Jídlo a stravováníPéče o tělo

Zdravě se jen tváří. Tyto potraviny by se v našem jídelníčku měly vyskytovat jen výjimečně

Pokud čtete tento článek, pak patříte zcela jistě k lidem, kteří se zajímají o své zdraví a záleží jim také na tom, co jedí a jak tím ovlivňují kondici svého těla. A je dobře, že to děláte, skladba jídelníčku má totiž zcela zásadní vliv na naše zdraví. Je to tedy velmi silný nástroj, který vám může pomoci předcházet chronickým onemocněním, ale i akutním zdravotním obtížím.

Pokud se i vy snažíte jíst zdravě, jistě se nechcete nechat zlákat k něčemu, co jen zdravě působí, ale ve skutečnosti to vašemu tělu vůbec neprospívá. A na následujících řádcích odhalíme hned několik takových „podvodníků“, kteří se nám snaží vetřít do přízně i přesto, že vlastně až zas tak zdraví nejsou.

Smažené zeleninové chipsy

Možná jste se také nechali v obchodě zlákat nabídkou rádoby zdravých chipsů z celeru, červené řepy nebo třeba mrkve. Bohužel realita je taková, že smažené zeleninové chipsy obsahují ve 100 g až 40 g tuku. To znamená, že je to dokonce víc, než obsahují běžné bramborové lupínky!

Ve srovnání s běžnými brambůrkami bohužel neprospěly dobře zeleninové chipsy ani co se týče obsahu akrylamidu. Tato karcinogenní látka, která se jinak vyskytuje v mnoha pečených, smažených, fritovaných nebo pražených pokrmech, je přitom na seznamu těch látek, které bychom měli ve svém jídelníčku maximálně omezovat. 

Pokud chcete opravdu zdravější alternativu zeleninových chipsů, sáhněte po těch sušených a pořádně si prostudujte složení. Ideální není ani vysoký obsah tuku, ani soli. V každém případě by tyto potraviny měly být spíše zpestřením jídelníčku a nelze se schovávat za to, že jde přeci o zeleninu.

Dresinky na salát

Křupavý barevný zeleninový salát je pro mnohé doslova symbolem zdravého jídla. Jenže aby nám chutnal, řada z nás si jej zaleje pořádnou porcí chutného dresinku. V tu chvíli se ze salátu snadno může stát kalorická bomba a výhody zeleninového jídla jsou rázem pryč. Navíc nás zdaleka tolik nezasytí a za chvíli se možná dojíte ještě něčím dalším.

Ve 100 g takového dresinku obvykle najdeme kolem 20 g tuku, přičemž se jedná o tzv. trans tuky, které jsou zrovna ty nejméně vhodné. Navíc bývá složení doplněno o různá aromata, konzervanty a dochucovadla, a to už sami tušíte, že to není nic ideálního. Proto na kupované dresinky raději zapomeňte. Na dochucení raději použijte lžičku za studena lisovaného oleje, balsamico ocet, bylinky nebo domácí jogurtové zálivky.

Džusy

Ovocný džus je z ovoce, a proto je zdravý. Nebo to tak úplně není? Džusy bohužel nejsou úplně správnou volbou. Většina běžně dostupných džusů z ovoce vlastně vůbec není z ovoce a jejich chuť je dána spíše aromaty a spoustou cukru.

Bude pro vás možná překvapením, že 100 ml pomerančového džusu obsahuje stejné množství cukru (11 g) jako 100 ml Coca Coly. Ovoce je tedy daleko lepší konzumovat ve formě, která je co nejpřirozenější – tedy čerstvé a v celku.

Agáve sirup

Pokud hledáte nějaké náhražky klasického cukru, varujeme, že agáve cukr není zrovna dobrá volba. Agáve sirup je tvořen až ze 75 % cukrem, přičemž až 85 % z toho je fruktóza. Právě nadbytek fruktózy a další faktory mohou vést k tomu, že dochází ke ztučnění jater a zvýšenému riziku vzniku cukrovky 2. typu. Obsah zdraví prospěšných látek je velmi nízký, takže vůbec nemá smysl odvolávat se na tohle. Od agáve sirupu se tedy raději držte dál. Opravdu lepší alternativou může být třeba sirup čekankový, xylitol nebo erythritol.

Veganské výrobky

Možná jste také vegan, nebo o tomto směru minimálně uvažujete. Je to totiž dost trendy a údajně to prospívá i přírodě. Nic proti veganům – ale veganské náhražky klasických jídel nemusí být úplně ideálním základem stravy. Myslete na to, že se často jedná o vysoce zpracované potraviny s pochybným složením.

Třeba takový veganský sýr obsahuje vodu, kokosový olej a škrob – je to skutečně něco zdravého, co byste chtěli jíst? Pokud nejste vegany, nemáte žádný důvod sahat po takových potravinách, zdravější rozhodně nejsou. A i vegani mají vždycky na výběr i jiné možnosti než tyto předražené výrobky.

Bezlepkové výrobky

Opět jsme v zajetí trendů – být gluten free je prostě cool. Možná to i vy děláte – i když nevědomky. Objednáte si třeba bezlepkový dort namísto toho klasického, protože vám to prostě připadá zdravější.

Je ale lepek skutečně takové zlo? Vůbec ne – bezlepkové potraviny jsou určeny lidem, kteří s lepkem mají nějaký zdravotní problém. Pokud ale nic podobného nemáte diagnostikováno, není důvod proč jíst bezlepkově.

Snídaňové cereálie

Také si ráno vždy dopřejete müsli s mlékem nebo jogurtem a máte představu o tom, jak zdravě jste začali svůj den? Může to tak být, ale taky vůbec nemusí. Některé druhy zejména zapékaného müsli svým obsahem cukru hrdě konkurují kdejakým čokoládovým kuličkám pro děti. Nejlepší volbou jsou tedy doma vyrobené cereálie, které můžete lehce dosladit medem, přidat ořechy nebo ovoce a máte skutečně vydatnou a zdravou snídani.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Jeden komentář

Back to top button