Krása

Jak vám prospěje retinol a proč jej musíte vždy kombinovat s SPF?

Slyšeli jste už o retinolu? Tato velmi účinná látka se doporučuje jako prostředek k navrácení mládí. Jak ale funguje, na jakou pleť se hodí a existují nějaká rizika? Především se vyplatí vědět, že s aplikací retinolu vůbec není potřeba čekat na to, až se vám na obličeji projeví první viditelné známky stárnutí.

Zpomalení stárnutí je požadavek číslo jedna

Většina žen touží především po tom, aby si zachovaly co nejdéle mladistvý vzhled. Proto hledají látky, které jim toto dovedou zaručit. Na trhu jich existuje celá řada – mezi nejúčinnější anti-age zbraně ale jistě patří právě retinol, se kterým experimentuje čím dál více žen. Než se ale pustíte do nákupu a aplikace na vlastní pleť, je vhodné se s účinky retinolu dobře seznámit. Retinol má totiž svá specifika, která se před nákupem prvního séra opravdu vyplatí znát.

Co retinol dovede?

O retinolu už jste určitě slyšeli mnoho, ale co vlastně dokáže a jak funguje? Retinoidy jsou látky odvozené od vitaminu A a s naší kůží dovedou skutečné zázraky. Zvyšují tvorbu kolagenu, ovlivňují vyzrávání kožních buněk a pokožku také viditelně zpevňují. Aplikace retinolu obvykle vede ke zmírnění známek stárnutí a celkovému zlepšením kvality pokožky. Pomoci může také proti pigmentovým skvrnám.

I pro aknózní pleť

Méně lidí už ví, že stejně dobře jako na vrásky umí retinol působit i na akné. Kromě omlazení pleti totiž také napomáhá uvolnění pórů, čímž podporuje pročištění pleti a pomáhá pleť zbavit nedokonalostí. Vyplatí se před aplikací oslovit přímo dermatologa, který vám pomůže vybrat retinoly primárně určené na problematickou pleť.

Pro každý věk

Na retinol si většina žen vzpomene ve chvíli, kdy na své pleti začnou pozorovat první hlubší vrásky. Obvykle se to děje okolo třicátého roku života, kdy pleť žen přestává být tak pevná a svěží jako dřív. Jeho účinky si ale můžete ověřit i v případě, že jste mladší, rozhodně není na co čekat. V takovém případě totiž retinol může zafungovat jako velmi dobrá prevence. Poškození buněk, které se následně projeví ve formě viditelných vrásek, je totiž v pleti patrné již daleko dříve, než jej vy sami vůbec zaznamenáte. Proto je dobré poškození kožních buněk včas předcházet. U mladší pleti je vhodnější vybrat retinol o nízké koncentraci 0,2 % nebo 0,3 %, případně retinal 0,03 %, který je účinnější než klasický retinol.

S aplikací začněte zvolna

Chcete-li přidat retinoidy do své rutiny, rozhodně do toho neskákejte po hlavě. Dopřejte pokožce čas, aby si na novou látku zvykla a nedošlo k možnému podráždění. Tyto produkty se doporučuje používat po dobu prvních dvou týdnů jen dvakrát týdně, a to navečer. Jestliže pokožka nevykáže žádné známky podráždění, můžete přípravek aplikovat každý druhý večer. Po dvou týdnech můžete retinol aplikovat po každé večerce.

Bez SPF ani na krok

Používání přípravků s retinoidy je lepší především na noc (vitamin A není zcela fotostabilní) a a během dne se nesmí zapomenout použít denní krém s SPF ochranou. Vitamin A podporuje vznik nových buněk, které vystupují na povrch pokožky, ale proto mohou být následně zranitelnější vůči škodlivým slunečním paprskům a potřebují větší ochranu.

Objevují se vám na pleti šupinky?

Jestliže máte retinol na pleti poprvé, nebo jste na začátek vybrali až příliš silnou koncentraci, můžete na pleti pozorovat drobné odlupující se šupinky. Proto je důležité začít s občasným použitím a také rozumnou koncentrací. Většina přípravků na trhu se pohybuje v rozmezí 0,3–1 %, takže se ujistěte, že budete retinol zařazovat postupně.

Nekombinujte s kyselinami

Zařadíte-li do péče retinoidy, buďte na svou pleť opatrnější a určitě se vyhněte peelingům, které by pokožku mohly ještě více podráždit. Také retinol nekombinujte s AHA kyselinami, případně s produkty obsahujícími vitamín C.

Je potřeba také se obrnit trpělivostí, protože viditelné výsledky působení retionoidů se obvykle dostavují až za 12 až 24 týdnů. Rozhodně tedy produkt neposílejte do koše, pokud neuvidíte po měsíc výsledky. Je skutečně nutné vyčkat a mnohokrát změny uvidíte až po ukončení používání produktu. Obecně platí, že po vypotřebování lahvičky je dobré dát pleti pauzu a po čase se je možné k péči s retinoidy vrátit.

ZDROJ: https://www.chatelaine.com/style/beauty/how-to-use-retinol-faq/

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Sora Shimazaki: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-rozostreni-mlady-odraz-5938242/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button