NávodNemoci a komplikace

Suché oči nejen v zimě: Jak se jim vyhnout a co na ně zabírá?

Není neobvyklé, že v zimě jsou vaše oči sušší. Je typické, že suché oči nejčastěji vyskytují v zimě a na jaře. Sezónní změny, jako je nižší vlhkost v interiéru a silný vítr, mohou vést k vysychání očí a nepříjemným pocitům, které s tím souvisí.

Počasí sice nemůžete změnit, ale existují přípravky, které můžete v zimním období používat a které zmírní škrábání, svědění a někdy i bolestivé příznaky spojené se suchýma očima. Čtěte dále a seznamte se s léčebnými a preventivními strategiemi, které pomáhají bojovat proti suchým očím v zimě.

Léčba suchých očí v zimě

Možná budete muset použít kombinaci léčebných postupů, abyste dosáhli nejlepších výsledků – jisté ale je, že suché oči byste neměli podceňovat, protože mohou vést k dalším vážným potížím.

Umělé slzy

Umělé slzy jsou metodou obnovy přirozené vlhkosti očí. Jsou volně prodejné ve většině lékáren. Pokud nosíte kontaktní čočky, ujistěte se, že kupujete variantu vhodnou pro kontaktní čočky. Snažte se aplikovat umělé slzy několikrát během dne. Pokud zjistíte, že umělé slzy potřebujete častěji než šestkrát denně, možná se budete muset poradit se svým lékařem o léčbě suchých očí na předpis. U většiny lidí však tato samoléčba přináší pozitivní výsledky.

Oční masti

Při léčbě suchých očí mohou pomoci volně prodejné oční masti. Jsou silnější než oční kapky a obvykle je aplikujete na vnitřní spodní linii řas. Protože jsou silnější, měli byste oční masti aplikovat ideálně před spaním. Snížíte tak pravděpodobnost, že vám oční masti rozostří vidění nebo způsobí nepříjemné pocity během dne.

Zvlhčovače vzduchu v interiéru

Klíčovým faktorem, který přispívá k zimnímu suchu očí, je používání topných těles v interiéru. I když byste ve jménu boje proti suchým očím rozhodně neměli mrznout, můžete použít interiérový zvlhčovač vzduchu, který do vzduchu navrátí trochu vlhkosti. Je důležité pamatovat i na to, že vlhkost ve zvlhčovačích může přirozeně přitahovat plísně a bakterie, které mohou váš jinak užitečný zvlhčovač proměnit v živnou půdu pro nemoci. Aby k tomu nedocházelo, čistěte je pravidelně podle doporučení výrobce. Také vyhřívané zvlhčovače mohou poranit a popálit malé děti, které je mohou omylem převrhnout nebo na ně sáhnout. Ujistěte se, že jste zvlhčovač vzduchu umístili na bezpečné místo, kam nemohou ani děti, ani domácí mazlíčci.

Teplé obklady

Pokud jsou vaše oči velmi podrážděné a zarudlé, přikládání teplých obkladů může pomoci snížit zarudnutí a nepříjemné pocity. Namočte žínku do teplé vody a přiložte ji na oči asi na 10 minut, abyste je zklidnili a odpočinuli si.

Prevence suchých očí v zimě

Zde je několik způsobů, jak můžete v zimě zmírnit příznaky suchých očí:

  • Vyhněte se používání fénů, zejména pokud fén fouká přímo do očí. Místo toho nechte vlasy uschnout na vzduchu.
  • Udržujte doma spíše chladnější vzduch a snažte se méně topit.
  • Zvažte přidání omega-3 mastných kyselin do svého jídelníčku. Ty mohou pomoci snížit suchost očí (a navíc jsou celkově prospěšné).
  • Když jdete ven, noste brýle. Ty vám v zimě pomohou chránit oči před vysušujícím větrem.
  • Je také dobré vědět že pokud jste nachlazení, může užívání antihistaminik vést k vysychání očí.

Léky a suché oko

Některé léky mohou zvýšit pravděpodobnost, že budete mít suché oči. Pokud jsou vaše příznaky v zimě velmi silné, poraďte se s lékařem o seznamu léků a zjistěte, zda existují možné alternativy. Příkladem těchto léků jsou antidepresiva, antikoncepční pilulky a léky používané k léčbě krevního tlaku. Nikdy nepřestávejte tyto léky užívat bez souhlasu lékaře.

Kdy navštívit lékaře

Příležitostné příznaky suchého oka způsobené změnami počasí obvykle nejsou důvodem k obavám. Obvykle si všimnete, že se vaše příznaky zhoršily, když jste byli venku nebo ve velmi silně vytápěné místnosti. Pokud však využíváte preventivní metody léčby suchých očí a vaše příznaky se nezlepšují, možná budete muset zvážit návštěvu očního lékaře. Lékař může předepsat silnější oční kapky nebo masti, případně doporučit zákroky, jako jsou například punkční zátky, které pomáhají obnovit vlhkost očí.

Co si z toho odnést?

Suché oči v zimě nejsou neobvyklé. Vítr, nízká vlhkost, nízké teploty a používání vnitřních topných systémů mohou oči vysušovat. Většina příznaků naštěstí odezní díky domácímu ošetření, které obnoví vlhkost. Pokud však suchost očí přetrvává, poraďte se s lékařem, abyste se ujistili, že příčinou suchých očí není neléčená nemoc nebo jiné potíže.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/dry-eyes-in-winter#takeaway
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Almada Studio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-zena-holka-oci-609549/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button