Péče o těloZdravé tipy

Infarkt není jen silná bolest na hrudi. Tyto příznaky jsou stejně časté a měli bychom je znát

Jak byste poznali, že máte infarkt? Asi každého napadne obligátní bolest na hrudi, možná potíže s dýcháním nebo bolest v levé paži. To ale není zdaleka všechno. Ne každý, kdo má infarkt, musí mít tyto příznaky, a přitom při tomto stavu jde doslova o každou minutu a přivolat si pomoc je nezbytné. Kromě výše zmíněných příznaků se objevují i další, méně nápadné symptomy, které je dobré znát a naučit se je rozpoznat. Můžete tak zachránit život sobě nebo někomu jinému.

Zvracení, bolest zad či dušnost

Problémem rozpoznání infarktu je i to, že jeho nástup může být velmi tichý a nenápadný. Řada lidí zjistí, že prodělala slabý srdeční infarkt třeba až poté, co je postihne další, o mnoho silnější, kvůli kterému skončí v nemocnici. Často se infarkt odehraje skutečně tak, že o něm nemáte sebemenší tušení – na vině je i to, že nezřídka přichází ve spánku okolo 4. nebo 5. hodiny ranní. Existují například pacienti, kteří nemají žádnou bolest na hrudi, ale jsou stiženi netypickými projevy, jako jsou bolesti břicha se zvracením, bolesti v zádech nebo náhle vzniklá dušnost. Nezřídka se ale může dostavit i zmatenost nebo krátkodobá agrese, který vyplývá ze zvýšeného tlaku na centrální nervový systém. Tyto méně patrné symptomy jsou typické zejména pro ženy a starší pacienty.

Bolest nemusí být jen na hrudníku

To, co řada lidí netuší, je, že bolest při infarktu vůbec nemusí být lokalizovaná v oblasti hrudníku a také nemusí být krátká a intenzivní. Naopak – může trvat i celé hodiny a pacienti ji často zaměňují za jiné potíže. Všímejte si především charakteru bolesti – může mít podobu tlaku, svírání nebo i pálení. Pacient často není schopen přesně určit, odkud bolest pramení – většinou hovoří spíše o větší oblasti. Až v polovině případů také nevzniká z ničeho, ale předcházejí jí kratší epizody podobné bolesti, zejména při fyzické zátěži. Pokud takové symptomy trvají déle než 20 minut, volejte záchranku. Je to rozhodně dobrý důvod, proč by se člověk měl nechat vyšetřit, zvláště pokud již měl nějakou předchozí epizodu, nebo je infarkt v rodinné anamnéze.

Infarkt, o kterém nevíte

Zvláštním případem je pak tzv. tichý nebo němý infarkt. Ten probíhá zcela bez příznaků a pacienti o něm většinou nemají ani ponětí. Nejčastěji nastává u diabetiků a starších pacientů. Jak je to možné? U diabetiků je na vině především poškození nervů bolesti, takže necítí klasické bolesti na hrudi jako normální pacient. Takto prodělaný infarkt s sebou ale může nést velmi vážné následky, na které postižený ani nemusí přijít, dokud mu nezačnou výrazně komplikovat život. 

Mohou se například vyskytnout příznaky snížené funkce srdce, jako je únava, otoky končetin nebo námahová dušnost. Velká část pacientů ale nemá vůbec žádné obtíže, a na prodělaný infarkt se přijde až náhodně v rámci preventivní prohlídky nebo předoperačního vyšetření.

Lze infarktu předcházet?

Právě prevence je asi ta nejlepší cesta, jak se infarktu vyhnout. Rizikové faktory pro jakýkoliv typ infarktu jsou stejné – jde zejména o vysoký krevní tlak a cholesterol, obezitu, kouření, nadužívání alkoholu, stres a rodinnou anamnézu. Řadu z těchto faktorů lze přitom vědomě ovlivnit, a proto si často za infarkt můžeme nejvíce my sami.

Lékaři doporučují jako nejlepší prevenci pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny, což zajistí udržení optimální hmotnosti. Výrazně pomáhá i snížení stresu a kvalitní spánek. V neposlední řadě nelze nedoporučit pravidelné lékařské prohlídky, při kterých může lékař včas rizikové faktory objevit a spolu s vámi je začít ovlivňovat a řešit. Vaše snaha ale je nezbytná – pokud se u vás infarkt objevil, je změna životního stylu nevyhnutelná.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button