NávodZdravé tipy

Randění pro svobodné rodiče nemusí být tabu. Seznamování ale musí stát na jiných principech

Pokud jste se v mládí domnívali, že domluvit si s někým rande nebo se seznámit s potenciálním partnerem je velmi složitá záležitost, pak si to zkuste v situaci, kdy už máte vlastní dítě. Najednou je celá věc ještě mnohem komplikovanější a od vztahu už čekáte úplně něco jiného. Okruh potenciálních partnerů je také významně jiný a příležitosti k seznámení jen omezené.

Neznamená to ale, že byste se randění měli vzdát. Váš život se sice díky dítěti obrátil vzhůru nohama, ale stále máte plné právo na své osobní štěstí a plnohodnotný vztah. Problém je v tom, že pokud si chcete pořídit nového partnera a máte své vlastní dítě, vystavujete se dvojímu riziku. Teď už před citovou, emoční, nebo i jinou újmou nechráníte jenom sebe, ale i své dítě. Už to není jen o vás a o tom, co zvládnete vy, ale snad ještě více musíte myslet na svého potomka a na to, koho mu přivedete do života.

Jaká jsou tedy pravidla randění jako svobodný rodič? A je ještě vůbec nějaká šance najít si skutečně partnera na celý život?

Vyložte karty na stůl

Mnoho lidí řeší ze začátku jednu zásadní otázku – máte hned zmiňovat, že máte dítě, nebo ne? Existuje spousta důvodů, proč to dělat i nedělat. Obecně lze ale říci, že je nejlepší vyložit karty na stůl ihned. Pokud si navíc nechcete vymýšlet, stejně by to během několika minut rozhovoru nutně vyplynulo na povrch. Výzkumy potvrzují, že mnoho žen má podvědomě strach z toho, že když přiznají existenci svých dětí, muži s nimi nebudou chtít ztrácet čas. To je samozřejmě velké riziko, ale je lepší zjistit to při první schůzce, než později, když si již vytvoříte nějaké citové pouto. Stejně dobře víte, že dítě je pro vás aktuálně na prvním místě a vždy se budete rozhodovat podle jeho potřeb. Proč tedy tento naprosto nejdůležitější fakt vynechávat?

Pomalu a opatrně

Když nemáte děti, můžete se bezhlavě vrhat ze vztahu do vztahu, ale jakmile na vás závisí malé dítě, je situace úplně jiná. Nemůžete si dovolit věnovat více času řešení svých vztahových problémů, nemůžete se psychicky zhroutit z nějakého zklamání. Musíte být daleko obezřetnější, koho si pustíte k tělu. Většinou je také lepší vyčkat s tím, než nového potenciálního partnera představíte svému dítěti. Děti chápou věci jinak, zjednodušen, a mohlo by to pro ně být matoucí.

Důležité je ale uvědomit si, že nejste špatný rodič, pokud dáte dítě na hlídání a vyrazíte si ven. Je to součást normálního života a stejně jako i manželé potřebují čas od času večer jen pro sebe, stejně tak ho potřebujete i vy. Navíc vám také prospěje konečně jednou řešit něco jiného než dětskou výživu, plínky nebo hračky.

Nová pravidla

Děti v žádném věku se nechtějí dělit o pozornost a nechápou proč by jejich místo měl zabírat někdo jiný. Nového partnera vnímají jako možné ohrožení. Dejte svému novému vztahu volný průběh a dejte svým dětem čas, aby si na sebe s novým partnerem mohly zvyknout. Všechno je to proces a každé dítě bude také reagovat jinak. Záleží také na vašem partnerovi, jak se k celé situaci postaví. Ani pro něj to není lehké a musí se naučit v této nové situaci fungovat.

Na druhou stranu si zkuste zachovat spontánnost a schopnost „zapomenout“ aspoň a chvilku na vaše dítě a umět se zajímat i o něco jiného. Váš partner chce chodit s vámi a chce poznat skutečně vaši osobnost, která je nutně oddělená i od vašeho dítěte. Právě proto je pro mnohé svobodné rodiče tak těžké najít nového partnera – jednoduše zapomenou, jaké je to být sám sebou a existovat i bez svého dítěte. Šance nalézt nového a možná ještě mnohokrát lepšího partnera ale není o nic nižší, než kdy jindy. Proces musí být nutně jiný, ale výsledek vás může velmi mile překvapit.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button