Přírodní léčbaZdravé tipy

Má se porodnictví vracet ke kořenům? Má to své stinné stránky

Čeká vás porod? Přemýšlíte nad svým porodním plánem? Máte pocit, že možností je tolik, že je skoro těžké si něco vybrat? Tak vězte, že ne vždy to takto bylo. Porod byl dříve záležitostí, která měla svá přísná pravidla. A co teprve to, že neexistovaly utišující prostředky, a když přišly komplikace, mohlo to skončit až smrtí. Jak se porodnictví v průběhu let měnilo a stále mění?

Porod ve starověkém Egyptě

Už několik tisíciletí před naším letopočtem byl Egypt ohledně porodnictví poměrně moderní a nadčasový. Z těchto dob máme dochovány dokumenty, které nám podávají svědectví o tom, jak tehdy ženy procházely svými těžkými chvilkami. Některé procedury se z pohledu dnešní medicíny mohou zdát dost děsivé, ale vlastně se k některým metodám vracíme i dnes. Pro Egypťanky například bylo typické rodit vkleče, což je i dnes vnímáno jako nejvhodnější a nejpřirozenější porodní poloha pro matku i dítě. U porodu samozřejmě nechyběla asistentka, neboli porodní bába, která rodičce pomáhala a poskytovala i psychickou podporu.

Středověké metody

Ve středověku rostla úloha starých a zkušených žen, které uměly v případě potíží zasáhnout a znaly i triky, jak ženám ulevit od bolestí. Rodičky přiváděly děti na svět obvykle vsedě na speciálních porodních židlích. Ty možná vypadaly spíše jako mučící nástroje a z dnešního pohledu se rozhodně nezdá, že by to byla volba dobrá pro hladký průběh porodu. Vědělo se ale už o malinko více o tom jak tlačit a správně dýchat, nicméně úmrtnost byla u porodů stále dost vysoká, a to i kvůli špatné hygieně.

Ve 14. století se už ve výjimečných případech prováděla operace, které dnes říkáme císařský řez. Byl to ale zcela krajní zákrok, protože ti, co jej prováděli, neměli velké zkušenosti, a většinou zákrok stejně smrti nezabránil. Díky zákroku ale alespoň občas přežilo dítě. Lékaři se k porodům volali jen v nejvyšší nouzi. Bylo jich málo, účtovali si vysoké částky a jejich znalosti byly, jemně řečeno, velmi omezené.

Z období mezi 17. a 19. stoletím se nám dochovaly záznamy o tom, že ženy, které před porodem nebo během něj zemřely, byly pochovány i s dosud stále žijícím dítětem v břiše. To pak přišlo hrůzným způsobem na svět až v pochované rakvi a samozřejmě to pro něj znamenalo také jistou, a navíc opravdu hroznou, smrt.

Konečně pokrok?

Porodní báby provázely při porodech generace a generace matek. Neměly však žádné odborné školení a vycházely prostě jen z mnoha svých zkušeností. Teprve ve druhé polovině 19. století vznikl v Americe zákon, který stanovil, že děti může na svět přivádět pouze zdravotnický personál s požadovaným vzděláním. V tomto období se začaly používat také obávané porodnické kleště, které představovaly nebezpečí jak pro matku, tak pro dítě, ale někdy to bez nich prostě nešlo.

Stále však platilo, že velké nebezpečí představovala špatná hygiena a s ní spojené riziko infekce. Nejčastější příčinou smrti matek byla takzvaná horečka omladnic, kdy se dostavil zánět způsobující otravu krve a následnou smrt. Po zavedení přísnějších hygienických opatření se situace výrazně zlepšila a úmrtnost konečně začala klesat.

Zlomové 20. století

Až v minulém století se porodnictví konečně začalo pořádně proměňovat. Nově vznikající porodnice začaly matkám i dětem ve velkém zachraňovat životy, jelikož péče konečně stála na skutečných lékařských poznatcích a zdravotníci začali být přímo pro porody odborně školeni. Rychlý rozvoj vědy i techniky zajistil ohromný posun kupředu. Postupem času přestaly být porody tak riskantní záležitostí a většina komplikací se dařila řešit ve prospěch matky i dítěte.

Návrat k přirozeným metodám

Ženám ale začala vadit přílišná kontrolovanost porodu a snaha za každou cenu lékařský zasahovat. Proto se dnes ozývá silné hnutí žen, které se chtějí vracet k tradičnějším metodám. Mnoho žen se začalo vůči lékařům ohrazovat a volí domácí porody. Odmítá se epidurál nebo nástřih hráze jako něco, co pro ženu ani dítě není přirozené a vlastně to celou situaci komplikuje.

Názory na tuto problematiku se různí a je to velmi citlivé téma. Najdou se silní zastánci i odpůrci těchto „přirozenějších metod“. Domácí porod může fungovat, ale je potřeba pamatovat, že lékařská pomoc je často jedinou možností, jak ženu či dítě zachránit před smrtí či doživotními zdravotními následky. To je třeba mít na paměti, i když se vám cesta přírody zamlouvá více. Určitě dobrým krokem je osobnější přístup asistentek a dul, které mají dnes nejen vzdělání, ale dokáží ženu i pozitivně motivovat a poskytovat jí potřebnou psychickou oporu a pomoc.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button