Péče o těloZdravé tipy

Zvažujete hormonální antikoncepci? Tyto faktory byste měly promyslet

I když je dnes mnoho možností, jak se chránit před nechtěným otěhotněním, jako nejspolehlivější je stále hodnocena hormonální antikoncepce. Jenže i ona může mít vedlejší účinky, nehodí se pro všechny ženy a nese s sebou hned několik otazníků, které je před užíváním rozhodně třeba zvážit. Jestliže tedy o této ochraně před početím přemýšlíte, nenechte se jen tak zlákat tím, co vám poví váš gynekolog. I pro něj je to nejjednodušší řešení, ale vy musíte myslet především na své zdraví.

Statistiky ukazují, že v ČR začíná sexuálně žít většina dívek okolo 16. roku. Je jasné, že v těchto letech je těhotenství vyloženě nežádoucí, a proto je třeba se před početím pečlivě chránit. Nechtěná těhotenství jsou v tomto věku pro dívky opravdu obrovskou zátěží, která je samozřejmě poznamená prakticky na celý život, ať už se rozhodnou dítě donosit, či nikoliv.

Bohužel však stále platí i to, že až 20 % dívek se při svém prvním pohlavním styku nijak nechrání. Některé spoléhají na metody jako je přerušovaná soulož, nebo výpočet plodných a neplodných dnů, což ale může být v tomto věku dost nespolehlivé.

Hormonální antikoncepce se tedy v této době může jevit jako vhodná metoda, ale má svá „ale“. V každém případě platí, že by se dívka měla nechat důkladně vyšetřit u svého ženského lékaře. Ten by měl v první řadě zjistit rodinnou anamnézu, a případně ji nechat vyšetřit na možné komplikace spojené s trombózou. Je to velmi důležité vyšetření, které může zabránit vážným komplikacím při braní hormonální antikoncepce.

Na co dál by se vás měl gynekolog vyptat?

  • Všechny nemoci, na které trpíte vy nebo vaši blzcí příbuzní.
  • Zda kouříte nebo pijete alkohol.
  • Jakou máte výšku a váhu.
  • Jaký vedete životní styl.
  • Jak dlouho a za jakým účelem chcete antikoncepci užívat.

Při výběru konkrétní antikoncepční metody je třeba přihlížet k celé řadě faktorů. Nutné je zjistit třeba to, zda dotyčná dívka trpí sklony k obezitě, křečovým žilám, je kuřačkou či zda trpí cukrovkou, epilepsií, onemocněním jater, neléčeným vysokým krevním tlakem nebo dalšími chronickými chorobami.

Je totiž nutné pamatovat na to, že u těchto žen není vhodné používat kombinovanou antikoncepci – ta obsahuje dva hormony – estrogen a progestin. Každá pilulka má totiž různou dávku těchto hormonů a obecně platí, že s vyššími dávkami estrogenu, hrozí také větší riziko trombózy. Lékař by tak pro takové ženy měl volit jinou vhodnou metodu.

Alternativa – nitroděložní tělísko

Jednou z možností jak se vyhnout zobání pilulek je užití nitroděložního tělíska. V současné době existují dva základní druhy tělísek – hormonální a nehormonální.

Nehormonální tělíska působí v děloze jako cizí těleso, které k sobě přitahuje velké množství bílých krvinek a ty poté likvidují spermie, které postupují dělohou vzhůru. Kromě toho tato tělíska obsahují i měď, kterou spermie vůbec nemají rády.

I tato metoda má však svá omezení. Nehodí se pro ženy, které velmi silně krvácí, trpí záněty dělohy nebo pánevní oblasti, jsou alergické na měď, nebo je trápí myomy.

Hormonální tělíska obsahují hormon gestagen, který se postupně uvolňuje po dobu 3 nebo 5 let. Nezatěžuje trávicí ani oběhový systém, a dokonce ani nezvyšuje ani riziko trombózy. Je tedy ideální pro ženy, které by klasické pilulky s ohledem na své zdraví nemohly brát.

Připravte se ale na to, že zavádění tělíska může být bolestivé. Vždy samozřejmě záleží na metodách lékaře a na jeho šikovnosti. Rizikem je také to, že může dojít k posunutí tělíska do nesprávné polohy. To pak může vést k nepravidelnému špinění či krvácení, popřípadě bolestem v podbřišku.

Kondom jako nezbytný pomocník

Ať už se žena rozhodne pro jakýkoliv typ antikoncepce, stále platí, že by zároveň měla trvat i na použití kondomu. Jedná se o jedinou skutečnou ochranu před pohlavně přenosnými chorobami. Dbejte na výběr vhodného kondomu, ideálně z latexu, a všímat se vyplatí i doby expirace a nepoužívat kondom, který je již příliš starý a nemusí si dobře plnit svou funkci.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button