CvičeníPéče o tělo

Tajemná lymfa. K čemu vlastně slouží a jak poznat, že máte problém?

Určitě jste o lymfě už někdy slyšeli. Ale uměli byste říci, k čemu ji v těle máte a jak vlastně funguje? Pokud ne, pak jste na tom asi jako většina lidí. O její fungování se totiž většinou začneme zajímat až v případě problémů, nebo když nás na ni někdo upozorní. Možná vás proto překvapí, že je to po krevním oběhu pravděpodobně druhý nejdůležitější systém v našem těle. A mnoho zdravotních problémů, které máme, může být propojeno právě s ním.

Jaké funkce si lymfatický sytém plní?

V prvé řadě jde o imunitní funkci. Působí totiž jako součást imunitního systému a podílí se tedy na obraně organismu. Právě v lymfatických uzlinách dochází k filtraci mízy a zde se zadržují a zneškodňují také cizorodé a nebezpečné organismy, viry nebo nádorové buňky. Z toho důvodu také dochází k dobře známému zduření uzlin v případě, že jste nemocní.

Další funkcí je odvod přebytečného tkáňového moku z tkání do žilního systému a v neposlední řadě se také podílí na udržení stálosti vnitřního prostředí (tzv. homeostázy).

Jak si lymfatický systém představit?

Lymfatický systém je tvořen lymfatickými cévami, ve kterých koluje lymfa. K němu ještě patří tzv. lymfatické orgány jako jsou třeba uzliny, mandle, slezina či brzlík. 

Samotná lymfa je bezbarvá, nažloutlá či bělavá tekutina, která se vytváří ve tkáních. Co se týče složení, je podobná krevní plazmě, ale neobsahuje ani zdaleka tak vysoké množství bílkovin.

Jak včas rozpoznat problém?

Problémy spojené s lymfatickým systémem je možné odhalit, pokud pečlivě znáte a sledujete své tělo. Tyto příznaky by vám mohly napovědět, že jde o potíže spojené právě s lymfou:

  • Otoky postižené oblasti
  • Únava
  • Přibírání na váze z důvodu zadržování vody
  • Zažívací potíže a bolesti hlavy

Pokud tyto příznaky máte, je na místě zvážit návštěvu lékaře. Jen on vás může odborně vyšetřit a stanovit přesnou diagnózu. Nemá smysl zbytečně čekat, že potíže samy odezní. Lymfa je podstatnou součástí našeho organismu a je nutné zabezpečit, aby celý sytém spolehlivě a správně fungoval.

Jak udržovat lymfatický systém v kondici?

O zdraví a správné funkce lymfatického systému můžeme pečovat vhodným životním stylem.

  • V prvě řadě pamatujte na pravidelný pitný režim. Dopřávejte si ideálně čistou vodu nebo slabý čaj v množství cca 30–45 ml na kilogram tělesné hmotnosti denně. Díky dostatku tekutin bude tok lymfy pravidelný a dostačující.
  • Zvažte kompresní pomůcky. Jestliže již trpíte otoky, mohou vám pomoci speciální kompresní pomůcky, které pomáhají tyto otoky snížit.
  • Naučte se správně dýchat. Dýchejte nejen do hrudníku, ale i do břicha. Je to jeden ze spolehlivých způsobů, jak podpořit proudění lymfy v těle. Hluboké dýchání umožní dostatečné rozpínání plic a bránice, a tím i opakované stlačení a uvolnění lymfatických cév.
  • Nezapomínejte na pohyb. Pravidelná fyzická aktivita je jedním z pilířů zdravého životního stylu, ale také fungujícího lymfatického systému.  Ten je totiž úzce vázán na krevní oběh. Čím více tedy podporujeme krevní oběh, tím více také posilujeme činnost a oběh lymfy. Pro lymfatický systém je obzvláště prospěšná lehká aerobní aktivita nebo třeba jóga.
  • Zajděte do sauny. Teplo rozšiřuje cévy i mízovody, chlad naopak způsobuje jejich smrštění. Pokud provádíte saunování správně, dochází ve vašem těle právě k tomuto efektu. Pravidelnou návštěvu sauny také lze považovat za prevenci mnoha zdravotních obtíží, a to včetně problémů s lymfatickým systémem.
  • Kartáčujte. Podpořit proudění lymfy můžete také kartáčováním kůže přírodním kartáčem. Provádějte jemné krouživé pohyby po dobu přibližně 5 až 10 minut. Masírujte vždy ve směru toku lymfy, tedy od konce končetin směrem do středu těla.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button