přišla řada na Ameriku, kde se hygge stalo hitem. Psali o něm všichni od The New York Times po The New Yorker a během několika měsíců vyšlo na toto téma několik knih. Začalo to být trendy i na sociálních sítích. Pinterest předpověděl, že to bude jeden z nejžhavějších trendů v oblasti bytových dekorací v roce 2017 poté, co se aktivita na stránkách o „hygge“ na konci roku 2016 zvýšila o 285 procent.

Co znamená žít život v duchu Hygge?

Počítají se například tepláky jako hygge? Ano. V dánštině pro ně dokonce existuje slovo! Hyggebukser jsou kalhoty, ve kterých by vás nikdo nepřistihl na veřejnosti, ale prakticky v nich žijete, když jste doma a o víkendu sledujete Netflix.

Kromě toho, že Dánové popisují věci jako hyggelig (hygge podobající se), jsou také posedlí přidáváním hygge k jiným slovům. Například hyggekrog je v podstatě koutek, kde se můžete uvelebit – představte si místo u okna, kde se můžete zabalit do deky a pozorovat svět kolem, nebo oblíbené křeslo, kde si čtete. Zde je uvedeno, co dalšího se považuje za hygge:

  • Svíčky. Pokud se zeptáte Dánů, pravděpodobně vám řeknou, že svíčky jsou nejdůležitější součástí vytváření hyggelig atmosféry u vás doma. Dánové spálí ročně na jednoho obyvatele neuvěřitelných 13 kilogramů vosku ze svíček – více než kterákoli jiná země na světě. Takže zhasněte tu nelichotivou lampu a zapalte si raději svíčky.
  • Krby. Co může být útulnějšího než se schoulit u krbu a strávit zde pohodový večer?
  • Přehozy. Ať už se jedná o hrubý úplet, zátěžovou deku nebo vyhřívaný přehoz, mít něco měkkého, čím se můžete omotat, je nutnost. Stejně jako objemné svetry a tlusté ponožky (opravdu cokoli pleteného), které také dělají věci mnohem více hygge.
  • Domácí sladkosti, pohodové jídlo a horké nápoje. To, co jíte, je také zásadní pro vytvoření útulné atmosféry. Restaurace sice jistě mohou mít hygge atmosféru (představte si svíčky na stole a krb v zázemí), ale utrácet hromadu peněz za drahé jídlo není to pravé. Jde spíše o pohodlí a důvěrnost.

Ačkoli je zima zjevným obdobím pro všechen hygge, Dánové tento koncept praktikují celoročně. Mezi nápady na letní hyggelig aktivity patří pikniky v parku, večeře na zahradě, táboráky na pláži a filmové večery pod širým nebem.

Co není Hygge?

  • Celodenní zírání do telefonu. Tohle je rozhodně ta nejméně hygge věc.
  • Celou zimu jen zůstávat sám doma. Ačkoli pobyt uvnitř a vychutnávání horké čokolády a knihy je jistě hygge, vyjít ven na dlouhou procházku (ano, i v zimě) a trávit čas s přáteli a rodinou je také zásadní součástí této myšlenky.
  • Přísná pravidla. Cílem není dosáhnout nějaké dokonalosti, ale spíše se vzájemně inspirovat k přátelskému a shovívavému životnímu stylu.

Hygge spočívá v jednoduchosti, ale také povzbuzuje lidi k tomu, aby se nestresovali a klidně si občas dopřáli i nějaký ten kus dortu navíc. Ve své podstatě je hygge spíše o vytváření určité atmosféry než o věcech, takže nakupování spousty drahých věcí je opakem hygge.

ZDROJ: https://aktin.cz/hygge-marketingovy-tah-nebo-novy-pohled-na-zivot
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Ioana Motoc: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/kava-stul-podzim-padani-9622379/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button