Nemoci a komplikacePéče o tělo

Může být nadměrná hydratace škodlivá?

Všechny tělesné buňky potřebují ke svému fungování vodu. Problém nastává většinou v tom, že lidé nepijí vody dost – nastává pak dehydratace. Určitě jste sami mnohokrát slyšeli, že byste měli vypít alespoň dva listry vody denně. Jenže překvapivě se občas objevuje i zcela opačný problém. Někteří si vezmou tuto radu natolik k srdci, že pijí nadměrně. Může to být problém? Je nadměrná hydratace stejně nebezpečná jako její opak?

Neexistuje žádný jednotný vzorec, který by určoval, kolik vody byste měli denně vypít. Oblíbené doporučení osmi sklenic denně je dobrým výchozím bodem. V závislosti na prostředí, pohybovém režimu, celkovém zdravotním stavu a stavech, jako je těhotenství nebo kojení, byste měli svůj příjem upravovat podle tohoto množství. Zásadní vliv má samozřejmě také počasí, ale i mnoho dalších faktorů.

Co se stane, když pijete příliš mnoho vody?

Když vypijete příliš mnoho vody, může dojít k otravě vodou, intoxikaci nebo narušení mozkových funkcí. K tomu dochází, když je v buňkách (včetně mozkových) příliš mnoho vody, což způsobuje jejich bobtnání. Když buňky v mozku nabobtnají, způsobí tlak v mozku. Může se u vás začít projevovat zmatenost, ospalost a bolesti hlavy. Pokud se tento tlak zvýší, může to způsobit stavy, jako je hypertenze (vysoký krevní tlak) a bradykardie (nízká srdeční frekvence). 

Sodík je elektrolyt, který je nejvíce ovlivněn nadměrnou hydratací, což vede ke stavu zvanému hyponatrémie. Sodík je klíčovým prvkem, který pomáhá udržovat rovnováhu tekutin v buňkách a mimo ně. Když jeho hladina klesne v důsledku vysokého množství vody v těle, tekutiny se dostanou dovnitř buněk. Buňky pak otékají, což vás vystavuje riziku záchvatů, kómatu nebo dokonce smrti. To zní docela dramaticky, že?

V zásadě lze ale s jistotou říct, že nadměrná konzumace vody je stejně, ne-li více nebezpečná než dehydratace.

Jaké jsou příznaky toho, že pijete příliš mnoho vody?

  • Barva moči. Jedním z nejlepších způsobů, jak zjistit, zda pijete dostatek vody, je sledovat barvu moči. Ta se obvykle pohybuje od světle žluté až po čajovou barvu, což je způsobeno kombinací pigmentu a hladiny vody ve vašem těle. Pokud je moč spíše čirá, je to jisté znamení, že pijete příliš mnoho vody v krátkém časovém úseku.
  • Příliš mnoho návštěv toalety. Dalším příznakem je, pokud si ulevujete častěji než obvykle. V průměru byste měli močit šestkrát až osmkrát denně. Chodit až desetkrát je normální u lidí, kteří pijí hodně vody, nebo u lidí, kteří pravidelně pijí kofein nebo alkohol.
  • Pijete vodu, i když nemáte žízeň. Třetím způsobem, jak se vyhnout nadměrnému pití vody, je uvědomit si, kdy ji vaše tělo potřebuje. Tělo dokáže bojovat proti dehydrataci tím, že vám dá najevo, kdy se potřebujete napít vody. Žízeň je reakcí těla na dehydrataci a měla by být vaším vodítkem. Je sice pravdou, že někteří lidé mají narušené vnímání žízně, a musí tedy pít také tehdy, když ji nepociťují, ale je to spíše výjimka.
  • Nevolnost nebo zvracení. Příznaky nadměrné hydratace mohou vypadat jako příznaky dehydratace. Když máte v těle příliš mnoho vody, ledviny nedokážou přebytečnou tekutinu odstranit. Ta se začne v těle hromadit, což vede k nevolnosti, zvracení a průjmu.
  • Pulzující bolesti hlavy po celý den. Bolesti hlavy mohou znamenat jak hydrataci, tak dehydrataci. Nadbytek vody v těle způsobuje pokles hladiny soli v těle a otok buněk. Tento otok způsobuje jejich zvětšování a ty v mozku tlačí na lebku. Tento tlak způsobuje pulzující bolest hlavy a může vést k poškození mozku a potížím s dýcháním.
  • Zbarvení rukou, nohou a rtů. Při nadměrné hydrataci si můžete všimnout otoků nebo změny barvy nohou, rukou a rtů. Při otoku buněk se zvětší i kůže a může vypadat jako oteklá.
  • Slabé svaly, které se snadno dostanou do křečí. Když hladina elektrolytů klesne v důsledku pití příliš velkého množství vody, zhorší se rovnováha vašeho těla. Nízká hladina elektrolytů v těle může způsobit svalové křeče a bolesti.
  • Únava nebo vyčerpání. Pití příliš velkého množství vody způsobuje, že vaše ledviny pracují příliš tvrdě, aby odstranily přebytečné množství. To vyvolává hormonální reakci, která způsobuje, že se cítíte vystresovaní a unavení. Pokud po vypití příliš velkého množství vody nemůžete vstát z postele, je to proto, že vaše ledviny pracují nadměrně.

Kolik vody byste měli vypít za den?

Neexistují žádné ověřené směrnice pro množství vody, které byste měli denně vypít. Množství, které vaše tělo potřebuje, závisí na vašem:

  • úrovni fyzické aktivity
  • klimatických podmínkách
  • tělesné hmotnosti
  • pohlaví

Velká část těla je tvořena vodou, která je nezbytná pro funkci buněk a život. Vaše tělo vás upozorní, když bude potřebovat více vody. Když pijete příliš mnoho, může to vést k fatálním stavům. Pokud nevíte, kolik vody byste měli denně vypít, držte se oblíbené rady osmi sklenic denně a další příjem regulujte dle vašich pocitů. Nebuďte hydratací posedlí – vaše tělo je velmi chytré a umí své zásoby efektivně využívat. Není tedy nutné mít u sebe za každou cenu lahev z vodou a pořád usrkávat. Balanc je nejzásadnější v každém ohledu.

Pijte tedy s rozumem a opět platí, že v ideálním případě by se mělo jednat o čistou vodu, neslazené ovocné šťávy, případně ovocný čaj. Vyhněte se nadměrné konzumaci čajů nebo kávy, které ve výsledku mohou dehydratovat.

ZDROJ: https://www.webmd.com/diet/what-is-too-much-water-intake
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Lisa Fotios: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/1346155/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button