CvičeníZdravé tipy

Běhejte tak, aby vás to bavilo

Všechny sociální média se hemží nadšenými fotkami běžců, kteří každý den obouvají běžeckou obuv a vyráží zdolat další kilometry. A zdá se, že to všechny mimořádně baví a hrozně si tuto aktivitu užívají. A když přijde řada na vás, jste rádi, když rychlejším krokem obejdete blok nebo vyjdete schody. A tam asi tak končíte. Rozhodně si neodkážete představit, že byste běhali, anebo dokonce běhali s radostí a nadšením.

Chyba nemusí být nutně ve vás. Ale možná jde spíše o to, jaký obrázek si o běhání vytváříte, a také máte možná pocit, že pokud nebudete běhat stejným způsobem, jako všichni ti na Instagramu a Facebooku, nebude to jaksi ono.

Ale to je mylná představa. Nejde o to, kolik uběhnete a jak dlouho vám to zabere. Cílem je najít si k běhání vztah a udělat z něj svou oblíbenou aktivitu, kterou budete vykonávat zcela dobrovolně a rádi. Jak na to?

Pořiďte si vhodné boty

Běhání je zdravé a prospěšné jen za jediného předpokladu – pokud běháte správně a se správnou výbavou. No a tou nejdůležitější výbavou pokud jde o běhání jsou samozřejmě boty. Jejich výběr není radno podcenit. Nevhodná obuv může způsobit, že budete přetěžovat svá kolena nebo kosti na ploskách nohou a to může vést ke zdravotním komplikacím. Pokud jste úplným začátečníkem, nechte si raději poradit o odborníka. Nelze totiž zcela univerzálně určit, jakou značku nebo typ boty si máte pořídit. Hodně záleží na terénu, po kterém budete běhat, i na vaší kondici a tělesné stavbě. Správně vybraná bota vám dodá větší radost z pohybu, který navíc bude zcela zdravý a nebolestivý.

Fitness hodinky

Je to možná nyní trochu trendy vlna pořídit si fitness hodinky, ale pokud chcete běhat, je to velmi užitečný doplněk. Pomůže vám mapovat vaši trasu, vypočítat, kolik kilometrů jste uběhli, jaká byla vaše rychlost, a dokonce i kolik jste spálili kalorií. Navíc si na nich můžete nastavit připomenutí, abyste na běh nezapomínali, a taky snadno sledovat své pokroky. Uvidíte, že s touhle „hračkou“ se vám bude chtít hýbat a vaše běhání bude ihned zábavnější a zajímavější. Pokud i nic jiného, je to skvělá motivace, kterou můžete využít i ke srovnání s jinými lidmi – třeba vaším partnerem či kolegou.

Společník

Mnoho lidí potřebují motivaci ve formě jiného člověka. Nenajde-li se nikdo, který by je neustále povzbuzoval a pobízel k aktivitě, mohou rychle ztratit zájem. Je-li to váš případ, pak se na běhání vždy dohodněte s kamarádem či partnerem. Vzájemně se podpoříte, i když se jednomu z vás nebude chtít, a bude vás to motivovat k lepším výsledkům. Pokud nemáte ve svém okolí nikoho vhodného, zkuste se porozhlédnout na internetu. Téměř v každém větším městě se organizují běhací skupiny. Je to příležitost nejen zlepšit kondici, ale také navázat nové vztahy.

Hudba

Pořiďte si bezdrátová sluchátka a v pohybu s hudbou vám už nic nebude bránit. Je to jen malá investice, ale mnohonásobně se vám vyplatí. Budete-li při běhu poslouchat dynamickou hudbu, zákonitě vás to požene kupředu. Při rychlé hudbě se budete snažit stíhat rytmus a nedovolí vám to zpomalovat a loudat se. Navíc si můžete pobrukovat a pořádně si vyčistit hlavu. Na internetu najdete také celé série pro různě dlouhé běhy různých obtížnostní, které jsou navrženy tak, aby vám pomohly dosáhnout těch nejlepších výsledků.

Hudba v nás navíc probouzí pocity pohody a relaxace a umožní vám se rychleji naladit na notu, že děláte něco, co vás baví a co má smysl. Jak se říká, hudba je lék a při běhu vám může pomoci vytvořit příjemnou atmosféru.

A hlavně hledejte to, co vás baví. Pokud běh není to pravé ořechové, hledejte dál a jinde. Není cílem běhat, ale být v kondici a cítit se dobře.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button