CvičeníNemoci a komplikace

Syndrom karpálního tunelu: Příčiny, léčba a prevence

Syndrom karpálního tunelu je dnes relativně běžné onemocnění, které postihuje miliony lidí na celém světě. Jedná se o bolestivé a často vysilující onemocnění, které postihuje ruce a zápěstí a brání každodenním činnostem a optimálnímu pracovnímu výkonu. Pochopení příčin, možností léčby a preventivních strategií je zásadní pro zvládnutí a předcházení dopadům tohoto onemocnění. Trápí vás také? Zjistěte, jaké jsou jeho příčiny, léčba a prevence.

Příčiny syndromu karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu je způsoben útlakem středového nervu, který prochází úzkým průchodem známým jako karpální tunel v zápěstí. Karpální tunel je malý otvor tvořený kostmi a vazy v zápěstí a nacházejí se v něm také šlachy, které ovládají pohyb ruky. Ke vzniku syndromu karpálního tunelu mohou přispívat následující faktory:

a. Opakované a rutinní pohyby rukou: Při opakovaných pohybech rukou, jako je psaní na klávesnici, používání počítačové myši nebo práce na montážní lince, může být zápěstí nadměrně namáháno, a to může vést až bolestivému syndromu karpálního tunelu.

b. Poloha zápěstí: Dlouhodobá nebo nesprávná poloha zápěstí, například přílišné ohýbání zápěstí nahoru nebo dolů, může vést ke zvýšenému tlaku na středový nerv.

c. Zdravotní potíže: Některé zdravotní potíže, jako je revmatoidní artritida, cukrovka a poruchy štítné žlázy, jsou spojeny se zvýšeným rizikem vzniku syndromu karpálního tunelu. Zároveň však rozhodně nelze říct, že by se jednalo o nezbytný průvodní jev těchto onemocnění. Někoho trápí, jiného ne.

d. Těhotenství: Hormonální změny během těhotenství mohou vést k zadržování tekutin a otokům, které mohou stlačovat karpální tunel a způsobit příznaky syndromu karpálního tunelu. Dobrou zprávou nicméně je, že tyto potíže obvykle po porodu samy rychle odezní.

e. Úraz: Zranění zápěstí nebo zlomeniny mohou způsobit otok a zánět.

Možnosti léčby syndromu karpálního tunelu

Včasná diagnóza a správně vedená léčba jsou zásadní pro účinné zvládnutí této nepříjemné nemoci. Možnosti léčby se liší v závislosti na závažnosti stavu a mohou zahrnovat:

  • Klid a imobilizace: Postižená ruka a zápěstí by si v ideálním případě měly dopřát dostatek odpočinku. Podpůrným prostředkem může být využití dlahy nebo ortézy k znehybnění zápěstí, což může snížit tlak na středový nerv a napomoci zotavení.
  • Léky: Volně prodejné léky proti bolesti a protizánětlivé léky mohou pomoci zmírnit bolest a omezit zánět.
  • Fyzioterapie: Cvičení a protahovací cvičení mohou pomoci zlepšit sílu a pružnost zápěstí a zmírnit příznaky syndromu karpálního tunelu.
  • Injekce kortikosteroidů: V závažných případech může lékař aplikovat kortikosteroidní injekce, které zmírní zánět a poskytnou dočasnou úlevu.
  • Chirurgický zákrok: Pokud konzervativní léčba nepřináší úlevu, může být doporučena operace, která uvolní tlak na středový nerv. Operace uvolnění karpálního tunelu spočívá v přetnutí vazu, čímž se karpální tunel zvětší a tlak na nerv se zmírní.

Strategie úspěšné prevence syndromu karpálního tunelu

Prevence má zásadní význam pro zabránění vzniku nebo zhoršení syndromu karpálního tunelu. Zde jsou uvedeny některé účinné strategie prevence. Každému může více či méně fungovat vícero variant. Pro někoho je zase z různých důvodů včetně genetiky velmi obtížné se potížím vyhnout. Vyplatí se ale potížím co nejvíce předcházet, občas stačí skutečně jen několik drobných změn.

a. Ergonomická pracovní místa: Udržujte ergonomické pracovní místo, které podporuje správnou polohu ruky a zápěstí. Používejte nastavitelnou židli, klávesnici a myš, abyste zajistili neutrální polohu zápěstí při práci.

b. Časté přestávky: Dělejte pravidelné přestávky během opakujících se úkolů, aby si ruce a zápěstí mohly odpočinout a zotavit se.

c. Protahovací cvičení: Zařaďte do každodenní rutiny protahovací cvičení zápěstí a rukou, abyste zlepšili flexibilitu a snížili zátěž zápěstí.

d. Udržujte zdravý životní styl: Vyhýbejte se zdravotním komplikacím, jako je obezita a pokud nějakými závažnými nemocemi trpíte, pečlivě dodržujte lékařem navržený režim a berte doporučené léky.

e. Vyhněte se opakovaným pohybům: Omezte opakované pohyby rukou a střídejte jednotlivé úkoly, abyste snížili zátěž zápěstí.

Syndrom karpálního tunelu je běžné, ale potenciálně také invalidizující onemocnění, které postihuje ruce a zápěstí. Pochopení příčin, možností léčby a preventivních strategií je zásadní pro účinné zvládání a prevenci tohoto nepříjemného onemocnění. Přijetím ergonomických postupů, věnováním pozornosti pohybům rukou a včasným vyhledáním léčby, je-li to nutné, mohou jednotlivci zmírnit dopad této nemoci a zlepšit kvalitu svého života. Pokud máte podezření, že máte syndrom karpálního tunelu, nebo se u vás objevují přetrvávající příznaky, obraťte se na zdravotnického pracovníka.

ZDROJ: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4005-carpal-tunnel-syndrome
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Vojtech Okenka: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-ruka-apple-pracovni-stul-392018/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button