Jídlo a stravováníZdravé tipy

Ženám v přechodu hrozí přibírání na váze. Vhodně upravený jídelníček tomu ale dokáže zabránit

Přechod lze asi bezpochyby považovat za jedno z nejméně příjemných období v životě každé ženy. Je totiž spojen s mnoha změnami a většina z nich není bohužel zrovna pozitivních. Pro mnohé ženy je největším strašákem především přibírání, kterému se nevyhne téměř žádné žena. S kily navíc se v období, kdy dochází k velkým hormonálním změnám, potýká naprostá většina žen. Správné jídlo a úprava jídelníčku však dovedou takřka zázraky.

I když je přibírání v podstatě jisté, jde se mu vyhnout, budete-li na něj dobře připraveni a přizpůsobíte-li nové situaci svůj životní styl a stravování. S přibývajícím věkem se jednak zvyšuje význam pohybu, který může do jisté míry zamezit úbytku svalové hmoty, která bývá nahrazena tukem, a pak je třeba se ještě pečlivěji zamýšlet nad jídelníčkem, který už nesnese moc úlev. To, co jste mohli bez potíží jíst ve dvacet, třiceti, nebo snad i ve čtyřiceti, při přechodu už rozhodně neprojde. Je potřeba tuto pravdu akceptovat a smířit s s tím, že dort už si nemůžete dát jedenkrát do týdne, ale třeba jen dvakrát do měsíce. Pokud si ale najdete jiné, zdravější způsoby mlsání, nemusí být váš život o nic méně sladký.

Tuk se rád usazuje na břiše

Přechod u většiny žen nastává mezi 45. až 55. rokem. Záleží ale na mnoha okolnostech. Toto období většinou doprovází řada nepříjemných projevů. Mimo jiné dochází k plíživému vzestupu hmotnosti s ukládáním tuku v oblasti pasu. Dokonce i ženy, které byly dříve zcela bez námahy štíhlé jako lunt, mohou začít nenápadně nabírat na váze. S tím se pojí i riziko nárůstu vnitřního břišního tuku, který představuje jistá zdravotní rizika. Zdaleka tedy nejde pouze o estetický dojem, ale ve hře je i vaše zdraví.

Pryč s cukrem, solí i špatnými tuky

Tohle jste slýchaly celý život, že? Ale skutečně jste se tím řídily? Pokud ne, pak nyní už musíte. Pojídání sladkostí, přesolených uzenin nebo extrémně tučných sýrů či hutných omáček byste měly prakticky úplně vyškrtnout. Jistě jsou to příjemné požitky, které dělají život krásnější, ale vaše zdraví je přednější. Stejně tak si musíte dát pozor na nápoje jako různá ovocná smoothie, cappuccina, ochucené vody, limonády a podobně. Všechno toto nejsou nezbytně nezdravé potraviny, ale pokud si je dopřáváte denně, bude nutné udělat razantní změna. Vaše tělo už prostě nefunguje stejně jako předtím.

Najít si svůj režim

Nejtěžší je ve výsledku najít onu rovnováhu mezi tím, co si můžete dovolit a kde se již musíte omezit. Důležité je také to, abyste k těmto změnám přistupovaly pozitivně a nesnažily se to nějak šidit. Vaše tělo už vaše prohřešky krýt nebude. Místo ve vašem jídelníčku by měly získat především přirozené potraviny na úkor polotovarů a těch průmyslově zpracovaných. Dbejte na příjem kvalitních bílkovin a tuků, ale nezapomínejte ani na sacharidy. Všechno konzumujte ale v menších porcích a snažte se jíst pestře a vyhledávat nové typy zdravých potravin.

Bílkoviny získáte například z kvalitního libového masa, vajíček, sýrů, ale také z rostlinných zdrojů, jako jsou třeba ořechy, luštěniny, tempeh a podobně. Co se obilovin týká, krom výrobků z pšenice zkuste vsadit i na alternativní zdroje jako třeba pohanku, jáhly nebo quinou.

Tyto potraviny pomohou

Dopřejte si potraviny s vysokým obsahem fytogenů, vitamínu B6 a B12, vitamínu E a omega-3 mastných kyselin či kyseliny listové.

Mezi ně patří například: tempeh, tofu, sója, ořechy, krůtí maso, luštěniny, banány, ryby, vnitřnosti, rostlinné oleje, semínka, červené maso, listová zelenina, vejce a další.

Změn se bát nemusíte, pokud na ně budete připravené. Poslouchejte své tělo a samy nejlépe poznáte, co je pro vás dobré a zdravé.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button