DetoxikaceNemoci a komplikacePéče o tělo

Jak jsou na tom vaše ledviny? Zkuste těchto 8 způsobů, jak jim prospějete

Aktivní životní styl a výživná strava mohou pomoci předcházet problémům s ledvinami. Některé faktory však mohou riziko vzniku poškození nebo onemocnění ledvin zvyšovat. Ledviny jsou orgány velikosti pěsti, které se nacházejí v dolní části hrudního koše po obou stranách páteře. Plní několik funkcí. Především filtrují odpadní látky, přebytečnou vodu a další nečistoty z naší krve. Tyto odpadní produkty se ukládají v močovém měchýři a později jsou vyloučeny močí. Kromě toho ledviny regulují hladinu pH, soli a draslíku ve vašem těle. Produkují také hormony, které regulují krevní tlak a řídí tvorbu červených krvinek.

Už jen z výše uvedených důvodů je nutné udržovat ledviny zdravé a v dobré kondici. Díky tomu bude vaše tělo správně filtrovat a vylučovat odpadní látky a produkovat hormony, které pomáhají našemu tělu ideálně fungovat. Zde je několik tipů, které vám pomohou udržet ledviny zdravé.

1. Udržujte se aktivní a fit

Pravidelné cvičení je prospěšné nejen pro udržování vaší hmotnosti. Kromě toho pohyb dokáže snížit riziko chronického onemocnění ledvin. Může také snížit váš krevní tlak a posílit zdraví vašeho srdce, což je obojí důležité pro prevenci poškození ledvin. Nemusíte přitom nutně běhat maratony, abyste mohli využívat výhod pohybu. Chůze, běh, jízda na kole, a dokonce i tanec jsou pro vaše zdraví skvělé. Najděte si aktivitu, která vás b a bude baví a půjde to snadno.

2. Udržuje správnou hladinu cukru v krvi

U lidí s cukrovkou nebo onemocněním, které způsobuje vysokou hladinu cukru v krvi, může dojít k poškození ledvin. Když buňky vašeho těla nedokážou využít glukózu (cukr) v krvi, ledviny jsou nuceny pracovat více, aby filtrovaly krev. V průběhu let může tato námaha vést k život ohrožujícímu poškození. Pokud však dokážete udržovat hladinu cukru v krvi v normě, snížíte riziko onemocnění ledvin. Také pokud je poškození zachyceno včas, může lékař podniknout kroky ke snížení nebo zabránění dalšímu poškození.

3. Sledujte krevní tlak

Vysoký krevní tlak může způsobit poškození ledvin. Pokud se vysoký krevní tlak vyskytuje spolu s dalšími zdravotními problémy, jako je cukrovka, srdeční onemocnění nebo vysoká hladina cholesterolu, může být dopad na váš organismus značný. Zdravá hodnota krevního tlaku je 120/80. Prehypertenze se pohybuje mezi touto hodnotou a 139/89. Změny životního stylu a stravování mohou pomoci snížit krevní tlak, ale musí se jednat o dlouhodobé změny. Pokud jsou hodnoty krevního tlaku trvale vyšší než 140/90, bude vám diagnostikován vysoký krevní tlak. Měli byste se poradit s lékařem o pravidelném sledování krevního tlaku, změně životního stylu a případném užívání léků.

4. Hlídejte si váhu a jezte vyváženou stravu

Lidé s nadváhou nebo obezitou jsou ohroženi řadou zdravotních potíží, které mohou poškodit ledviny. Patří mezi ně cukrovka, srdeční onemocnění a onemocnění ledvin. Vyvážená strava s nízkým obsahem sodíku, zpracovaného masa a dalších potravin poškozujících ledviny může pomoci snížit riziko poškození ledvin. Zaměřte se na konzumaci čerstvých surovin, které mají přirozeně nízký obsah sodíku, jako je zelenina, ovoce, ryby, celozrnné výrobky a další.

5. Pijte hodně tekutin

Za tu nejznámější radu ohledně péče o ledviny je samozřejmě dostatečná hydratace. Pravidelný a důsledný příjem vody je zdravý pro vaše ledviny. Voda pomáhá čistit ledviny od sodíku a toxinů. Snižuje také riziko chronického onemocnění ledvin. Snažte se vypít alespoň 1,5 až 2 litry vody denně. Přesné množství vody, které potřebujete, závisí do značné míry na vašem zdravotním stavu a životním stylu. Při plánování denního příjmu vody je třeba vzít v úvahu faktory, jako je počasí, pohyb, pohlaví, celkový zdravotní stav a to, zda jste těhotná nebo kojíte.

6. Nekuřte

Kouření poškozuje cévy vašeho těla. To vede ke zpomalení průtoku krve celým tělem a ledvinami. Kouření také zvyšuje riziko vzniku rakoviny ledvin. Je proto klíčové skončit skutečně hned a nečekat na vhodnější příležitost. Dnes existuje mnoho možností, jak si pomoci zvládnout abstinenční příznaky, takže ro určitě jde, pokud budete chtít.

7. Dávejte si pozor na množství volně prodejných léků, které užíváte

Pokud pravidelně užíváte volně prodejné léky proti bolesti, můžete si způsobit poškození ledvin. Nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), včetně ibuprofenu, mohou poškodit vaše ledviny, pokud je pravidelně užíváte na chronickou bolest, bolesti hlavy nebo artritidu.

Lidé, kteří netrpí problémy s ledvinami a užívají tyto léky příležitostně, jsou pravděpodobně v bezpečí. Pokud však tyto léky užíváte denně, můžete ohrozit zdraví svých ledvin. Pokud se potýkáte s bolestí, poraďte se s lékařem o léčbě bezpečné pro ledviny.

8. Nechte si vyšetřit funkci ledvin, pokud jste vystaveni vysokému riziku

Pokud máte vysoké riziko poškození nebo onemocnění ledvin, je dobré nechat si pravidelně vyšetřovat jejich funkci. Pravidelné vyšetření může být prospěšné následujícím osobám:

  • lidé starší 60 let
  • lidé, kteří se narodili s nízkou porodní hmotností
  • lidé, kteří trpí kardiovaskulárním onemocněním nebo mají členy rodiny s tímto onemocněním
  • lidé, kteří mají nebo mají v rodině vysoký krevní tlak
  • lidé s obezitou
  • lidé, kteří se domnívají, že mohou mít poškozené ledviny

Když se něco pokazí

Některé formy onemocnění ledvin jsou progresivní, což znamená, že se onemocnění časem zhoršuje. Když ledviny již nedokážou odstraňovat odpadní látky z krve, selhávají. Hromadění odpadu v těle může způsobit vážné problémy a vést až ke smrti. K nápravě tohoto stavu by musela být vaše krev filtrována uměle prostřednictvím dialýzy nebo byste museli podstoupit transplantaci ledvin.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/kidney-health
ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button