Péče o těloZdravé tipy

Co se děje s vaším tělem, když odkládáte zvonění budíku?

Zná to asi každý z nás, někdy se nám prostě z postele vstávat nechce. A budík zvoní v tu nejméně vhodnou dobu. Jakmile vám začne zvonit budík, stisknete odložení buzení o pár minut a pokračujete dál ve slastném spánku. Přemýšleli jste někdy nad tím, co se v takových chvílích stane s vaším tělem? Je to pro něj prospěšné?

Pět minut neuškodí…

Pět minut, dáte si přece jen pět minut, to nemůže nijak uškodit, naopak, může vám to pomoci, budete se cítit lépe. Říkáte si to také? Pak je to chyba, i pět minut přispívá ke zhoršení kvality spánku. Přinášíme tři důvody, proč byste neměli odkládat buzení.

Odložení budíku ovlivní produktivitu celého dne

buzeníZazvonění budíku vás mnohdy probudí a často i ze snu. Opětovné zavírání očí vás však nutně nemusí vracet do stejné fáze spánku, do stejného snu. Začnete novou fázi spánku. Mozek zůstává vzhůru a „nutí“ vás, abyste vstali a začali tak nový den. A právě kvůli tomu má pocit, že nemáte dostatek spánku.

Odložení budíku mate vaše tělo

Jakmile odložíte buzení a znovu se pohodlně uvelebíte v posteli, vaše tělo si tak není jisté, kdy se bude muset probudit. Tento způsob narušuje přirozený rytmus vašeho těla. Čím více, budete spoléhat na odložení buzení, tím více se budete cítit unavení a slabí. Paradoxně si po odložení budíku neodpočinete, ale budete se cítit více unavení a bez energie.

Skoncujte s tímto zlozvykem

Tento zlozvyk je pro mnoho lidí denním rituálem, jelikož své buzení odkládají každé ráno. Je však lepší, když tento zlozvyk odstraníte nebo budete na jeho odstranění alespoň pracovat. Jakmile budík zazvoní, prostě vstaňte a neodkládejte to.

Odkládáte buzení nebo vstanete hned po prvním zazvonění?

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button