Jídlo a stravováníZdravé tipy

Jaké znáte druhy mouky? Liší se svými výživovými vlastnostmi způsobem použití

V dnešní době máme na výběr z celé řady různých druhů mouk. I ve vaší kuchyni se pravděpodobně najde více typů. Je to skvělý způsob, jak si zpestřit jídelníček jak po nutriční, tak i po chuťové stránce. Mezi různými druhy se ale těžko orientuje a málokdo ví, co názvy znamenají a k čemu se jednotlivé druhy mouk hodí.

Podle hrubosti

Velmi zásadní je kritérium hrubosti. To do značné míry určuje, jak můžete mouku využít.

  • Krupice: Používá se nejen na krupicovou kaši, ale vyrábí se z ní třeba i různé druhy těsta (halušky apod.).
  • Hrubá mouka: Má velmi obdobné použití jako krupice, ale je přeci jen trochu jemnější. Může se využít třeba na přípravu drobenky.
  • Polohrubá mouka: Využívá se u těst, která nepotřebují nakynout. Nejčastěji jsou to různá litá těsta, třeba na bábovku nebo jakoukoliv buchtu na plech.
  • Hladká mouka: Využívá se všude, kde se těsto peče kratší dobu. Jde třeba o oblíbené lívance, palačinky, tradiční perníčky nebo další vánoční cukroví.

Podle typu zrna

Mouky rozlišujeme také dle toho, jaký typ zrna obsahují. U bílé mouky se pomele pouze střed zrnka, u celozrnné se naopak mele celé zrno včetně obalových vrstev. Chlebová mouka je pak někde na pomezí, kdy se zpracovává také část obalu a klíčku. Asi všichni tušíme, že právě celozrnná mouka má nutričně lepší hodnoty a v ideálním případě by tedy měla tvořit jakýsi základ našeho jídelníčku. Má totiž více bílkovin, ale také minerálních látek, vitaminů a vlákniny.

Jak se dělí celozrnné mouky?

Když už tedy víme, že je lepší volit celozrnné varianty mouky, zaměříme se na její další dělení.  Pečení nebo vaření s celozrnnou moukou totiž může být v mnoha ohledech jiné. V porovnání s bílou moukou více saje, a proto je potřeba počítat s více tekutiny. Pokud tedy v klasickém receptu nahradíte všechnu bílou mouku tou celozrnnou, výsledek vás překvapí spíše nemile. Pro začátek raději zkuste nahradit 1/3 bílé mouky celozrnnou, díky tomu bude pečení zdravější, ale stále stejně dobré.

Celozrnná pšeničná mouka

Patří mezi běžné a snadno dostupné celozrnné mouky. Hodí se všude tam, kde byste normálně použili bílou pšeničnou mouku. Výhodou ale je, že vám poskytne více živin.

Ječná mouka

Vyrábí se ze zrna ječmene. Dá se koupit spíše na e-shopech nebo v obchodech se zdravou výživou. Je třeba počítat s vyšší cenou, okolo 50 – 60 Kč za kilo. Má zejména velmi vysoký obsah vitaminů skupiny B.

Navíc má i dobré pečící vlastnosti. Dokáže zvyšovat vláčnost a těsto nadlehčuje. Díky ní například můžete získat velmi nadýchané lívance. Ječnou moukou nahraďte ¼ původního množství mouky a úspěch je zaručen. Nevyplácí se ji používat například na pečení chleba, obsahuje totiž málo lepku.

Žitná mouka

Vyrábí se ze zrn žita. Je dostupná poměrně široce, i v supermarketech. Obsahuje malé množství lepku, takže není ideální na recepty, které vyžadují kynutí. Je také hutná, hůře se tvaruje a moc nedrží. Při pečení chleba ve formě se však osvědčuje poměrně dobře. Do jiných těst je možné ji kombinovat s jinou moukou (např. špaldovou). Hodí se skvěle také na založení vlastního kvásku.

Ovesná mouka

Tuhle mouku si snadno zvládnete vyrobit i doma. Uděláte to tak, že najemno pomixujete ovesné vločky. Díky ní bude těsto křehké a velmi vláčné. Hodí se proto zejména na sladké recepty. Oves navíc obsahuje velké množství bílkovin a napomáhá správnému zažívání.

Špaldová mouka

Jedná se o původní nešlechtěný druh pšenice. Nutričně je hodnotnější, obsahuje více bílkovin a minerálních látek. Koupíte ji poměrně běžně a dnes se využívá již v řadě receptů. Můžete ji snadno použít třeba i do koláčů jako náhradu bílé mouky. Dnes je široce dostupná a snadno ji koupíte i ve vašem supermarketu. Rozhodně není dietnější, ale jako vhodná náhražka klasické mouky je určitě nejlepší.

Bezlepkové obilné mouky

Ty se vyrábí pomletím bezlepkových obilovin, zejména pak kukuřice, čiroku, rýže, pohanky nebo jáhel. Jelikož neobsahují lepek, těsto nedrží tak dobře pohromadě a hůře se s ním pracuje. Pro bezlepkáře je to však zcela nezbytné a výrobu těsta je třeba tomu přizpůsobit. Pokud nemáte bezlepkovou dietu, můžete si těmito druhy mouk pečení a vaření ozvláštnit, ale počítejte s tím, že práce s nimi je skutečně náročnější.

ZDROJ: https://www.prozeny.cz/clanek/vyznate-se-v-druzich-mouky-je-jich-vic-nez-byste-cekali-66175

ZDROJ obrázku: Pexels

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button