Péče o těloZdravé tipy

Nemoc vám může změnit nejen život, ale i osobnost. Tyto choroby jsou nejrizikovější

Nemoc nám vždycky obrátí život vzhůru nohama. Často musíme zcela změnit životní styl, práci i způsob trávení volného času. Zdraví je prostě něco, co určuje, jak dobře a kvalitně se nám žije. A proto o něj musíme velmi svědomitě pečovat. Jenže některé nemoci mění i daleko více – dokáží proměnit osobnost člověka tak, že jej skoro nepoznáte.

Jak přemýšlíte, jak prožíváte a jak jednáte – to všechno dohromady tvoří vaši osobnost. Jste to zkrátka vy. Takoví, jak si na vás vaši blízcí zvykli, jak vás mají rádi. I když je řada osobnostních rysů velmi stabilních či dokonce neměnných, přesto může zasáhnout tak vážná nemoc, která změní i tyto zdánlivě trvalé charakteristiky. Které obávané nemoci nechávají chřadnout nejen tělo, ale právě i vaši osobnost?

Alzheimerova nemoc

Asi není žádným překvapením, že na seznamu vévodí obávaný Alzheimer. Nejdřív dochází k poklesu kognitivních funkcí, zhoršení paměti, myšlení i úsudku. I když je nemoc zachycena včas, vyléčení není možné. Lze pouze tlumit projevy nemoci a snažit se eliminovat dopad degenerativního onemocnění na život člověka. Nakonec nicméně prakticky vždy dochází k totálnímu rozpadu osobnosti. Nemocný nepoznává nejbližší, ztrácí schopnost vykonávat běžné denní aktivity, o někdejších koníčcích a zájmech nemůže být řeč. Délka tohoto procesu je velmi individuální. Může to trvat několik měsíců i let, jisté ale je, že k tomu jednou dojde. Pro rodinu a nejbližší pacienta je toto onemocnění velice bolestivé a není lehké se s touto diagnózou naučit žít.

Parkinsonova choroba

Tato nemoc je o to děsivější a obávanější, že se může celé měsíce a roky velice nenápadně plížit a vkrádat, ale postižený to vůbec nemusí zaregistrovat. Jakýkoliv včasný zásah a diagnóza je tedy velmi obtížná. Začíná třeba jen ztuhlostí krku, kloubů nebo občasnými bolestmi zad. Postupně je na dotyčném vidět jakési zpomalení, menší čipernost a až poté se zpravidla objeví pověstné třesení rukou. Zde to ale nekončí, postupně ovládá celé tělo – pohyblivý aparát, myšlení, mluvení i spánek. Později dochází k nechuti účastnit se jakýchkoliv společenských aktivit, postižený si trochu žije ve vlastním světě, začíná být posedlý maličkostmi, nebo je naopak extrémně nedbalý.

Demence s Lewyho tělísky

Slyšeli jste už o tomto onemocnění? Nedivíme se, pokud ne. Není velmi známé, ale to neznamená, že není vážné – právě naopak. Demence s Lewyho tělísky je podle celosvětových dat druhou nejčastější příčinou demence hned po Alzheimerově chorobě.  V mozku se tvoří shluky neobvyklých bílkovin, které se nazývají Lewyho tělíska, a mohou ovlivňovat pohyby, řeč i myšlení. Lidé se většinou domnívají, že se jedná o Alzheimerovu nebo Parkinsonovu chorobu, jelikož příznaky mohou být velmi podobné, a dokonce se vzájemně překrývají. Nemocní jsou pasivnější, projevují jen malé emoce a ztrácejí zájem o koníčky a jiné aktivity. Později často trpí halucinacemi a bludy. Změny na mozku jsou bohužel trvalé a nevratné.

Nádor na mozku

Velmi záleží na typu nádoru. Ne každý způsobuje změny v osobnosti, a naštěstí je těchto typů nádorů poměrně málo. Tumory rostou na různých místech a podle toho se také odvíjejí projevy – třeba poruchy rovnováhy, hybnosti, řeči a zraku, epileptické záchvaty, ale i změny chování. Často se říká, že k typickým příznakům patří silné bolesti hlavy. Typickými změnami osobnosti bývá to, že z mírného a klidného jedince se stává agresivní cholerik, který se neumí tak dobře ovládat jako dřív. Bohužel stále trvá nepříliš příznivá bilance, která říká, že až tři čtvrtiny pacientů s nádorem mozku mu nakonec podlehnou. Pokud dojde k vyléčení, většinou se stav pacienta vrátí do normálu a i jeho osobnost se do povětšinou navrátí do původního stavu.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button