KrásaNávod

Vždy hladce oholen. Naučte se to dělat jako profesionál

Většinu mužů každé ráno čeká jedna méně příjemná povinnosti – oholit se. Je sice pravda, že v dnešní době je plnovous poměrně velkým hitem, ale ne každý si jej může dovolit. Pro některá zaměstnání nebo činnosti se jednoduše vousy nehodí. Navíc mnoho mužů ani nemá vousy natolik kvalitní, aby z nich mohli reprezentativní porost vytvořit. A tak jim nezbývá než každé ráno trávit několik minut před zrcadlem s pěnou a žiletkou nebo elektrickým strojkem.

Jenže jak se holit skutečně tak, aby byl výsledek dokonalý a celý proces proběhl co možná nejrychleji? Je lepší holit se po směru nebo proti směru růstu vousů? A jak velkou silou byste měli na čepel tlačit? Víte také, že jiný typ vousů roste na obličeji a jiný na krku? Je to větší věda, než by se mohlo na první pohled zdát.

Možná vás „umění“ holení naučil váš otec. Jenže jakou máte záruku, že právě on to dělal správně a že jeho styl bude vyhovovat i vám? Než vědci přišli na techniku, která mužům zaručí dokonalé oholení, sledovali každý den 80 dobrovolníků, jak se ráno holí. A z množství triků pak sestavili unikátní návod na 100% hladké oholení. Alespoň tedy oni tvrdí, že tento styl skutečně sedne každému muži a je nejistějším návodem jak získat opravdu hladké a dokonalé oholení.

Správná žiletka

Nejpodstatnější je samozřejmě výběr vhodné žiletky. Prý je nejlepší taková, která má čtyři dokonale ostré břity. První břit má za úkol vous nadzdvihnout, druhý jej zkrátí, třetí jej opět nadzvedne a čtvrtý uřízne těsně u pokožky. Jen tak lze dosáhnout skutečně hladkého výsledku.

Na sucho či na mokro?

V každém případě je správné si obličej před holením namočit. Na sucho to raději ani nezkoušejte, riskujete jen velké podráždění. Pokud kůži namočíme, stává se vláčnějí a poddajnější, vousy lehce změknou a snadněji se zastřihují. Vlhkost také snižuje tření, a tím pádem není pokožka holením tolik drážděna. Ve výsledku tedy nebudete mít jen celý zarudlý obličej, ale skutečně hezkou hladce oholenou pleť.

Neméně nutné je použití pěny nebo gelu na holení. Ten pomáhá skluzu holicího strojku, vousy změkčuje a zároveň pokožku vyživuje a hydratuje. Značku a typ zvolte dle vašich preferencí a potřeb. V účinnosti mezi nimi nebude valného rozdílu, ale mohou mít různý obsah pečujících složek a jinou vůni.

Každý vous je jiný

Pozorování mužů také odhalilo, jak se od sebe liší vousy na tvářích, krku a bradě. To způsobuje, že směr, kterým se holíme na tvářích, nemusí mít stejný efekt například na krku. Obecně ale lze uvést, že nejlepší je vždy začít se holit po směru růstu chloupků. Podráždění je menší a vousy se seříznou tak, že strniště pak není na dotek tolik „ostré“ a „pichlavé“. Pokud se vám ale nepodaří na všech místech vousy úspěšně oholit tímto způsobem, je nutné přistoupit k holení proti směru.

Podle vědců je nejlepším způsobem jak se oholit, zvolit jemné tahy. Správné oholení totiž nemá být výsledkem použité síly, ale kvality břitu, kterým se holíte. Nejdůležitější ze všeho je tedy především to, jaké holítko používáte a jak kvalitní je. Každý muž jistě bude mít svého favorita. Rozhodně nemusí platit, že čím dražší, tím lepší, ale levné varianty za pár korun bezpochyby příliš velkou parádu neudělají.

Po holení žiletku pečlivě omyjte po proudem vody a nechte ji vyschnout. Holítko neukládejte do uzavřeného prostoru, pokud je ještě vlhké, jinak by mohlo hrozit znehodnocení čepele. Po holení nezapomeňte také ošetřit svou pleť vhodnou vodou nebo balzámem po holení. Balzámy bývají většinou šetrnější a poskytují pleti také zklidňující výživu. Snažte se vybírat takové, které neobsahují alkohol, protože ten pleť vysušuje a dráždí.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button