Jídlo a stravováníKrásaPřírodní léčbaZdravé tipy

Proč konzumovat denně okurky?

Co však z velké a pestré nabídky vybrat? Co třeba taková okurka? Je možno jí konzumovat samostatně, jako přílohu ke snídani nebo jí zařadit do zeleninových salátů. Jde, zejména v horkých letních dnech, o skvělé občerstvení.

Co vše obsahuje okurka?

Jde o jednu z nejzdravějších zelenin, kterou je možno konzumovat. Obsahují spoustu vody, elektrolytů a živin. Navíc má velmi málo kalorií. Dnes se okurky pěstují po celém světě. Jsou bohaté na draslík, mangan, měď, vitamín K, vitamíny skupiny B a vitamín C. Díky konzumaci dostanete do těla spoustu živin. Jsou nabité polyfenoly a dalšími sloučeninami, které snižují riziko mnoha chronických nemocí. Proč je dobré konzumovat denně okurky?

Podporují hydrataci

Pro lidské tělo je velmi důležitá voda, díky ní organismus správně funguje a rozhoduje tak mnoho důležitých procesů. Pomáhá regulovat teplotu těla, přepravuje odpadní produkty a také živiny. Správná hydratace může v těle ovlivnit spoustu procesů od fyzických výkonů až po metabolismus. Okurky se skládají z 96% vody, takže velmi dobře podporují hydrataci a mohou do vašeho těla dostat určité množství tekutin.

Brání zácpě a ledvinovým kamenům

Okurky jsou skvělou směsí vody a vlákniny, pomáhají chránit tělo před zácpou a ledvinovými kameny. Jak jsme výše zmínili, obsahuje vitamín C, oxid křemičitý, draslík a hořčík. Tyto látky mají vliv na lidské tělo. Vzhledem k vysokému obsahu vody může pomáhat čistit tělo. Okurka také obsahuje spoustu vitamínu A, což pomáhá dostávat do těla potřebné živiny.

Reguluje krevní tlak

American Heart Association (AHA) povzbuzuje lidi, aby jedli více vlákniny, protože to může zabránit nahromadění cholesterolu a kardiovaskulárním problémům, které se z vysokého cholesterolu mohou vyvinout. Okurky jsou skvělým zdrojem vlákniny, zejména ve slupkách, dále poskytují také draslík a hořčík. AHA doporučuje snížit příjem sodíku a zvýšit denní příjem draslíku, čímž zabráníte vysokému krevnímu tlaku.

Pomáhají při cukrovce

Vědci dospěli k závěru, že okurky mohou pomoci kontrolovat a předcházet cukrovce. Jedna z teorií také spočívá v tom, že cucurbitans v okurkách stimulují uvolňování inzulínu a regulují metabolismus klíčového hormonu při zpracování krevního cukru. Poskytují důležité živiny bez přidaných sacharidů, které mohou zvýšit hladinu glukózy v krvi.

Pomáhá při hubnutí

Okurky by potenciálně mohli pomoci při hubnutí, protože mají velmi málo kalorií. Jedna porce (asi 104 gramů) obsahuje pouze 16 kalorií, to tedy znamená, že můžete konzumovat velké množství okurky bez strachu, že to povede k přibývání na hmotnosti. Navíc vysoký obsah vody u okurek také podporuje hubnutí.

Čerstvý dech

Okurky obsahují živiny, které pomáhají léčit a obnovovat dásně. Mají vysoký obsah fytochemikálií, které pomáhají bojovat se špatným dechem a ničí bakterie.

Zdravá pokožka

Lékaři často doporučují okurkovou šťávu právě kvůli obsahu oxidu křemičitého pro zdravější a jasnější pleť. Okurky s vysokým obsahem vody pomáhají hydrataci a je dobře známo, že právě hydratace je nejlepším přítelem pro zdravou pleť. Extrakt z okurek je často používán pro léčbu různých typů kožních onemocnění jako spálenina či otoky pod očima. Pomáhá také zdravému růstu vlasů, může léčit ekzémy, akné nebo psoriázu.

Chrání zrak

Mírné množství vitamínu A, zejména pak ve slupce, kromě jiných antioxidantů, které se nacházejí v okurkách, pomáhají chránit zrak. Makulární degenerace je způsobena oxidačním stresem ve středu sítnice, ale okurka může tyto volné radikály odstranit dřív, než stihnou zrak vážněji poškodit.

Brání rakovině

Okurky obsahují polyfenoly, které se nazývají lignany, které mohou přispět ke snížení rizika rakoviny prsu, dělohy, prostaty a vaječníků. Obsahují také fytonutrienty nazývané cucurbitancins, které mají protirakovinné vlastnosti. Vědci také zjistili, že několik aktivních signálních drah, které jsou potřebné pro vývoj rakovinných buněk, mohou být blokovány aktivitou cucurbitacins.

Chrání mozek

Okurky obsahují protizánětlivý flavonol fisetin, který hraje důležitou roli pro zdraví mozku. Kromě zlepšení paměti a ochrany nervových buněk bylo zjištěno, že fisetin brání progresivní paměti, poruchám učení a podobně.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button