CvičeníKrása

Jóga v rouše Evině. Jak probíhají lekce, kde oblečení není třeba?

Jóga v posledních letech trhá rekordy oblíbenosti. Stala se doslova nejpopulárnějším nejen cvičením, ale i životním stylem. A není se čemu divit. Je totiž vhodná skutečně pro každého a přináší uvolnění nejen po tělesné, ale i duševní stránce. Je také jasné, že jóga není jen jedna – naopak existují různé druhy, které mají za cíl procvičit a protáhnout tělo jiným způsobem, zaměřují se na flexibilitu, sílu, ale i meditaci. Vybere si tedy každý.

Novým trendem je ale tzv. naked yoga, tedy jóga, při které jste oděni tak, jak vás Bůh stvořil. Překvapivě si tento nový směr získává stále více příznivců. Co na něm ale vidí a k čemu je vůbec cvičení bez oblečení dobré?

Erotika zde nehraje roli

Podle odborníků a lektorů jógy jde u nahé jógy především i pocit maximální svobody a uvolnění. Podle zahraničních studií prý nahá jóga dokáže i zmírňovat stres a rozvíjí pozitivní vztah k tělu, což vede i ke zlepšení sexuálního života a partnerského vztahu. Zní to tedy, že výhody jsou skutečně významné, ale co praktická stránka věci? Nejde vlastně jen o možnost pro voyery zcela svobodně sledovat cizí nahá těla? Lektoři jógy tvrdí, že rozhodně nejde o žádný erotický zážitek. Cvičební prostor je upraven tak, aby rozptylování cizími nahými těly nehrozilo. Místnost je vždy téměř ve tmě, povětšinou pouze doplněna několika svíčkami. Během lekce byste navíc měli vnímat jenom své tělo a svůj dech.


Na lekci většinou přicházíte zcela standardně oděni a až během cvičení postupně oděv odkládáte. Nikdo vás navíc do ničeho nenutí, takže pokud se nebudete cítit ani při světle svíček komfortně, jednoduše počkejte, až zavládne naprostá tma. Na konci lekce se zase každý zabalí do osušky nebo županu a v šatně se opět oblékne. Od všech přítomných se samozřejmě očekává maximální diskrétnost a respektování soukromí. Při nedodržení pravidel může být kdokoliv z lekce vyloučen, takže se skutečně není důvod obávat.

Maximální uvolnění

Naprostá svoboda v podobě nahého těla má mít na cvičící mimořádně uvolňující efekt. Většina lidí totiž není schopná se zcela odpoutat od svých denních úkolů a starostí a během cvičení často také přemýšlí nad tím, jak u toho vypadají a kde je co tlačí nebo kde jim co přetéká. To samozřejmě nenapomáhá hlubokému prožití a uvolnění, které se u jógy vyžaduje.

Nahota umožňuje se těchto nepříjemných vnějších vlivů zbavit a skutečně se soustředit na vaše tělo a na pohyby, které provádíte. Díky nahé józe tedy lze zažít pocit maximální svobody a uvolnění. Většina lidí, která lekce navštíví je po počátečním ostychu zcela nadšena a na lekce se opakovaně vrací. Lekce obvykle probíhá v menší skupině, díky čemuž vznikne ta správná intimní atmosféra. Je však pravdou, že pokud máte obecně se svlékáním problém a nedovedete si představit, že byste si bez oblečení zacvičili jógu u sebe doma, pak vám asi tento typ cvičení nebude připadat zrovna komfortní. Do ničeho se tedy nenuťte a zvažte své preference.

Pozitivní vztah k tělu

Nahá jóga usiluje také o zlepšení vztahu k tělu obecně. Je totiž pravdou, že dnes zejména ženy trpí pokřiveným vnímáním vlastního těla, které často vede k poruchám příjmu potravy či sebepoškozování. Nahá jóga může představovat jednu z forem terapie, jak se naučit své tělo přijímat v jeho přirozenosti a jedinečnosti. Přijetí nahoty jako běžné součásti života mívá také zásadně pozitivní vliv na kvalitu sexuálního života. Přispívá k většímu uvolnění a prožití intenzivnějšího prožitku intimního spojení. Nahá jóga tedy skutečně není jen lekce pro exhibicionisty, ale terapeutický prostředek, který má seriózně postavený základ.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button