Přírodní léčbaZdravé tipy

5 bylinek, které pomohou snížit chronickou bolest, úzkost nebo deprese

Každý den není posvícení, někdy se probudíte s dobrou náladou, jindy hold nemáte právě svůj nejlepší den. Znáte to? Když to trvá déle, může to být příznakem deprese nebo úzkosti. Když už to dojde do bodu, kdy je potřeba problém řešit, spousta lidí jednoduše sáhne po lécích, které předepíše lékař a seženou je v každé lékárně.

Pomoc z přírody

Trpíte-li chronickou bolestí, úzkostmi nebo depresemi jistě hledáte způsob, jak celý tento stav nějak zlepšit. Léky samozřejmě mohou pomoci, ale jde to i jinak. Než nadobro sáhnete k lékům, můžete vyzkoušet pomoc z přírody. Ta vás takřka nic nestojí, do těla se nebudete „cpát“ chemii a další látky, které tělu neprospívají.

Přinášíme vám celkem pět bylin, které jsou navrženy tak, aby vám pomohly a celkově zlepšili kvalitu vašeho života. Navíc tyto bylinky umí pomoci zmírnit či odstranit chronické bolesti, deprese nebo úzkosti. Přírodní léky jsou skvělým pomocníkem. Vyzkoušejte je i vy, třeba vám pomohou!

Třezalka

Objevujete-li u sebe příznaky deprese, pak vyzkoušejte třezalku. Ta se využívá nejen na příznaky deprese, ale také na úzkost. Bylo zjištěno, že má podobný a dokonce i stejný účinek jako moderní antidepresiva. Jen s tím rozdílem, že třezalka je bez nežádoucích vedlejších účinků. Je důležité vědět, že třezalka může mít vliv na funkci antikoncepčních pilulek, takže její konzumace může zvyšovat riziko neplánovaných početí.

Kozlík lékařský

Jde o jeden z nejlepších léků na depresi a úzkost. Nemluvě o tom, že velmi účinně pracuje proti chronickým bolestem. Bylo potvrzeno, že právě Kozlík lékařský vyvolává a podporuje klidný spánek, takže pokud trpíte nespavostí, je skvělým pomocníkem. Můžete jej užívat ve večerních hodinách, navodí příjemný spánek. Kromě toho je dobré jej využít v době, kdy dojde k záchvatu úzkosti či depresím. Může ulevit od chronické bolesti, kdy také přináší úlevu od bolesti. Právě proto se doporučuje pacientům, kteří trpí svalovou bolestí, artritidou a dalšími zánětlivými stavy.

Šalvěj

Velmi oblíbená bylinka, která se doporučuje pro zmírnění depresí a také pro celkovou pohodu organismu. Můžete si z ní vytvořit čaj, který pomáhá lépe se vypořádat s pocity deprese a úzkosti. To vám umožní cítit se lépe a pohodlně. Kromě toho umí šalvěj také podpořit lepší paměť. Četné studie na toto téma ukázaly, že šalvěj může nejen zlepšit paměť, ale také posílí výkon mozku a kognitivních funkcí obecně. Budete-li se cítit unavení a takzvaně „zpomalení“ zařaďte šalvěj do vašeho denního menu. Může pomoci zlepšit také soustředění, čímž vám práce půjde lépe od ruky. Zlepšuje nejen paměť, ale také koncentraci. Je tedy doporučována všem, kteří trpí nějakými neurodegenerativními stavy nebo jsou ohroženi demencí. Hledáte-li způsob, jak udržet váš mozek neustále mladý, je šalvěj to pravé.

Citrónová tráva (Lemongrass)

Běžně se používá v kuchyni pro svou příjemnou vůni a mírně sladkou chuť. Je bohatá na vitamíny, minerály a další příznivé látky. Je ideální pro všechny, kteří trpí chronickou bolestí. Ať už jí budete konzumovat čerstvou nebo sušenou, citronová tráva má silné analgetické, protizánětlivé a sedativní vlastnosti. Je zajímavé, že se také doporučuje těm, kteří trpí depresemi. Využívat jí můžete ve formě čaje, aromaterapie s esenciálními oleji z lemograssu. Ideální jsou pro pacienty, kteří trpí chronickou bolestí, depresí a úzkostí. Je také prospěšná pro všechny, kteří trpí rakovinou, artritidou a dalšími nemocemi, ke kterým se pojí chronické bolesti.

Máta

Máta je velmi známou bylinkou, která je rozšířená po celém světě. Má velmi intenzivní vůni a chuť. Zdravotní přínosy máty jsou prakticky nekonečné, umí poskytnout uklidňující účinky, pomáhají při chronické bolesti žaludku. Pomůže vám ve chvíli, kdy trpíte bolestmi hlavy nebo migrény, zejména pokud jsou přítomny ve formě esenciálního oleje z máty. Má také protizánětlivé účinky, proto se doporučuje na bolesti, které jsou spojeny s respiračními infekcemi, alergiemi nebo astmatem. Pomáhá zlepšit příznaky deprese, úzkosti nebo také únavy. Můžete vyzkoušet prověřenou aromatickou terapii, použít jej topicky či uvařit si mátový čaj. Důležité je užívat mátu pravidelně.

Bylinky, které pomohou

Výše uvedené byliny jsou velmi dobré. Vyzkoušejte je, pokud trpíte chronickými bolestmi, depresemi nebo úzkostí. Můžete je využívat mnoha způsoby, jako aromaterapii nebo uvařit čaj. Lemongrass a mátu můžete používat také přímo na pokožku. Objeví-li se u vás deprese nebo úzkost, sáhněte ihned po těchto bylinkách. Zmírní problémy a celkově zlepší kvalitu života.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button