NávodPřírodní léčba

Zkroťte migrénu dříve, než začne. Poradíme, jak na to

Existuje mnoho způsobů, jak můžete záchvaty migrény lépe předvídat a předcházet jim. Mezi tyto techniky patří vedení deníku, užívání některých doplňků stravy a další. Obecně se totiž uvádí, že pokud se naučíte správně posuzovat různé spouštěče, můžete migrénám velmi účinně zabránit dříve, než propuknou. A to je přece úžasná zpráva!

Pokud patříte mezi ty, kteří migrénami trpí, jistě znáte někdy vysilující příznaky, které mohou způsobovat, mezi něž patří např:

  • nevolnost
  • závratě
  • zvracení
  • citlivost na světlo, zvuk a pachy.

Určením konkrétních spouštěčů a vyhýbáním se jim můžete minimalizovat pravděpodobnost výskytu migrény. Přečtěte si, jak se migréně vyhnout a zase si trošku usnadnit.

1. Identifikujte své spouštěče

Veďte si deník bolestí hlavy. Sledujte své každodenní aktivity, včetně toho, co jíte a pijete, cvičení, povětrnostních podmínek, emocí a užívání léků. To vám může pomoci identifikovat vzorce a konkrétní spouštěče.

Mezi nejčastější spouštěče migrény patří:

  • Potraviny: Čokoláda, červené víno, zpracované maso, sladidla a sýry.
  • Smyslové podněty: Hlasité zvuky, jasná světla a silné pachy.
  • Hormonální změny: Zejména u lidí, kteří byli při narození přiřazeni k ženám a kteří mohou během menstruace zažívat více záchvatů.
  • Změny počasí: Náhlé změny barometrického tlaku.
  • Stres: Emocionální stres nebo fyzická zátěž.

2. Změny životního stylu

Vynechávání jídla nebo nepravidelný spánek mohou zvýšit riziko migrény. Upřednostněte důsledné stravovací a spánkové návyky. Ideální je, pokud budete důsledně dodržovat stejný čas usínání i vstávání a pravidelnou stravu. Je docela nepodstatné, zda budete jíst 3x nebo 5x denně, ale měli byste se vyhnout hladovění a nárazovému přejídání. Podobně může vyvolat migrénu i dehydratace, proto důsledně dodržujte pitný režim a pijte během dne dostatek vody.

Zásadní vliv může mít také cvičení a dostatečný pohyb na čerstvém vzduchu. Vyberte si aktivitu, která vás bude bavit, ale pokud to dovoluje počasí, snažte se aspoň nějaký čas strávit skutečně venku, na slunci a zhluboka dýchejte čerstvý vzduch.

3. Stravovací opatření

Vyhýbejte se spouštěcím potravinám. Omezte potraviny, o kterých je známo, že migrénu vyvolávají, nebo se jim vyhněte.

Zvažte doplňky stravy, které mohou prokazatelně ulevovat od bolestí hlavy. Mezi ně patří zejména:

  • Hořčík: Některé studie naznačují, že doplňky hořčíku mohou pomoci předcházet migrénám.
  • Riboflavin (vitamin B2): Je obsažen v mléčných výrobcích, vejcích a listové zelenině.
  • Koenzym Q10: Přírodní antioxidant.

4. Povědomí o životním prostředí

Jasná světla a oslnění mohou být typickými spouštěči. Dávejte pozor na situace, jako je řízení v noci, pobyt v kině nebo výrazné oslnění sluncem. Pokud víte, že vám tyto situace nedělají dobře, nebojte se ozvat a odmítnou pozvání na akce, které vám nevyhovují.

Podobně nepříznivý vliv může mít i náhlá změna počasí. Typicky pokles tlaku může v těle vyvolávat změny, které vedou také k bolestem hlavy nebo migrénám.

5. Léky a odborné vedení

Poraďte se s lékařem. Migréna je prostě onemocnění, které je radno konzultovat s lékařem. Poraďte se ním mimo jiné o preventivních lécích nebo změnách životního stylu. Samozřejmě je občas nutné využít i preventivní léky proti bolesti, jako například ibuprofen nebo aspirin, ale z dlouhodobého hlediska není vhodné tímto způsobem situaci řešit.

Lékař vám samozřejmě může dle závažnosti vašeho stavu také předepsat vhodné léky na předpis. Tyto jsou obvykle poměrně dobře účinné a pomáhají zvládat každodenní život bez obtíží.

6. Vyzkoušejte relaxační techniky

I když se stresovým situacím nemůžeme vždy vyhnout, můžeme zvládnout, jak na ně reagujeme. Záchvaty migrény jsou častým důsledkem stresových událostí. Relaxační techniky, jako je meditace, jóga a biofeedback, mohou pomoci snížit úroveň stresu.

7. Věnujte pozornost hormonálním změnám

Hormony hrají při migréně významnou roli. Mnoho žen má tendenci zažívat více záchvatů migrény během menstruace nebo těsně před ní. V tomto období mohou potřebovat být obzvláště ostražité při výběru potravin a pohybových návyků, protože to může řešit příznaky dříve, než začnou.

Perorální antikoncepce a hormonální substituční léčba mohou zvýšit četnost a závažnost záchvatů migrény. Někteří lidé mohou najít úlevu přechodem na jinou formu antikoncepce, zatímco jiní mohou zjistit, že při užívání antikoncepce mají méně záchvatů migrény.

Nezapomeňte, že spouštěcí faktory se u každého jednotlivce liší, proto je nezbytné zjistit, co konkrétně na vás působí. Pro individuální radu a další strategie se poraďte s poskytovatelem zdravotní péče. Zavedením těchto tipů můžete snížit četnost a závažnost migrenózních záchvatů.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/migraine/how-to-avoid-one-before-it-happens#hormones
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Kindel Media: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-zena-venkovni-sezeni-7298403/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button