Návod

Odmilujte se! Tyto tipy vám pomohou nespadnout do nevěry

Nikdo netvrdí, že vztahy jsou snadné. Naopak – zvlášť v dlouhodobých vztazích vyžaduje udržení vztahu trvalé úsilí obou zúčastněných stran. A právě to, že dlouhodobý vztah je často náročný, vede k tomu, že lidé hledají uvolnění a štěstí jinde. Stačí pak nový kolega v práci, dlouholetý kamarád, který vás najednou začne přitahovat, nebo i jen krátká známost z baru.

Zčistajasna se pak stane, že namísto toho, abyste trávili hodnotný čas se svým partnerem, sníte tajně o svém „princi“. Může tahle zamilovanost zničit dlouhodobý vztah? A jak se touhy po někom jiném zbavit?

Na vině je váš mozek

I když se často říká, že centrem lásky je srdce, ve skutečnosti se procesy zamilovanost odehrávají ve vašem mozku. Konkrétně se jedná o limbický systém, který má na starosti základní životní funkce a je to také „domov“ emocí a iracionality. A jeho živným pohonem je dopamin – hormon štěstí. Jeho produkci zvyšuje řada věcí, mezi nimi typicky zamilovanost a sex. Většina lidí dokáže tyto touhy kontrolovat, a to především s pomocí šedé kůry mozkové, kde sídlí racionální uvažování.

Je totiž pravda, že naprostá většina lidí v dlouhodobých vztazích se za život několikrát zamiluje. Tělo prostě takto funguje. Jenže zároveň platí, že mnoho lidí dokáže vyhodnotit to, že krátkodobé vysoké hodnoty dopaminu nestojí za zničení dlouho budovaného vztahu. Některým lidem to ale jde o poznání hůře. A právě těm, může pomoci tento návod jak se odmilovat.

Sežeňte dopamin jinde

Jestliže jste se zamilovaly, váš mozek prostě touží po vysokých dávkách tohoto hormonu. Láska a sex ale nejsou jedinými možnostmi jak jej získat. Vyzkoušejte třeba sport. Právě on zabírá poměrně účinně. Zvyšte své fyzické vypětí a najdete si novou fyzickou aktivitu, které se budete plně věnovat. Dopamin se bude do těla vyplavovat jinak a zamilovanost vás postupně opustí.

Držte si odstup

To, že se vám někdo líbí, ještě není žádná tragédie. Není to ani nevěra, ani nic podobného. Jednoduše dokud se sami nerozhodnete jednat způsobem, kterým se zjevně rozhodujete vašeho partnera podvést a dělat něco za jeho zády, nemusíte si nic vyčítat. Klíčové ale je začít s tím něco dělat. Držte si tedy od objektu své touhy maximální odstup, snažte se nemít jej na očích. A jestli si nejste jisté, zda je vaše chování v pořádku, zeptejte se samy sebe: Kdyby se takhle choval můj partner, vadilo by mi to? Ano? Tak s tím přestaňte.

Nikdo není dokonalý

Pokud jste do někoho zamilovaní, máte nutně nasazeny růžové brýle. Nevidíte chyby toho druhého a těžko se vám věří, že jste si kdysi vybraly právě vašeho partnera, který je nyní tak obyčejný a nudný. Někdy ale pomůže i jen krátký rozhovor a zjistíte, že je kolega sice krásný, ale jinak úplně hloupý, arogantní a podobně. Nebo se o svém objektu touhy snažte zjistit něco více od přátel a dalších lidí a hned zjistíte, že zas takový ideál to není.

Najděte příčinu

Zamilováváte se platonicky až příliš často? Pátrejte proč. Pravděpodobně to znamená, že vám ve vašem současném vztahu něco chybí. Snažte se se svým partnerem více mluvit o vašich pocitech a potřebách. V žádném případě jej ale nevydírejte tím, že jinak si najdete někoho jiného – to je zcela kontraproduktivní. Chybí vám vášeň v posteli? I dlouhodobé vztahy se dají okořenit. Je to jen na vás.

V každém případě si pořádně promyslete, co děláte. I kdybyste se nakonec rozhodla dát přednost novému vztahu, musíte si tento krok velice důsledně promyslet. S velkou pravděpodobností zažijete podobnou situaci dříve nebo později i s novým partnerem. Taková velká rozhodnutí nikdy nedělejte tehdy, když jste jen zamilovaná a nepřemýšlíte rozumně.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button