KrásaPéče o tělo

Jak vybrat ten správný šampon? Řiďte se těmito radami a nešlápnete vedle

Možná si říkáte, že na šamponu se nedá nic zkazit, ale opak je pravdou. Šampon hraje v péči o vlasy klíčovou roli. Jeho složení ovlivňuje zdraví vlasové pokožky i celého vlasu a vůbec tedy není lhostejné, jaký produkt zvolíte. Některý totiž může vaše vlasy přesušovat, jiný obsahuje látky, které mají krátkodobý efekt, ale dlouhodobě vlasům škodí.

Jak tedy vybrat ten správný produkt přesně pro vaše lokny? Stačí se držet několika dobrých rad a také nebýt líný pečlivě číst etikety na obalech. Z nich se často dozvíte nejvíce.

Čtěte složení

Pečlivě studovat etiketu výrobku by mělo být samozřejmostí pro všechny, kdo mají citlivou pleť nebo trpí alergiemi na některé kosmetické přípravky. Není ale od věci pročíst si složení i pokud těmito potížemi netrpíte. Řada šamponů totiž obsahuje látky, které by se na vaše vlasy vůbec neměly dostat.

Mezi ně patří typicky třeba silikony a parabeny. Tyto chemikálie se do vlasové kosmetiky často přidávají proto, že mají skvělý wow efekt na začátku. Po prvním použití se vám tedy bude zdát, že šampon skutečně funguje, jenže chyba lávky. Silikony postupně vaše vlasy obalí neviditelnou vrstvou, která je zatěžuje a nedovoluje jim dýchat. Vlasy jsou pak těžké, zplihlé a zcela bez života.

Raději se tedy silikonům a parabenům rovnou vyhněte. Jejich vymývání totiž může trvat i několik týdnů.

Zamyslete se nad pokožkou hlavy

Je-li šampon určený pro určitý typ vlasů, nemyslí se tím ani tolik samotné vlasy jako spíše vaše pokožka hlavy. Před nákupem šamponu tedy zvažte, zda se vaše pokožka rychle mastí nebo je naopak suchá a s lupy. Můžete trpět také různými kožními problémy a s těmi je nejlépe obrátit se rovnou na kožního lékaře a nechat si doporučit šampon z lékárny.

Zvolte tedy takový šampon, který co nejlépe odpovídá vašemu skutečnému stavu pokožky. Šamponů je tolik na výběr, že se vám určitě podaří objevit ten pravý.

Barvíte si vlasy?

Klíčová otázka je také to, zda si vlasy barvíte či nikoliv. Pokud ano, pak nezapomeňte, že běžný šampon bude vaši barvu velice rychle vymývat a vy se rovnou budete muset objednat ke kadeřníkovi. Na barvené vlasy vždy patří speciální produkty určené pro tento typ vlasů, které barvu chrání a a obsahují speciální vyživující látky, které vlasy posilují a dodávají jim lesk a hebkost.

Neignorujte návod

Většina šamponů má na obalu uvedený i návod k použití. Budete se možná divit, ale není tam jen tak pro ozdobu. Každý šampon totiž funguje jinak. Zatímco jeden se má jen napěnit a hned smýt, jiné produkty se mají nechat chvíli působit.

Předtím než tedy nějaký šampon zahodíte s tím, že nefunguje, ujistěte se, že postupujete přesně tak, jak je uvedeno na obale. Nesnažte se vymýšlet žádné experimenty, výrobce nejlépe ví, jak má jeho produkt nejlepší účinky.

Vsaďte na přírodu

Naše vlasy jsou vlastně živoucí organismus. Mění se, vypadávají a rostou stále nové. Proto bychom jim měli dopřávat především péči, která tento jejich původ respektuje a podporuje. To nejlépe zajistí právě přírodní produkty.

Většinou se v nich nemusíte obávat nebezpečných látek, a navíc jsou šetrné nejen k vám, ale i k životnímu prostředí. Populární variantou jsou dnes například tuhé šampony, které vám vydří velmi dlouho a vlasům velmi prospívají.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button